Πλ. Αρκουλής: Προτάσεις για τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκης
Πολιτική

Πλ. Αρκουλής: Προτάσεις για τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκης

Βελτίωση στη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκης προς όφελος των πολιτών προτείνει ο τοπικός σύμβουλος Πεύκης Πλουμής Αρκουλής, μέλος της δημοτικής παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Με επιστολή που κατέθεσε στο Τοπικό Συμβούλιο Πεύκης, ο κ. Πλ. Αρκουλής προτείνει τακτικότερες συνεδριάσεις του Συμβουλίου, καθιέρωση «Ημέρας Πολίτη», συνελεύσεις σε γειτονιές της πόλης για καταγραφή προβλημάτων και απολογισμό δράσης του Συμβουλίου.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

Προς: Τοπικό Συμβούλιο – Δημοτική Κοινότητα Πεύκης

Θέμα: Κατάθεση απόψεων σχετικά με τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να καταθέσω κάποιες παρατηρήσεις για την έως τώρα λειτουργία των συνεδριάσεων του Συμβουλίου αλλά και ευρύτερα του θεσμού. Η λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου εμφανίζεται αρνητική, τόσο από τις διαδικασίες, όσο και από τις αρμοδιότητες που του έχουν εκχωρηθεί από τη δημοτική Αρχή. Επιπλέον θέλω να κάνω κάποιες προτάσεις για την περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία του.

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι μέχρι σήμερα η λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου περιορίζεται στις αδειοδοτήσεις και τις χρήσεις των χώρων των τοπικών καταστημάτων και δεν ασχολείται εντατικά με τοπικά (π.χ. λαϊκή αγορά, ο φωτισμός ή το πρόβλημα των δρόμων κ.ά.), υπερτοπικά (π.χ. παιδικές χαρές, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τοπικό σχέδιο αποβλήτων κ.ά.) ή ακόμα και κοινωνικά ζητήματα (π.χ. στήριξη και ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων ή ασθενούντων συμπολιτών μας, ανεργία κ.ά.) της περιοχής μας. Αυτός ο περιορισμός βασίζεται κυρίως στην έλλειψη διαδικασίας συλλογής των αιτημάτων των συμπολιτών μας από πλευράς των τοπικών συμβούλων, αλλά και από την περιορισμένη λειτουργία του Συμβουλίου, παρά τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος «Καλλικράτη». Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ελλιπής συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου με τις αρμόδιες, για το κάθε ζήτημα, δημοτικές υπηρεσίες και δημοτικούς συμβούλους με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων. Από το Συμβούλιο απουσιάζει ο απολογισμός των πεπραγμένων του και η προσπάθεια να τεθούν στόχοι για κινητοποίηση. Τέλος σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων.

Βάσει των παραπάνω και γνωρίζοντας πως ο «Καλλικράτης» μας δίνει πολλές δυνατότητες για πιο ποιοτική δουλειά, συνεργασία με τους συμπολίτες μας αλλά και διαρκή πίεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνω τα κάτωθι:

Πρώτον, οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου μας να γίνουν τακτικότερες, συζητώντας θέματα που μας έχουν θέσει οι ίδιοι οι συμπολίτες μας ή συμβαίνουν ευρύτερα στην τοπική μας κοινωνία και να προτείνουμε λύσεις, σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές ή ακόμα να κάνουμε και εμείς μια «Ημέρα Πολίτη» για να ακούμε και να καταγράφουμε τα αιτήματα.

Δεύτερον, να κάνουμε τακτικές συναντήσεις με τους συμπολίτες μας στις γειτονιές, συνελεύσεις σε γειτονιές και επιτόπια καταγραφή των ζητημάτων.

Τρίτον, να μοιράσουμε αρμοδιότητες/τοπικά θέματα μεταξύ μας και αφού εργαστούμε σε αυτά να συναντιόμαστε, ώστε να βρίσκουμε λύσεις και να πιέζουμε με κάθε δυνατό, θεσμικό τρόπο για την επίλυσή τους.

Τέταρτον, να κάνουμε συλλογικό απολογισμό της λειτουργίας του Συμβουλίου, ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε και τις μελλοντικές μας ενέργειες.

Ολοκληρώνοντας αυτή την επιστολή μου θα ήθελα να τονίσω ότι από εδώ και πέρα στόχος μας θα πρέπει να είναι η τακτική, άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας και η διαφανής, δημοκρατική λειτουργία του Συμβουλίου. Η ενασχόληση και η επίλυση των τοπικών προβλημάτων είναι το κοινωνικό και πολιτικό μας έργο και υποχρέωση.

Με εκτίμηση,

Αρκουλής Πλουμής

Τοπικός σύμβουλος – Δημοτική Κοινότητα Πεύκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet