Δήμος Μπροστά+: Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει καταρρεύσει
Πολιτική

Δήμος Μπροστά+: Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει καταρρεύσει

Η δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+ αναπτύσσει, σε ανακοίνωσή της, μια σειρά από θέματα που έθεσε κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ επιχειρεί να αποτυπώσει τη «δραματική», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ψυχάλης, τονίζει:

Ο Δήμος έχει καταρρεύσει

Το πρώτο και πλέον σοβαρό θέμα είναι η θεσμική απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς ο δήμαρχος είτε είναι αδικαιολογήτως απών, είτε κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων σκοπίμως εξέρχεται της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να απαντά στα ερωτήματα που του τίθενται, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο τους πολίτες και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.

Για πολλοστή φορά η δημοτική μας παράταξη έθεσε το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού, με την πλήρη απαξία και φθορά των κοινόχρηστων χώρων, ενώ πρότεινε να διεξαχθεί ειδική συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης για το Ηλιακό Χωριό, αίτημα που κατατίθεται και γραπτώς.

Επιπλέον, ανέδειξε για μια ακόμη φορά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε οικόπεδο πλησίον του Μοναστηριού της Αγ. Ειρήνης, το οποίο έχει μετατραπεί σε χωματερή, ενώ παρουσίασε την απελπιστική κατάσταση που βιώνει όποιος επισκεφτεί την ρέμα της Πύρνας.

Εκτός από τα παραπάνω, πολύ σοβαρή θεωρείται η αναφορά σχετικά με τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, ενώ έχουν δημιουργεί πολλά ατυχήματα σε πεζούς και οχήματα κατά τις ημέρες των βροχοπτώσεων. Παντελώς παραπλανητική είναι ανακοίνωση του δημάρχου, προ μηνών, σχετικά με την έναρξη του έργου οδοποιίας και πεζοδρομίων.

Ακόμη, έγινε αναφορά για την πλήρη κατάρρευση των δημοτικών δομών, όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Δημοτικό Ωδείο, αλλά και ο θεσμικός λήθαργος που βρίσκεται ο Δήμος καθώς εκτός από την αδιαφανή λειτουργία των συλλογικών οργάνων, δεν υπάρχει καμία στήριξη των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων με προϋπολογισμό, αρμοδιότητες, γραφεία και προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, βαθιά έχουν θαφτεί όργανα όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, ο συμπαραστάτης του Δημότη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας και άλλα συλλογικά όργανα, που σκοπό έχουν να προάγουν τον διάλογο, τη συναπόφαση και τη συμμετοχικότητα.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά για την πλήρη αδιαφορία σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπως η επένδυση του Mall στην Λυκόβρυση, η Βύρωνος, η απαράδεκτη κατάσταση των εισόδων της πόλης μας, το ημιτελές κλειστό γήπεδο, αλλά και το κυκλοφοριακό.

Σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Δήμου, η δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+ αποτύπωσε για μια ακόμη φορά τη νόθα εικόνα που επιχειρεί η δημοτική αρχή να παρουσιάσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, εκθέτοντας στοιχεία που επιβεβαιώνουν το ταμειακό έλλειμμα της τρέχουσας χρονιάς, ενώ ζήτησε στοιχεία σχετικά με τον δείκτη ΚPI, τις πολυετείς υποχρεώσεις, το μητρώο δεσμεύσεων, τις αναλήψεις υποχρέωσης δαπάνης, αλλά και την επισκόπηση δαπανών, χωρίς φυσικά να πάρει καμία απολύτως απάντηση. Υπογραμμίζεται ότι η δημοτική αρχή μείωσε κατά 250 χιλιάδες ευρώ τη συντήρηση των σχολείων, ενώ δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στην αντικεραυνική προστασία των σχολείων, καθώς επίσης μείωσε κατά 53 χιλιάδες ευρώ τη συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων. Από την άλλη πλευρά δέσμευσε 24.800 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη της ιστοσελίδας του Δήμου και επιπλέον 10.000 ευρώ για συνδρομές σε ιστοσελίδες.

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η δημοτική αρχή, μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς και χωρίς την υιοθέτηση ούτε μίας εκ των προτάσεων μας, υπογραμμίστηκε ότι το πρόγραμμα όπως έχει κατατεθεί είναι ανεφάρμοστο και εκτός της αυτοδιοικητικής πραγματικότητας, ενώ η δημοτική μας παράταξη ζήτησε να αποσυρθεί και να έρθει έπειτα από σοβαρή επεξεργασία. Υπογραμμίζεται ότι στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ για την καθαριότητα, ενώ μόλις το 6,4% του τεχνικού προγράμματος αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και το 6% το πράσινο, υπηρεσίες που καλύπτουν το 85% του προϋπολογισμού του Δήμου.

Πολύ σοβαρό είναι το ερώτημα που θέσαμε, για τρίτη φορά, σχετικά με την εισπραξιμότητα του ΤΑΠ, αλλά και τα ανταποδοτικά έργα που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει, από το 50% των εσόδων του ΤΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσαμε, με στοιχεία, ότι η δημοτική αρχή έχει εισπράξει 2,5 εκατ. ευρώ από ΤΑΠ μεταξύ των ετών 2014-2019 και ενώ όφειλε να προβεί σε ανταποδοτικά έργα ύψους 1,25 εκατ. ευρώ, μόνο από τα έσοδα του ΤΑΠ, στην πραγματικότητα τα χρήματα των φορολογούμενων κατοίκων μεταφέρθηκαν στον κουμπαρά των δήθεν πλεονασμάτων.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι καμία από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του ΠΕΑΠ δεν πραγματοποιήθηκε στη Λυκόβρυση, γεγονός που είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τους κατοίκους της Λυκόβρυσης, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκαν 250.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό που είχαν δεσμευθεί για την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης. Σχετικά με την πλήρως αντιδημοκρατική και ανορθολογική λειτουργία του ΠΕΑΠ, τονίστηκε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικής διοίκησης, να σταματήσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και να ανακληθεί η απόφαση – παρωδία για την παραχώρηση του «Μπενίση».

Τέλος, προτάθηκε ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί “αντί πινακίου φακής” το Ο.Τ.9 σε ιδιώτη για τη δημιουργία μιας ακόμη καφετέριας, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε ένα mini Σταύρος Νιάρχος, ως χώρος πολιτισμού, καινοτομίας, νεολαίας και άθλησης, ενώ σημειώθηκε ότι πρέπει άμεσα να προβλεφθεί η εγκατάσταση ενός ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στη Λυκόβρυση και να αυξηθούν τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να στρέψει την προσοχή της στα σοβαρά προβλήματα του Δήμου και να σταματήσει τις δημόσιες σχέσεις και τα επικοινωνιακά τρικ, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγός σε προτάσεις και βιώσιμες λύσεις για τον Δήμο μας, ενώ δεν υπάρχει πίστωση χρόνου για μια δημοτική αρχή που διοικεί για πολύ περισσότερα από 6 χρόνια τον Δήμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet