Αφιέρωμα Ίμβρος – Τένεδος
Πολιτισμός

Αφιέρωμα Ίμβρος – Τένεδος

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση ιστορικής μνήμης και γνώσης αφιερωμένη στην Ίμβρο και την Τένεδο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19 Μαρτίου η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης ΠΕΑΠ.

Ο γενικός γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης Γιώργος Σουφλής ανοίγοντας τη βραδιά αναφέρθηκε στην ιδέα, την υλοποίηση και τη σημασία της εκδήλωσης, τονίζοντας το έργο των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου του Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» Γιώργος Γαζεπίδης στον χαιρετισμό του έκανε μια εκτενή αναφορά στην πορεία του μικρασιατικού στοιχείου.

Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ Ελένη Σαρίογλου ανέλυσε το έργο και τους σκοπούς του Ιδρύματος και το περιεχόμενο των δύο ιστορικών ντοκιμαντέρ για την Ίμβρο και την Τένεδο.

Τα δυο αυτά ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικής σχολής στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Μετά την προβολή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου «Μανόλης Αναγνωστάκης» λειτούργησε έκθεση υδατογραφιών του Παύλου Χαμπίδη για την Ίμβρο και την Τένεδο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης Γεωργία Ποριώτου – Χρούσου, η αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Ευαγγελία Βαλσαμά, ο υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Αναστάσιος Μαυρίδης, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Βασιλική Νικολαροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεώργιος Λαζάνης και Παναγιώτης Πανταζής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και ενώσεων κ. ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet