Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Συγκροτούμε «μέτωπο» απέναντι στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Πολιτική

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λυκόβρυσης-Πεύκης: Συγκροτούμε «μέτωπο» απέναντι στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τις θέσεις της αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δημοσιοποιεί η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) Λυκόβρυσης-Πεύκης, κάνοντας λόγω για «αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη».

Ειδικότερα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Ο τσεκουράτος κ. Βορίδης, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, κατέθεσε πριν μερικές ημέρες σχέδιο νόμου με αντικείμενο την «Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών».

Αξιοποιώντας την κατάσταση της πανδημίας και την αδυναμία μαζικών αντιδράσεων της Κοινωνίας, καταργεί με αυτό την δημοκρατική θεσμική παρέμβαση του νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η σαφής πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ελέγξει τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τις Κοινότητες, θα οδηγήσει σε μαρασμό την Αυτοδιοίκηση συνολικά, στερώντας της το οξυγόνο της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της συμμετοχής.

Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπερψηφισθεί, θα οδηγήσει στο πιο αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο σύστημα Αυτοδιοίκησης που έχει γνωρίσει η χώρα, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει πουθενά στην δημοκρατική Ευρώπη.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τις εκλογές Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνολικής αντιμεταρρύθμισης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, την οποία η Ν.Δ. ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μετά τις εκλογές. Με σωρεία τροπολογιών φαλκιδεύτηκε η τότε πρόσφατη απόφαση της Βουλής και υπονομεύτηκε η λειτουργία των κορυφαίων συλλογικών οργάνων, των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς με τεχνητές πλειοψηφίες οι Οικονομικές Επιτροπές Δήμων και Περιφερειών απέκτησαν υπερεξουσίες και κρίσιμες αρμοδιότητες.

Η Νέα Δημοκρατία τρέμει την απλή αναλογική, απεχθάνεται την συνεργασία στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Δεν αφέθηκε να δοκιμαστεί στην πράξη το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο είχαν διεξαχθεί οι προηγούμενες εκλογές και είχε διαμορφωθεί η σύνθεση των συλλογικών οργάνων.

Με το νέο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση:

  • Καταργεί την απλή αναλογική και επαναφέρει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, κατανέμοντας στον συνδυασμό που θα κερδίσει την εκλογή τα 3/5 του συνόλου των δημοτικών, κοινοτικών και περιφερειακών συμβούλων (δηλαδή το 60% των εδρών) και την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με ποσοστό 43% +1 ψήφο από την πρώτη ψηφοφορία.
  • Μειώνει τις έδρες των αιρετών σε όλα τα Συμβούλια της Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά), επαναφέρει την 5ετή θητεία, εισάγει το 3% για την εκπροσώπηση δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο και αυξάνει το παράβολο για τη συμμετοχή των υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία.
  • Καταργεί την ξεχωριστή εκλογή των κοινοτικών συμβούλων (τρίτη κάλπη: Περιφέρεια-Δήμος-Κοινότητα), ενσωματώνοντας τους υποψήφιους για τα Κοινοτικά Συμβούλια στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών και απαγορεύει τη φωνή ανεξάρτητων κοινοτικών συνδυασμών, μη προσκείμενων υποχρεωτικά σε συνδυασμούς δημοτικών παρατάξεων.
  • Καθιερώνει δύο μέτρα και δύο σταθμά «δημοκρατίας» και «πλειοψηφίας» ακόμα και σε διπλανές Κοινότητες. Σε αυτές κάτω των 300 κατοίκων εκλέγεται πρόεδρος ο πλειοψηφών υποψήφιος (από όποιον συνδυασμό και αν προέρχεται) και σε αυτές άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου. Η δημοκρατία και η πλειοψηφία αποκτούν πλαφόν στους 300 κατοίκους. Από εκεί και πάνω επιβάλλεται δημαρχιακή πειθαρχία. Στον βωμό της «κυβερνησιμότητας» θυσιάζεται η λογική και η δημοκρατία.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες των περιφερειαρχών και δημάρχων, σε φαλκίδευση της ψήφου των πολιτών, σε δραστική μείωση του πλουραλισμού και της αντιπροσωπευτικότητας των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της συμμετοχής και της συνεργασίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη, ιδιαιτέρως όλων των αυτοδιοικητικών στελεχών, άσχετα με άλλες πολιτικές ή κομματικές προτιμήσεις, να υπερασπιστούμε από κοινού τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση.

Είναι χρέος μας να συγκροτήσουμε ένα «μέτωπο» σθεναρής αντίστασης απέναντι στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet