Αυλαία για το 1ο Τριήμερο Φεστιβάλ Παράδοσης, Λαογραφίας & Πολιτισμού
Πολιτισμός

Αυλαία για το 1ο Τριήμερο Φεστιβάλ Παράδοσης, Λαογραφίας & Πολιτισμού

Το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Τριήμερο Φεστιβάλ Παράδοσης, Λαογραφίας & Πολιτισμού, στις 24, 25 & 26 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Το Φεστιβάλ προσέλκυσε πλήθος κόσμου και έθεσε τα θεμέλια ώστε τα επόμενα χρόνια να καθιερωθεί ως θεσμός στον Δήμο.

Η πρόεδρος του Ν.Π. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η διατήρηση και η αναβίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ιστορική και εθνική αναγκαιότητα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Η ελληνική κουλτούρα, η λαογραφία και η αδιάλειπτη και διηνεκής πολιτιστική μας παρακαταθήκη εξασφάλισαν την επιβίωση του έθνους μας και την ανάδειξή του διαχρονικά στο διεθνές ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν:

Φεστιβάλ (φωτό1)Φεστιβάλ (φωτό2)

24 Απριλίου: Ο Προοδευτικός Σύλλογος ΜΑΡΛΑ – ΜΑΜΑΔΟΥ Τήνου παρουσίασε την αναπαράσταση του Τηνιακού Γάμου (επιμέλεια Αργύρης Καγιώργης), καθώς και ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και ο Σύλλογος Ποντίων «Νίκος Καπετανίδης» παρουσίασε πυρρίχιους χορούς (επιμέλεια Γιώργος Παπαδόπουλος).

25 Απριλίου: Το χορευτικό του ΠΕΑΠ – Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση συμμετείχε με τις Ιστορίες της Θάλασσας: θρύλοι, παραμύθια και παραδόσεις των ελληνικών νησιών. Η μουσική και ο χορός των νησιών μας ταξίδεψαν τους θεατές σε ένα φανταστικό ταξίδι αφήγησης, διάδρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας (επιμέλεια Μαρία Μπαφαλούκου).

26 Απριλίου: Ο Σύλλογος Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης “Ο Τάλως” παρουσίασε αναλυτικά τις φορεσιές από διάφορες περιοχές της Κρήτης, καθώς και χορούς της Μεγαλονήσου, σε τρεις κατηγορίες: σιγανοί, συρτοί και πηδηχτοί, με τη σειρά που απαντώνται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κρήτης. Το λαογραφικό μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε ο λαογράφος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιώργος Φραγκάκης. Το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Μακριδάκη συνόδευσε την καλλιτεχνική βραδιά.

“Η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, η από καρδιάς συμμετοχή των συλλόγων, η ανόθευτη αγάπη για την παράδοση, οι αξίες και ο σεβασμός που παράγει ο Πολιτισμός μας, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργούν τα εχέγγυα ώστε το 1ο Τριήμερο Φεστιβάλ Παράδοσης, Λαογραφίας & Πολιτισμού να καθιερωθεί ως διαχρονικός θεσμός στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΕΑΠ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet