Τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Δήμος Μπροστά+
Πολιτική

Τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Δήμος Μπροστά+

Τις τοποθετήσεις των δημοτικών της συμβούλων δίνει στη δημοσιότητα η παράταξη Δήμος Μπροστά+.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της παράταξης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, επικεφαλής της οποίας είναι ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ψυχάλης:

Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+ με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει σαφείς τις θέσεις της. Πιο συγκεκριμένα σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ., παρουσιάζουμε πλήθος θεμάτων που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, αλλά και σοβαρά θέματα σχετικά με τον οικονομικό προγραμματισμό και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής. Στη συνέχεια αναφέρουμε ένα μέρος των τοποθετήσεων των μελών του συνδυασμού Δήμος Μπροστά+.

Σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Καταθέσαμε σειρά προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του Δ.Σ., ενώ θέσαμε ως έκτακτο θέμα προς ψήφιση τη ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω των social media. Η χρήση των σύγχρονων μέσων ΤΠΕ δίνει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη από όπου βρίσκεται να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, προτείναμε την επικαιροποίηση του σχεδίου του νέου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη διαπαραταξιακή επιτροπή, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση της φωνής των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων με αύξηση του χρόνου των τοποθετήσεων τους.

Επίσης, ζητήσαμε την άμεση ενεργοποίηση θεσμών όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου και η Επιτροπή Διαβούλευσης, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου της διοίκησης.

Τέλος, ζητήσαμε την άμεση και πραγματική λειτουργία των κοινοτικών συμβουλίων με την αύξηση του προϋπολογισμού τους, την απόκτηση γραφείων και της καθημερινής γραμματειακής υποστήριξης.

Για τη σωρεία έκτακτων θεμάτων, έκτακτων επιχορηγήσεων και αιφνιδιαστικών διαδικασιών

Τονίσαμε ότι καταργείται κάθε είδους οικονομικός προγραμματισμός όταν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται εισαγωγή θεμάτων χωρίς εισηγήσεις, ή με ελλείπεις εισηγήσεις και χωρίς καμία προφορική παρουσίαση του θέματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή πρόεδρο ΝΠΔΔ.

Ζητήσαμε να μην γίνεται χρήση της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων, καθώς καταργείται η αρχή της οικονομικότητας, ενώ αιτηθήκαμε στη διοίκηση να παρουσιάσει όπως είναι υποχρεωμένη, το σχέδιο για την επισκόπηση δαπανών (spending review) και την χορήγηση του μητρώου δεσμεύσεων και του μητρώου ανάληψης υποχρεώσεων, όπου αποτυπώνεται ο βραχυπρόθεσμος οικονομικός προγραμματισμός. Κάναμε σαφές ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονικά το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων για κάθε θέμα, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους με αμεροληψία.

Αντίστοιχη κατάσταση έχει παρατηρηθεί στα Κοινοτικά Συμβούλια και τα ΝΠΔΔ, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ποιότητα λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ενώ εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση για την απαξίωση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και τον αιφνιδιασμό των μελών των Δ.Σ.

Τέλος καλέσαμε τη διοίκηση να λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές τις αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας, σε κάθε επίπεδο, από τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού μέχρι την οικονομική διαχείριση.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου

Έχει εκδοθεί συγκεκριμένη ανακοίνωση που περιγράφει τη διπλή πλάνη που επιχειρεί η δημοτική αρχή να ρίξει τους πολίτες. Η πλάνη υφίσταται καθώς στον προϋπολογισμό εγγράφονται έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ενώ στο τέλος, αφού δεν έχουν εκτελεστεί, τα ποσά μένουν στο ταμείο, ως αδιάθετα. Συνεπώς η δημοτική αρχή πανηγυρίζει καθώς δεν εκτελεί τον προϋπολογισμό που η ίδια ψηφίζει κάθε έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έτος 2018, που ενώ στην ψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού είχαν εγγραφεί έργα ύψους 3,76 εκ. ευρώ, εν τέλει στον ισολογισμό απορροφήθηκαν 656 χιλ., δηλαδή μόλις το 17,44%, ενώ τα υπόλοιπα 3,1 εκατ. έμειναν στο ταμείο.

Τέλος, καταθέσαμε ερώτημα στις 14.10.2019 σχετικά με την είσπραξη ή μη του ΤΑΠ των μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Αναφορικά με το θέμα των αδελφοποιήσεων των Δήμων

Ζητήσαμε το σχέδιο δράσης «project plan» και έναν σαφή χρονοπρογραμματισμό σχετικά με τις επικείμενες ενέργειες έτσι ώστε να υπάρξουν πραγματικά και πρακτικά αποτελέσματα και οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως π.χ. η ανταλλαγή αποστολών – εκπροσώπων της μαθητικής, επιχειρηματικής, αθλητικής και εν γένει θεσμικής κοινότητας. Για αυτόν τον λόγο προτείνουμε την επικαιροποίηση της επικοινωνίας με τους ήδη αδελφοποιημένους Δήμους και την αναζήτηση νέων ακόμα Δήμων για αδελφοποιήσεις. Οι αδελφοποιήσεις αποκτούν πραγματική αξία μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών, δημιουργίας οικονομικών σχέσεων μεταξύ των εμπορικών συλλόγων, αλλά και διοργάνωσης κοινών αθλητικών, μαθητικών, πολιτιστικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων. Περιμένουμε να διαβάσουμε ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης.

Αντίστοιχα έχουμε ζητήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό από όλους τους προέδρους των ΝΠΔΔ του Δήμου, δηλαδή το ΠΕΑΠ, το ΚΟΙΠΑΠ και τις δύο σχολικές επιτροπές.

Για τον πόλεμο στη Συρία

Καταθέσαμε ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Αναφορικά με την εκμίσθωση του Ο.Τ.9

Δηλώσαμε ότι είμαστε κατά της εκμίσθωσης σε ιδιώτη. Η δημιουργία μιας ακόμα καφετέριας δεν έχει να προσδώσει απολύτως τίποτα στην τοπική κοινωνία της Λυκόβρυσης. Ακόμα και από οικονομικής άποψης μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ δε μπορεί να αποσβεσθεί με τόσο χαμηλό ενοίκιο. Επιπλέον, ο Δήμος ήδη πληρώνει πιο ακριβά ενοίκια για άλλες δομές. Η πρόταση μας είναι σαφής. Ο Δήμος να μετατρέψει τον χώρο σε κέντρο πολιτισμού, τεχνών, καινοτομίας και παιδείας, μια μικρογραφία του Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε οι δημότες να μπορέσουν να επωφεληθούν της επένδυσης που έχει γίνει. Στόχος το κέντρο της Λυκόβρυσης να αποτελέσει πόλο έλξης.

Σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

  1. Καταθέσαμε γραπτό ερώτημα για το πρόβλημα της εξαίρεσης του Δήμου από τη δίχρονη προσχολική αγωγή, ενώ το θέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να λάβουμε σαφείς απαντήσεις.
  2. Παρουσιάσαμε το πρόβλημα της έλλειψης δρομολογίων συγκοινωνίας, ενώ ως λύση προτείναμε την αγορά ενός ακόμη mini bus.
  3. Θέσαμε το πρόβλημα της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρατηρείται σε ορισμένους δρόμους, κυρίως διπλής κατεύθυνσης, ενώ επαναφέραμε το ζήτημα των μονοδρομήσεων.
  4. Αναφέρουμε συνεχώς τα προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και την έλλειψη καθαριότητας σε πολλές περιοχές της Λυκόβρυσης και της Πεύκης.
  5. Επισημαίνουμε συνεχώς το πρόβλημα του οδικού δικτύου, αλλά και την κατάσταση των πεζοδρομίων.
  6. Έχουμε τονίσει το πρόβλημα της ασφάλειας στον Δήμο, ενώ έχουμε καταθέσει γραπτό ερώτημα στην διοίκηση, συνοδευόμενο με προτάσεις μας.
  7. Παρουσιάσαμε για ακόμα φορά το θέμα σχετικά τη δημιουργία ΚΑΠΗ στην κάτω Πεύκη.
  8. Τονίσαμε την πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής της Κάτω Πεύκης που βρίσκεται κάτω από τη Βύρωνος.
  9. Τέλος, αναφέραμε το σοβαρό θέμα υπολειτουργίας πολλών δομών του Δήμου.

Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε με όραμα για τον Δήμο μας, με διάθεση για προσφορά, με γνώσεις και εμπειρία. Το μήνυμά μας από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές. Θέλουμε έναν Δήμο «σύγχρονο, καινοτόμο, φιλικό». Συνεχίζουμε με αγάπη για τον Δήμο μας και δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ, για δώσουμε δύναμη στη φωνή σας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet