Μ. Ψυχάλης: Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οι δημοσιονομικές απώλειες για τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης
Επιχειρήσεις – Αγορά

Μ. Ψυχάλης: Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οι δημοσιονομικές απώλειες για τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης

Ο επικεφαλής της παράταξης Δήμος Μπροστά+, δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, αποστέλλει επιστολή στους ομολόγους του στην οποία κάνει λόγο για τρία σοβαρά οικονομικής φύσεως ατοπήματα της δημοτικής αρχής, ενώ αναφερόμενος στον δήμαρχο υπογραμμίζει, για μία ακόμη φορά, τη σημαντικότητα της απουσίας του από τις συνεδριάσεις του Σώματος.

Ειδικότερα, ο κ. Ψυχάλης αναφέρει στην επιστολή του:

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να αναδείξω για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή και ο κ. Τάσος Μαυρίδης, κάνουν ό,τι μπορούν για να παρακωλύουν το έργο της αντιπολίτευσης.

Εκτός από το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πραγματοποιούνται την προκαθορισμένη ημέρα Τετάρτη, όπως έχει συμφωνηθεί, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να μπορούν να συμμετέχουν, δεν είναι λίγες οι φορές που τα θέματα αποστέλλονται με ελλιπή στοιχεία. Επιπλέον, δεν πραγματοποιούνται εισηγήσεις από τους αρμόδιους αντιδημάρχους κατά τη διάρκεια της συζήτησης τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η επίμονη απουσία του κ. Τάσου Μαυρίδη από το Δημοτικό Συμβούλιο εμποδίζει τον γνήσιο και άμεσο αυτοδιοικητικό έλεγχο.

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τα ανωτέρω προβλήματα είναι πολύ σημαντικά, άλλα μέρος των θεσμικών προβλημάτων που δημιουργούν θα είχαν περιοριστεί εάν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι απαντούσαν στις προφορικές και γραπτές ερωτήσεις που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και έχουν ειπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές. Ο λόγος που σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή είναι η πρόθεση μου να αναδείξω για μίαν ακόμη φορά ορισμένα θέματα οικονομικής φύσεως, τα οποία, ενώ έχουν τεθεί γραπτώς στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν απαντηθεί.

Το πρώτο και ιδιαιτέρως σημαντικό οικονομικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός της μη είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη εν λειτουργία επιχείρησης που οφείλει στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης ποσά άνω των 400.000 ευρώ, χωρίς η δημοτική αρχή να έχει αποστείλει ούτε ένα εξώδικο, ώστε να διεκδικήσει τις απαιτήσεις της. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για την επιβεβαίωση ή την διάψευση της ανωτέρω αναφοράς, η δημοτική αρχή να απαντήσει στο από 5/4/2020 ερώτημα που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ένα δεύτερο και επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν βεβαιώνει ως έχει υποχρέωση δημοτικά έσοδα από πολίτες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, όπως το θέσαμε και κατά την συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/10/2020, τίθεται το ερώτημα εάν η δημοτική αρχή δεν βεβαιώνει το ΤΑΠ των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρευτικές απώλειες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Ένα τρίτο θέμα και ιδιαιτέρως σοβαρό αναδείχθηκε, ως ερώτηση, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά την επιβολή των δημοτικών φόρων και τελών. Ερωτήθηκε η δημοτική αρχή, εάν επί σειρά ετών παρέχει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες της αποκομιδής των απορριμμάτων και όχι μόνο, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι ουδέποτε έχουν καταβάλει δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι εστιάζουμε σε μια επιχείρηση που οφείλει πάνω από 400.000 ευρώ, σε έναν φόρο που δεν εισπράττεται με ετήσια ζημιά άνω των 100.000 ευρώ, ετησίως, και σε μια ή περισσότερες επιχειρήσεις που, ενώ βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ουδέποτε ο Δήμος έχει αναζητήσει την είσπραξη των δημοτικών φόρων και τελών με δεκάδες χιλιάδες ευρώ σωρευτικές απώλειες.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Δεν επενδύουμε στην σκανδαλολογία, δεν μας απασχολεί η ανάδειξη της κακοδιαχείρισης ως αυτοσκοπός, ούτε η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, τελολογικά.

Τα μέλη της δημοτικής παράταξης Δήμος Μπροστά+ ενδιαφέρονται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την εύρυθμη και αποτελεσματική οικονομική λειτουργία του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Η δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+ επενδύει σε πολιτικές πολύ διαφορετικές από αυτές που ασκεί η δημοτική αρχή, διότι επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματα και όχι να συνεχίσει να τα διαχειρίζεται ή να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Προς τούτο, καλούμε όσες και όσους ασκούν διοίκηση στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης να μην συμπεριφέρονται ως ειδήμονες, διότι η πράξη έχει δείξει ότι δεν είναι. Τους καλούμε να τηρήσουν τις θεσμικές τους υποχρεώσεις, να απαντάνε στις προφορικές και γραπτές ερωτήσεις και να συνεργάζονται με το σύνολο των στελεχών της αντιπολίτευσης, με σκοπό την επίλυση των αυτοδιοικητικών προβλημάτων.

Η δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+ δεν διαθέτει κανένα βαρίδι, που να εξαρτάται από ιδιωτικό συμφέρον, μακρινό παρελθόν ή σκοτεινές διαδρομές. Το μοναδικό συμφέρον και γνώμονας άσκησης πολιτικής είναι το συμφέρον των κατοίκων, των δημοτών και όσων εργάζονται στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet