Συμμαχία Πολιτών: Σκιές κι ερωτηματικά για τον ισολογισμό του Δήμου
Πολιτική

Συμμαχία Πολιτών: Σκιές κι ερωτηματικά για τον ισολογισμό του Δήμου

Με… αιχμηρό ύφος, η παράταξη του πρώην δημάρχου Πεύκης, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, Συμμαχία Πολιτών, αναφέρεται στα όσα διημείφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης κατά τη συζήτηση για τον ταμειακό απολογισμό και τον ισολογισμό του Δήμου για το έτος 2015 (Τ. Μαυρίδης: Το νοικοκύρεμα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης συνεχίζεται…).

Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης γίνεται λόγος για «πολλές σκιές και πολλά ερωτηματικά, που αφήνουν έκθετη» τη δημοτική Αρχή του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη.

Ειδικότερα, η παράταξη της μειοψηφίας αναφέρει στο κείμενό της:

Πολλές σκιές και πολλά ερωτηματικά, που αφήνουν έκθετη τη δημοτική Αρχή Μαυρίδη, δημιουργήθηκαν κατά τη συζήτηση του ισολογισμού του έτους 2015, με συνέπεια ο ισολογισμός να μην εγκριθεί ομοφώνως. Κάποια θέματα προκάλεσαν την έκπληξη ακόμα και μελών της πλειοψηφίας.

Για παράδειγμα σε ερώτηση του πρώην δημάρχου Πεύκης, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, που είναι επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, της μεγαλύτερης δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης, για το ύψος των τόκων που εισέπραξε σε ολόκληρο το 2015 ο Δήμος από τις καταθέσεις στις τράπεζες, η απάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν αποκαλυπτική:

«Συνολικά εισπράξαμε γύρω στα χίλια ευρώ» είπαν. Αντιλαμβάνεστε τι επιτόκια πληρώνουν (αν πληρώνουν) οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται ο Δήμος μας. Επειδή το θέμα είναι τεράστιο, η παράταξή μας θα ζητήσει όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση αυτή. Γιατί μεταξύ των καταθέσεων είναι και το Ειδικό Τέλος (χαράτσι) που πληρώνουν οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης από το 2004 για το Οικοδομικό Τετράγωνο 9. Δηλαδή ένα ποσό σεβαστό.

Άλλο παράδειγμα. Ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της Συμμαχίας Πολιτών Κώστας Μπαλδεράνος ερώτησε για την απουσία νομικού από το Δ.Σ., καθώς και για τις δικαστικές εκκρεμότητες με βάση τις οποίες διεκδικούνται από τον Δήμο 800.000 ευρώ. Για την απουσία νομικού πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα. Για την ουσία της ερώτησης η απάντηση αναζητείται ακόμα…

Όπως αναζητούνται ακόμη οι ενέργειες που έπρεπε να είχε κάνει ο Δήμος για την είσπραξη τελών από επιχειρήσεις (π.χ. ναυτιλιακές), οι οποίες δηλώνουν τα γραφεία τους σαν οικία και πληρώνουν όσα κι ένας άνεργος ή μισθωτός οικογενειάρχης, υπόθεση που είχε ξανά θέσει δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η δημοτική Αρχή συνεχίζει να αδρανεί προκλητικά.

Επίσης, βάζοντας κάποια άλλα θέματα έργων και μελετών, φάνηκε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε έλθει απροετοίμαστος. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά.

Καταλαβαίνετε ότι όση καλή διάθεση και να είχαμε δεν επιτρεπόταν θεσμικά να υπερψηφίσουμε αυτό τον ισολογισμό. Οι πολίτες εξ άλλου δεν είδαν καμιά βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους στον Δήμο. Αντιθέτως είχαμε υποβάθμιση.

Αποκαλυπτήρια για την ανεπάρκεια της δημοτικής Αρχής, καθώς και για την έλλειψη (δημοτικού) ήθους έγιναν και όταν ο δήμαρχος ανέφερε ότι περίπου κατόπιν ενεργειών του δίδονται στον Δήμο μας 830.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πήρε τον λόγο και σημείωσε:

«Σας παρακαλώ σταματήστε να μας προκαλείτε. Εσείς έχετε φθάσει στο σημείο να υποστηρίζετε ότι το φεγγάρι βγαίνει… κατόπιν ενεργειών σας. Λοιπόν, αυτά τα χρήματα προέρχονται από την υπογραφή του Γ΄ Μνημονίου και αποτελούν υποχρέωση της χώρας να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες.

Εδώ και τρεις μήνες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε όλους τους δήμους (είναι 325) το ποσό των 324.000.000 ευρώ. Όσα χρώσταγε, λοιπόν, ο Δήμος στις 31 Μαΐου μπαίνουν αυτομάτως στη ρύθμιση».

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών, που έγινε πέρυσι και για την οποία επίσης ο δήμαρχος είχε πει, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι όλα έγιναν… κατόπιν ενεργειών του. Όταν είναι γνωστό ότι το θέμα είχε περάσει με νόμο από τη Βουλή ύστερα από προσπάθειες της ΚΕΔΕ. Και ό,τι αφορούσε δεκάδες δήμους.

Αλλά οι άνθρωποι θέλουν να λειτουργούν με το ψέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet