Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης: Στα 52 χρόνια από την επιβολή της χούντας…
Πολιτική

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης: Στα 52 χρόνια από την επιβολή της χούντας…

Ανακοίνωση, με αφορμή την μαύρη επέτειο της Απριλιανής δικτατορίας, εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης, στην οποία και αναφέρει τα εξής:

Βιώνουμε μια συγκυρία όπου η Δημοκρατία και οι συναρτημένοι με  αυτήν θεσμοί και ελευθερίες βρίσκονται παντού στον κόσμο σε αξιακή κρίση. Ζούμε κάτω από την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής  ιδεολογίας,  σύμφωνα με την οποία τα πάντα οφείλουν να υποτάσσονται στη λογική μιας  ταξικής, σκληρής λιτότητας των πολλών με κέρδη υπέρ των λίγων και των επιχειρήσεών τους. Ταυτόχρονα κυριαρχεί η  αντίληψη που διακηρύσσει, όχι απλώς το μάταιο κάθε  συλλογικού αγώνα, κάθε συλλογικής κατάκτησης για ένα κοινωνικό κράτος, αλλά την υποβάθμιση και διαβολή της ανάγκης συγκρότησης  κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων

Το φαινόμενο αυτό εντείνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπου πέραν  της νεοφιλελεύθερης οικονομικής λογικής, κυριαρχεί και μια έντονα  γραφειοκρατική αγκύλωση, με συνέπεια την αποξένωση του ηγετικού της πυρήνα από τις ανάγκες των πολιτών της, καθώς  και  από τις ιδρυτικές της αρχές. Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό κύμα αναζωπυρώνει παμπάλαιους εθνικιστικούς μύθους ξενοφοβίας και κρατικής περιχαράκωσης, την οποία  ενισχύει μια «αναθεωρητική» επιλεκτική ανάγνωση και σχετικοποίηση πρόσληψης του ιστορικού γίγνεσθαι. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση εθνικιστικών, πολιτικών μορφωμάτων, τα οποία επαναφέρουν στην επικαιρότητα εξιδανικευμένα, ως λύση υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης, τα ναζιστικά και φασιστικά πρότυπα.

Απέναντι σε αυτό το διάχυτο – σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού – κλίμα είναι ανάγκη να θυμίζουμε συνεχώς  σε ποιες καταστροφές οδήγησαν την ανθρωπότητα αυτές οι αντιλήψεις. Ιδιαίτερα σήμερα, που ένα ανοικτά νεοναζιστικό πολιτικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή – όπως και τα ομογάλακτά της παντού στην Ευρώπη – εκμεταλλευόμενο τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και τη συστηματική απαξίωση των δημοκρατικών ιδανικών, επιχειρεί με τις ίδιες μεθόδους των Ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου, να εγκλωβίσει τμήματα συμπολιτών μας, ιδιαίτερα νέων, στα ρατσιστικά της κηρύγματα. Εκμεταλλευόμενη ένα υποδόριο κοινωνικό ρατσισμό, «δείχνει» σήμερα τους μετανάστες ως υπόλογους για τα πάντα, όπως τότε ο Χίτλερ τους συμπολίτες του Εβραίους ως «αποδιοπομπαίους τράγους», ως υπεύθυνους για την τότε οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, ακολουθώντας πιστά τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα, ψηφίζουν τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και καταψηφίζουν κάθε νομοθετική πρωτοβουλία ενίσχυσης των εργαζομένων !

Είναι ανάγκη, επίσης, ως προς τα δικά μας, να θυμίζουμε συνεχώς  σε νεώτερους και όχι μόνο, ότι το κράτος «εκτάκτου ανάγκης» που επέβαλαν στις 21 Απριλίου 1967 οι επίορκοι στρατιωτικοί και τα όργανά τους, με πρόφαση τον λεγόμενο «κομμουνιστικό κίνδυνο», με την ανοικτή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανοχή των χωρών του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού», και το οποίο κράτησε την χώρα στον «γύψο» επτά χρόνια, τρεις μήνες και τρεις μέρες, υπήρξε ένοχο κάθε είδους εγκλημάτων. Από την πλαστογραφία ακόμη και του βασιλικού διατάγματος επιβολής του, μέχρι την εσχάτη προδοσία που ματώνει ακόμη το έδαφος και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναγόρευση των κομμουνιστών και κάθε προοδευτικού πολίτη σε «εσωτερικό εχθρό», την καταπάτηση κάθε είδους δικαιωμάτων, τους φόνους, τα βασανιστήρια, τις σωματικές βλάβες, τις παράνομες συλλήψεις, κατακρατήσεις, φυλακίσεις και εξορίες χιλιάδων πολιτών, τις αυθαίρετες στερήσεις ιθαγένειας, τις αθρόες απολύσεις και διώξεις εργαζομένων κάθε κατηγορίας, πανεπιστημιακών, δικαστικών, ιεραρχών και απλών κληρικών, αξιωματικών, υπαλλήλων, τις απάτες, τις καταχρήσεις χρημάτων και εξουσίας…

Απέναντι σε αυτή την ιστορική πραγματικότητα, η μνήμη οφείλει να παραμένει ενεργή. Πολύ περισσότερο που οι θιασώτες εκείνης της στυγνής βαρβαρότητας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς εμφανίζονται και πάλι προκλητικά και βίαια στην πολιτική σκηνή χωρίς αιδώ. Ενώ ο, με εντολή του έγκλειστου στις φυλακές Παπαδόπουλου, τελευταίος γραμματέας  της χουντικής νεολαίας  ΕΠΕΝ σήμερα κατέχει τη θέση του… κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης…! και απόγονοι δοσίλογου  συνταγματάρχη κατοχικού διοικητή της Θεσσαλονίκης μηνύουν τρεις γνωστούς αντιστασιακούς της δικτατορίας, επειδή ζήτησαν από το Δ.Σ. του Δήμου να πάψει το όνομά του να «κοσμεί»  δρόμο της πόλης τους.

Την ίδια ώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή εμφανίζονται ανενδοίαστα και κάποιες ανιστόρητες αποπροσανατολιστικές κραυγές που φτάνουν να θεωρούν τη σημερινή εκλεγμένη Κυβέρνηση της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα μορφή δικτατορίας.

Απέναντι σε όλα αυτά τα αρνητικά και επικίνδυνα  φαινόμενα, η ενεργός μνήμη είναι το μόνο όπλο της καθεμιάς και του καθένα μας,  όσοι επιμένουμε να σκεπτόμαστε, να κρίνουμε, να ονειρευόμαστε, να συν-κινούμαστε ως ελεύθεροι και ενεργοί δημοκρατικοί  πολίτες και όχι ως παθητικοί ιδιώτες, καταναλωτές του ίδιου του θεάματος της ζωής μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet