Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός τιμήθηκε σε εκδήλωση στην Πεύκη
Πολιτισμός

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός τιμήθηκε σε εκδήλωση στην Πεύκη

Με επίκεντρο τις αξίες και τα διαχρονικά μηνύματα που πηγάζουν από την ιστορική διαδρομή των Μικρασιατών υλοποιήθηκε αφιέρωμα με θέμα «Ημέρες Μνήμης & Πολιτισμού», την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» και το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) τίμησαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, τις παραδόσεις και την πολιτιστική τους κληρονομιά σε μια εκδήλωση μνήμης και ιστορικής συνέχειας.

Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη μίλησε για την σπουδαία κληρονομιά των Μικρασιατών, τα ήθη και έθιμα καθώς και για την ευθύνη που έχουμε όλοι στη διατήρηση, διάδοση και προβολή του μακραίωνου Πολιτισμού μας. «Πρέπει να θυμόμαστε, πρέπει να μιλούμε κάθε τέτοια μέρα, για την πίκρα, τη νοσταλγία και τον ξεριζωμένο πόθο εκατομμυρίων ανθρώπων για τις χαμένες, εγκαταλειμμένες μα αλησμόνητες μικρασιατικές πατρίδες. Τις ευτυχισμένες στιγμές τους, τον πόλεμο και τα δεινά του, τις ατομικές και οικογενειακές ταλαιπωρίες, την καχυποψία και εχθρότητα που αντιμετώπισαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πατούλη.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ιωνία» Γεώργιο Γαζεπίζη και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη και γόνιμη συνεργασία που έχουν αναπτύξει στο πλαίσιο των πολιτιστικών δρωμένων του Δήμου. Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ στο κλείσιμο της βραδιάς ανακοίνωσε την έναρξη με το νέο έτος σεμιναριακών μαθημάτων ιστορίας, με την επιμέλεια της ερευνήτριας – ιστορικού και γενικής γραμματέως  του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνης Σαρίογλου. Όπως τόνισε, «η επένδυση στη γνώση σφυρηλατεί την ιστορική συνείδηση, αφυπνίζει τους νέους μας δίνοντας γόνιμα ερεθίσματα ενασχόλησης με την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Την εκδήλωση πλαισίωσε το παραδοσιακό τμήμα χορού του ΠΕΑΠ – Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Πέτρου Γ. Ζήση- με την επίβλεψη της δασκάλας χορού Μαρίας Μπαφαλούκου, αναδεικνύοντας μέσα από τη δυναμική των χορών και της μουσικής τις αναλλοίωτες αξίες των παραδόσεών μας. Χοροί από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν ένα εξαιρετικά συγκινητικό και ζεστό κλίμα. Παράλληλα, έγινε παρουσίαση ενός μοναδικού ιστορικού ντοκιμαντέρ από το ΙΔΙΣΜΕ, με την επίβλεψη της κας Σαρίογλου, με θέμα την ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, βασισμένο σε μαρτυρίες των αποφοίτων και καθηγητών της. Παράλληλα, η κα Σαρίογλου μίλησε για την ιστορική περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και για τα διαχρονικά μηνύματα που αποπνέει.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ Γιώργος Καρύμπας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελος Παπανικολάου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πανταζής, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατραμάδος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Νικόλαος Γκαραβέλας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών Πεύκης – Λυκόβρυσης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- Δημήτρης Κωνστάντος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή Μανόλης Πάγκαλος, τα διοικητικά μέλη του ΠΕΑΠ Δέσποινα Μεντεσίδου, Δημήτρης Ιακωβίδης, Νέστορας Τσεκούρας, Παναγιώτης Μπόλας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Δήμου καθώς και εκλεκτοί πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet