Λαϊκή Συσπείρωση: Από την τσέπη των δημοτών το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση: Από την τσέπη των δημοτών το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στην ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για το 2020, παρότι ως θέμα ήρθε «ελαφρώς καθυστερημένα» για συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, φάνηκε ακόμα μια φορά η κατεύθυνση και η πρόθεση της δημοτικής αρχής, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον Άρη Κυριακίδη.

«Ο προϋπολογισμός που αποτυπώνει τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής της κάθε δημοτικής αρχής, και το κατά πόσο βάζει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής ή συμπληρώνει την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους, που με τα “χαράτσια”, τη φοροληστεία, την ανταποδοτικότητα, την ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά ενισχύει όλο το κυρίαρχο τρόπο διακυβέρνησης, σε τοπικό επίπεδο», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, «αρκεί μόνο μια ματιά στον προϋπολογισμό για να καταλάβουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχονται από την τσέπη των δημοτών, την ίδια ώρα που μια σειρά αρμοδιότητες περνάνε στην ευθύνη των δήμων. Το 65% των εσόδων προέρχονται από φόρους, τέλη και συνδρομές των κατοίκων του Δήμου, ενώ το μόλις 35% προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο επίσης τη μερίδα του λέοντος συνεισφέρουν τα λαϊκά στρώματα, με ποσοστό 94%, ενώ μόλις το 6% προέρχεται από μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπώλια της χώρας».

Και η ανακοίνωση της παράταξης συνεχίζει:

«Σε ένα ήδη στρωμένο έδαφος να πατήσει η αντιλαϊκή πολιτική, τα χρήματα που δίνονται στους δήμους και τις περιφέρειες είναι ελάχιστα αναλογικά με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Από αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδοποιίας, το κόστος για λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία της περιοχής, μέχρι την καθαριότητα, και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Την ίδια ώρα που το κράτος δαπανά κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, τα χρήματα που φτάνουν σε δήμους και περιφέρειες είναι μόλις 2,5 δισ. ευρώ

»Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτική αρχή όχι απλώς συμμορφώνεται μέχρι κεραίας στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, αλλά με συμπληρωματικό ρόλο φτάνει την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό και με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων και προσωπικού, προχωράνε σε ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα σε εργολάβους βασικών δομών και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός κ.λπ. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που λαμβάνει ο Δήμος μας δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων.

»Σαν να μην έφτανε αυτό, ακούσαμε, χωρίς καμία όμως έκπληξη, αντιδήμαρχο της διοίκησης να αναφέρεται σε μεγάλο επιχειρηματία που θα αναλάβει την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου της Λυκόβρυσης, προφανώς με το αζημίωτο. Προφανώς οι απόψεις αυτές εκφράζουν το σύνολο της δημοτικής αρχής, αλλιώς θα τις είχε διαψεύσει».

Και η ανακοίνωση της παράταξης καταλήγει:

«Είναι προφανές ότι η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, που στραγγίζει τα λαϊκά στρώματα, ενώ στρώνει το έδαφος για τους εργολάβους και τους κάθε λογής εθνικούς ευεργέτες, ενώ οι λαϊκές ανάγκες πάνε στα αζήτητα.

»Καλούμε τον λαό να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές και να παλέψει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet