Αυτοδιοικητικό παρών από τον Τ. Μαυρίδη
Πολιτική

Αυτοδιοικητικό παρών από τον Τ. Μαυρίδη

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Λυκόβρυσης Πεύκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα το απόγευμα, 10 Φεβρουαρίου 2014, ο κ. Τάσος Μαυρίδης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της διοίκησης του δημάρχου, Δημήτρη Φωκιανού, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ.

Ο κ. Τ. Μαυρίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει την ονομασία του νέου συνδυασμού (το οποίο, πάντως, υπονοήθηκε και… συγκλίνει στο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΝΟΗ), το οποίο θα ανακοινώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με την πρώτη ομάδα στελεχών του. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε ζητήσει και δεν επιθυμούμε τη στήριξη από τα κόμματα», προσθέτοντας ότι «κόμμα μας είναι ο Δήμος και ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει γι’ αυτόν»

Η ομιλία του κ. Τάσου Μαυρίδη

Τον Αύγουστο του 2013, σε δημόσια παρέμβασή μου, σε συνέντευξη που έδωσα, αναφέρθηκα εκτενώς για τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί δήλωσα ότι όταν είναι η κατάλληλη στιγμή και πάλι δημόσια θα πάρω θέση ώστε να πω τις απόψεις μου για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην ίδια συνέντευξη δήλωσα το “παρών” πάντα όμως μέσα στην παράταξη του δημάρχου, κ. Δημήτρη Φωκιανού, όπου είμαι ενεργό μέλος, σεβόμενος -όπως άλλωστε έκανα όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- τον θεσμό όσο και το πρόσωπο του δημάρχου. Και φυσικά σεβόμενος την παράταξή μας. Αυτές είναι απαραβίαστες ηθικές αρχές που ακολουθώ από το 1994 ως μέλος της παράταξης του πρώην δημάρχουν Πεύκης, κ. Παύλου Καμάρα. Τις ίδιες αρχές και στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθώ πάντα με εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Ακόμα, τον περασμένο μήνα, με άρθρο μου σε τοπική εφημερίδα κατέθεσα σκέψεις και προβληματισμούς για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε ένα ευρύτερο περιβάλλον. Απόψε, είναι μία ακόμα δημόσια παρέμβαση με συνέντευξη Τύπου. Είναι μία επικοινωνία με φίλους και συνεργάτες στο Δημοτικό Συμβούλιο που βρίσκονται σήμερα κοντά μας, αλλά και νέους ανθρώπους που θα πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια και τον τοπικό Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης που καλύπτουν αυτή τη συνέντευξη με την παρουσία τους και που μου δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με όλους τους κατοίκους του Δήμου μας.

Σε μία τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, η κρίση που βιώνουμε όλοι μας, καθώς και σε ένα περιβάλλον όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να κρατηθεί όρθια, αντιμετωπίζοντας όλο και περισσσότερες προκλήσεις, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συλλογική αυτοδιοικητική προσπάθεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος που μας πλήγωσαν. Να αφήσουμε πίσω μικροπολιτικές καχυποψίες που μας αποπροσανατολίζουν από αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Πρέπει να δυναμώσει μία αυτοδιοικητική πρόταση με στόχο την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων. Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες τομές σε ένα ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας, τομές, δράσεις και πρωτοβουλίες, που θα απελευθερώσουν δυνάμεις και δυναμικές που έχει ανάγκη σήμερα παρά ποτέ η τοπική μας κοινωνία. Αυτό σημαίνει εξάλλου Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοδιοίκηση με τοπική έκφραση ώστε να εμπνεύει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Και ως πυλώνας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία του συστήματος. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει εκφραστής ενός νέου μοντέλου για την τοπική ανάπτυξη.

Έτσι η προσπάθεια μας αυτή, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη εμπειρία παλαιών αλλά και νέων ενεργών πολιτών, με ένα δυναμικό κύμα ανανέωσης προσώπων αλλά και ιδεών, είναι τα εχέγγυα που θα οικοδομήσουν μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, συνέπειας αλλά και προοπτικής. Με αυτά τα χαρακτηριστικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα δημιουργηθεί μία δυνατή ομάδα ανταποκρινόμενη ουσιαστικά στις νέες διαμορφωμένες συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε έναν διάλογο ουσίας, εκτονώνοντας τις όποιες αντιδράσεις αμαυρώνουν το πεδίο της αυτοδιοικητικής σύγκλισης.

Επίσης, όσον με αφορά προσωπικά, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια πιθανής συμμετοχής και άλλων ενεργών πολιτών απ’ όπου και αν προέρχονται μέσα στο πλαίσιο αρχών και θέσων που όλοι θα συνδιαμορφώσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για όλους τους πολίτες του δήμου μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία καλούμαστε να υπηρετήσουμε είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός θεσμός που μας έφερε σε καθημερινή και άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα. Είναι η Αυτοδιοίκηση εξάλλου ένας άλλος πόλος της δημοκρατίας, της συμμετοχής. Είναι κοινή διαπίστωση εξάλλου ότι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, οι τοπικές κοινωνίες προσφεύγουν όλο και περισσότερο στο κοντινότερο επίπεδο εξουσίας, που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την επίλυση των προβλημάτων. Είναι γεγονός ακόμα ότι αυτά τα σύνθετα και αλληλένδετα προβλήματα που ζούμε όλοι μας καθημερινά επιβάλλουν να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις εγγενείς αυτές αδυναμίες και να παρέμβουμε σωστά ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικές λύσεις. Πρέπει να πορευθούμε όλοι μαζί με εντιμότητα και ειλικρίνεια, χωρίς σκοπιμότητες και λαϊκισμούς, πέρα από κόμματα. Όλα αυτά εξάλλου τα έχει ήδη ξεπεράσει η κοινωνία μας.

Προβλήματα που σχετίζονται με την κοινωνία, την τοπική υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική μέριμνα και την στήριξη ευπαθών ομάδων, προβλήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη και ανάδειξη ελευθέρων κοινοχρήστων χώρων και χώρου πρασίνου, η διαφύλαξη και η προστασία του προαστιακού χαρακτήρα του Δήμου μας. Με πρωτοβουλίες μας να στηρίξουμε έμπρακτα τη διαφάνεια, την πολιτική και οικονομική λογοδοσία, με ορθολογισμό δαπανών και αυστηρότερο έλεγχο σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι δέσμευση. Συνεχίζουμε τις σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει για την οριστική οικονομική εξυγίανση του Δήμου πάνω σε ένα υγιές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Είναι απαραίτητο ακόμα περισσότερο να προχωρήσουμε στην περαιτέρω μετεξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη τοπική κοινωνία, όπου τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αλλάξει και γι’ αυτό χρειάζεται μία νέα προοπτική με όραμα και δράσεις για ενεργό κοινωνική συμμετοχή, για την τοπική ποιότητα ζωής σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και τοπικούς φορείς και του περιβάλλοντος. Και αυτό το όραμα πρέπει να το περιγράψουμε ξεκάθαρα. Την ενδυνάμωση και στήριξη, με ενέργειες και κοινωνικές δράσεις, για μια κοινωνία με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Την ενδυνάμωση και στήριξη των εθελοντών που πλαισιώνουν δυναμικά τις δράσεις και τις δομές του Δήμου μας, για την τοπική υγεία και πρόνοια με ανθρώπινο πρόσωπο, την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα, με την καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από προγράμματα και δράσεις στην τοπική κοινωνία, για μείωση των ανισοτήτων, των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων ρατσισμού και περιθωριοποίησης. Αυτοδιοίκηση με στόχο την ποιότητα ζωής και την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Πρέπει να αναλάβουμε επίσης κάθε είδους πρωτουβουλίες για την ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Δρομολογούμε τις εξελίξεις για την επίλυση των προβλημάτων σε γειτονιές της πόλης, με παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο με κατοίκους και φυσικά με κρατικούς και δημόσιους φορείς. Την ενίσχυση των τοπικών πρωτοβουλιών για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Την αξιοποίηση κάθε περιφερειακού και ευρωπαϊκού προγράμματος για έργα αναβάθμισης και υποδομής για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Την ουσιαστική στήριξη και προστασία της νεολαίας, ενισχύοντας τους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης, τα σχολεία, τη δημοτική βιβλιοθήκη. Την ενίσχυση και στήριξη των ανέργων, με προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, τη φροντίδα ευπαθών ομάδων της οικογένειας και της τρίτης ηλικίας, με προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες και ενισχύοντας ουσιατικά τους θεσμούς, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.ά.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η νεολαία του Δήμου μας και γι’ αυτό καλούμε κάθε νέο και νέα που ενδιαφέρεται για το αύριο της κοινωνίας και της πόλης να πλησιάσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να πλαισιώσουν με τη δυναμική τους παρουσία τη συνεχή μας προσπάθεια για την ανάπτυξη και πρόοδο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου μας. Με αυτές τις πρωτοβουλίες είμαστε σίγουροι ότι θα υπερασπιστούμε έμπρακτα, αλλά και θα αποκαταστήσουμε την αξιοποιστία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ευκαιρία για τον Δήμο μας να κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι συνεργάτες μου και εγώ ξεκινάμε από σήμερα μία πορεία αυτοδιοικητικής νίκης για τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Καλούμε τέλος κάθε πολίτη του Δήμου να συμμετάσχει σε αυτή τη συλλογική δημουργική προσπάθεια στην Ανεξάρτητη Δημιουργική Πνοή. Συστρατευόμαστε όλοι για το συμφέρον των πολιτών των πόλεων της Πεύκης και της Λυκόβρυσης. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να δηλώσω ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης.

Δύο πόλεις, ένας Δήμος, μία αγκαλιά. Ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet