Βιοκλιματική αναβάθμιση και με τη… βούλα των τοπικών συλλόγων
Ποιότητα Ζωής

Βιοκλιματική αναβάθμιση και με τη… βούλα των τοπικών συλλόγων

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου τα τροποποιημένα σχέδια για το έργο «Βιοκλιματική Αναβάθμιση Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω Δημιουργίας Διαδρομής Πεζών – Ποδηλάτων», την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015.

Το έργο είχε απασχολήσει επί μακρόν το Σώμα, αλλά και τους τοπικούς συλλόγους, Κατοίκων Πολυδρόσου και Παραδείσου, οι οποίοι είχαν υποβάλει συγκεκριμένες τροποποιητικές προτάσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έγιναν αποδεκτές από τη δημοτική αρχή.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με μία αναλυτική παρουσίαση από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Καρλαύτη πάνω στις προτεινόμενες τροποποιήσεις, για να ακολουθήσουν οι παρατηρήσεις – τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

«Συγχαίρουμε τους κατοίκους, αλλά καταψηφίζουμε»

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η κ. Μαίρη Διακολιού ξεκίνησε την τοποθέτησή της δίνοντας συγχαρητήρια στους συλλόγους για την κινητοποίησή τους και «για τον αγώνα τους να περάσουν τις τροποποιήσεις», γεγονός που χαρακτήρισε ως «μεγάλη νίκη». Την ίδια στιγμή «κάρφωσε» τη δημοτική Αρχή λέγοντας ότι, εάν δεν είχε προηγηθεί η ευρεία σύσκεψη του Ιουνίου, η διοίκηση θα διαπίστωνε τις ατέλειες και τα λάθη του έργου εκ των υστέρων.

Πάντως, αν και δήλωσε ότι η παράταξή της είναι θετική με τις εισηγήσεις των κατοίκων, τελικώς θα καταψηφίσει την εισήγηση, αφού -όπως επεσήμανε- το έργο, αν και εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για την ανάπτυξη της πόλης, χαρακτηρίζεται από «μεγάλη προχειρότητα».

Η ίδια σχολίασε επικριτικά την επιλογή της διοίκησης να μην προχωρήσει σε τελική συνάντηση με τους συλλόγους της περιοχής για την οποία είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (σ.σ.: αντίστοιχη επισήμανση έγινε και από την πλευρά του κ. Γιάννη Κορομπίλη, από την παράταξη Μαρούσι η Πόλη μας, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να λάβει μέριμνα για τα ελάχιστα καταστήματα της περιοχής, τα οποία πλήττονται από τα υπό εξέλιξη έργα).

«Πρόβλημα με την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης»

Ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη κυκλοφοριακών μελετών στην περιοχή. Όπως επεσήμανε ο κ. Κώστας Βλάχος, το γεγονός αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

«Τους συλλόγους τους θέλουμε κοντά μας και το αποδεικνύουμε»

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή θέλει τους συλλόγους κοντά της και έχει αποδείξει ότι λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις τους, γι’ αυτό και «δεν χρειάζονται (σ.σ.: οι σύλλογοι) τα συγχαρητήρια από τη μείζονα μειοψηφία».

Ο κ. Δ. Καρλαύτης εξήγησε ότι, από τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο των παρατηρήσεων των συλλόγων για το συγκεκριμένο έργο ελήφθησαν υπόψη  από τη δημοτική Αρχή, έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητη άλλη συνάντηση, παρά μόνο με τους κατοίκους της Καραολή & Δημητρίου για τη διευθέτηση των προβλημάτων στάθμευσης. Επίσης, δικαιολόγησε τη ματαίωση της εν λόγω συνάντησης λόγω και των τελευταίων δραματικών εξελίξεων σε κεντρικό επίπεδο.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα με τα καταστήματα, που έθεσε ο κ. Γ. Κορομπίλης, ενώ ενημέρωσε ότι ήδη προχωρά η επικαιροποίηση παλαιότερης κυκλοφοριακής μελέτης για την περιοχή όπου πραγματοποιείται το έργο.

«Δίνουμε αγώνα για την ανάπτυξη της πόλης»

Ο δήμαρχος, εκφράζοντας πολλές φορές την ανάγκη για συνεργασία για το καλό της πόλης, απάντησε στα «συγχαρητήρια» από πλευράς της μείζονος με την επισήμανση ότι σε θέματα που αφορούν στο Μαρούσι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνη νικήτρια είναι η πόλη».

Εν συνεχεία, ο κ. Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε τη βιοκλιματική αναβάθμιση γειτονιών ως στρατηγικό έργο για την ανάπτυξη του Αμαρουσίου, το οποίο ωστόσο αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, αφού «εξαρτάται και από άλλες Αρχές που διαχειρίζονται τα χρήματά μας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι ο Δήμος δίνει πολύ μεγάλο αγώνα προκειμένου να διεκδικήσει πόρους από τα κοινοτικά προγράμματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια», όσο και στον «σκληρό ανταγωνισμό» από τους άλλους δήμους, που διεκδικούν επίσης μερίδιο από την ίδια «δεξαμενή» χρημάτων.

Ο κ. Γ. Πατούλης έκλεισε την τοποθέτησή του με την προτροπή να συμβάλλουν όλοι, με προτάσεις κι επισημάνσεις, στη βελτίωση του Αμαρουσίου, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συνθέσεις και όχι σε αντιθέσεις».

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Πολυδρόσου Βασίλης Καπρινιώτης, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε το έργο ως «ιδιαίτερα σημαντικό, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία των περιοχών όπου γίνεται», ευχαρίστησε τον δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους ενεργούς πολίτες που συνέβαλαν στην κατάρτιση των τροποποιητικών προτάσεων, αλλά και στην τελική αποδοχή τους από τη δημοτική Αρχή.

Ωστόσο, προξένησε έκπληξη το γεγονός ότι δεν εξέφρασε καμία διαμαρτυρία για τη μη υλοποίηση τελικώς της δεύτερης συνάντησης που είχαν ζητήσει οι σύλλογοι από τη δημοτική Αρχή, γεγονός για το οποίο είχαν κάνει ιδιαίτερη αναφορά οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας που προαναφέραμε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet