Λυκόβρυση Πεύκη 2020: “Η βαριά ευθύνη να ανοίγεις νέους ορίζοντες”
Πολιτική

Λυκόβρυση Πεύκη 2020: “Η βαριά ευθύνη να ανοίγεις νέους ορίζοντες”

Η ομάδα πολιτικού προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020 έδωσε στη δημοσιότητα ένα άρθρο για τον ιδανικό τρόπο του “πολιτεύεσθαι” εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να “ανοίξουν νέους ορίζοντες” και να μην απογοητεύσουν και αποστασιοποιήσουν όσους τις εμπιστεύτηκαν.

Ακολουθεί το άρθρο της ομάδας:

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα στα δημοκρατικά πολιτεύματα απαιτεί τη λειτουργία κομματικών σχηματισμών  και προκειμένου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοτικών παρατάξεων που  αναμφισβήτητα εκπροσωπούν το σύνολο των πολιτών ενός Δήμου. Αυτό ακριβώς δίνει σε αυτές το κύρος και τη σημασία που τους αναλογεί, αλλά περισσότερο τις φορτίζει με ευθύνες και υποχρεώσεις τεράστιες.

Η πιο πάνω παραδοχή είναι απαραίτητο να υπενθυμίζεται σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, σχηματισμούς και ομάδες προκειμένου να πολιτεύονται με υπευθυνότητα, μα προ πάντων με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στους πολίτες που τις ψήφισαν ή εναπέθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτές. Οι δημοτικές παρατάξεις είναι όργανα Δημοκρατίας, πλουραλισμού και σύνθεσης απόψεων και κρίσεων προκειμένου να επιτυγχάνουν πάντα τη μέγιστη δυνατότητα λαϊκής εκπροσώπησης.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται όταν οι ιθύνοντες κάθε παράταξης ακολουθούν δημοκρατικά και συμμετοχικά πρότυπα ηγεσίας, ευνοούν και ακούνε τις οποιεσδήποτε καλοπροαίρετες αντίθετες φωνές, μέσα από τις οποίες υφαίνονται γόνιμες και εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες φθάνουν στα Δημοτικά Συμβούλια με ελπίδες και διεκδικήσεις υπερψήφισής τους  για το καλό όλων των συμπολιτών του Δήμου. Κάθε δημοτική παράταξη ή ομάδα ποτέ δεν χάνει όταν ακολουθεί δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες  ή όταν σέβεται τα θεσπισμένα όργανά της, τα οποία αναμφισβήτητα εκπροσωπούν τη λαϊκή της βάση. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι δημοτικές παρατάξεις να διαθέτουν οργάνωση, καταμερισμό εργασιών και δομημένη ιεραρχία θέσεων, μέσα από τις οποίες, όσοι επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν χωρίς υστεροβουλία και εγωιστική διάθεση, να βρίσκουν την κοινωνική ή ακόμα και την πολιτική τους ολοκλήρωση.

Σε όλα αυτά οι ηγέτες έχουν βαρύ φορτίο ευθύνης να μπορέσουν να περάσουν το όραμά τους και να ανοίγουν διαρκώς νέους ορίζοντες! Τότε η παράταξη ενωμένη και δυνατή μεγαλουργεί. Τότε η παράταξη μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια λειτουργεί καρποφόρα και εποικοδομητικά προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα δικαιώνονται για τις επιλογές τους. Διαφορετικά, φαινόμενα σήψης, άγονων διαξιφισμών και έλλειψης υπευθυνότητας θα καλύπτουν τα κενά της  ημερήσιας διάταξης, τα οποία όμως θα απογοητεύουν και θα αποστασιοποιούν τους συμπολίτες μας από αυτό που όλοι προσδοκούν, μια ουσιαστική, δημιουργική και υπεύθυνη λειτουργία του αντιπροσωπευτικού συστήματος σε τοπικό επίπεδο.

Λίγες σκόρπιες σκέψεις από τη σκεπτόμενη δημοτική μας ομάδα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet