Δήμος Αμαρουσίου προς ΙΓΕ: Ολιγωρείτε στα όρια της παράβασης καθήκοντος
Ποιότητα Ζωής

Δήμος Αμαρουσίου προς ΙΓΕ: Ολιγωρείτε στα όρια της παράβασης καθήκοντος

«Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου επαγρυπνεί για την προάσπιση του χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού» τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, προς την πρόεδρο του ΙΓΕ, Άννα-Μαρία Γιαντσή, καλώντας την να πράξει άμεσα τα δέοντα σεβόμενη τους όρους του Κληροδοτήματος Συγγρού.

Σε συνέχεια του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου με το οποίο καταγγέλλονται οι ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής που, όπως τονίζει ο Δήμος «αποσκοπούν στην εκμετάλλευση του Δάσους Συγγρού με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη των Βορείων Προαστίων», ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς την πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) ζητά άμεσα να πράξει τα δέοντα και να διασφαλιστεί η λειτουργία και διατήρηση του Κληροδοτήματος Συγγρού.

Λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο στο ομόφωνο ψήφισμά του δηλώνει απερίφραστα ότι θα προασπίσει τον δασικό χαρακτήρα του και θα διασφαλίσει τους σκοπούς της διαθέτιδος Ιφιγένειας Συγγρού.

«Το Δάσος Συγγρού είναι Δάσος και θα παραμείνει Δάσος, το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά βεβαίως ανήκει σε κάθε πολίτη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το μετατρέψει σε οτιδήποτε άλλο» αναφέρεται επί λέξη στο ψήφισμα του Δήμου Αμαρουσίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου: «Κατόπιν των κινήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από μέρους του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γιώργου Καραμέρου, για τα σχέδια αξιοποίησης του Δάσους ως πόλο έλξης στα Βόρεια Προάστια, που περιλαμβάνουν ακόμα και επενδυτικά σενάρια, και με δεδομένη την αδράνεια που παρατηρείται από μέρους του ΙΓΕ όσον αφορά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών που θα επιτρέπουν τη λειτουργία του ιστορικού σχολείου Αναβρύτων, είναι εύλογη η διαπίστωση ότι επιχειρείται η εκπαραθύρωση του σχολείου με ευθύνη του ΙΓΕ, και ακολούθως η στέρηση σημαντικών εσόδων για το Κληροδότημα».

Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή στην πρόεδρο του ΙΓΕ, Άννα-Μαρία Γιάντση, ζητώντας άμεσα να «εκδηλώσει τις προθέσεις της όσον αφορά στη λειτουργία του εκπαιδευτηρίου παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς».

Στην επιστολή του Δήμου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Σε συνέχεια πλήθους εγγράφων των Υπηρεσιών μας και αλλεπάλληλων οχλήσεων προς εσάς, αναγκαζόμαστε να σας αποστείλουμε και το παρόν διαμαρτυρόμενοι εντόνως για την επιδεικτικά αδιάφορη συμπεριφορά σας, καθώς συνεχίζετε να κωλυσιεργείτε και ακόμη και σήμερα δεν έχετε πράξει για την απαραίτητη εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών κτηρίων. Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς σας είναι ότι τίθεται σε διακινδύνευση η συνέχιση της μίσθωσης και μάλιστα παραμονές έναρξης του σχολικού έτους και ενώ εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν την εγγραφή των παιδιών τους θεωρώντας βέβαιο το αυτονόητο, ότι το ιστορικό σχολείο των Αναβρύτων θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Με δική σας, λοιπόν, ευθύνη έχουν ενσκύψει τρεις μείζονες κίνδυνοι. Ο ένας αφορά στην ασφάλεια των εκατοντάδων παιδιών που χρησιμοποιούν τα ως άνω κτήρια, ο δεύτερος αφορά στην ομαλή έναρξη του σχολικού έτους και στην ομηρία εκατοντάδων οικογενειών και ο τρίτος συνίσταται στη διακινδύνευση της μίσθωσης και στη σφόδρα πιθανή απώλεια του βασικότερου ετησίου εσόδου του ΙΓΕ. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ιδίως σε ό,τι αφορά στον τρίτο κίνδυνο εάν συνειδητοποιείτε ότι τυχόν υπαίτια απώλεια εσόδων που θα οδηγήσει αναπόδραστα στην αδυναμία εκτέλεσης από το ΙΓΕ των όρων του Κληροδοτήματος, ισοδυναμεί με παράβαση καθήκοντος».

«Οι ευθύνες του ΙΓΕ και της Πολιτείας για την ολιγωρία αυτή είναι βαρύτατες. Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, αλλά προτίθεται να αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να βάλει φρένο στα σχέδια όσων οραματίζονται το Δάσος Συγγρού να χάσει τον χαρακτήρα του παραβαίνοντας τους όρους του Κληροδοτήματος και να αποκτήσει νέα ταυτότητα» τονίζει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.

Στη συνέχεια σημειώνεται:

«Με βάση τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι και όλες οι προηγούμενες προσπάθειες του Δήμου για ενίσχυση των εσόδων του Κληροδοτήματος, όπως η παραχώρηση άδειας για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και χώρου στάθμευσης στο πλαίσιο του πολιτιστικού “επιχειρείν”, έχουν πέσει στο κενό, η διοίκηση του Δήμου φέρνει τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους επισημαίνοντας ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέχρι να διασφαλιστεί η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.

»Καλούμε τους ιθύνοντες να επιδείξουν τον ίδιο σεβασμό έναντι του Κληροδοτήματος, ομοίως με αυτόν που σταθερά επιδεικνύει ο Δήμος όταν απέσυρε το 2007 τις πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δάσος, σεβόμενος τους κανόνες λειτουργίας του Κληροδοτήματος και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος».

«Σας καλούμε και ως προς αυτό να πράξετε το καθήκον σας προασπιζόμενη αυτό του οποίου τεθήκατε από την Πολιτεία ως θεματοφύλακας, σε διάψευση και των πρόσφατων δημοσιευμάτων και αφορούν σε “αξιοποιήσεις” του Κτήματος Συγγρού, άσχετες ή και αντίθετες με τον σκοπό του Κληροδοτήματος, δηλώνοντας απερίφραστα την πρόθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε κάνε νόμιμο μέσο για την προστασία του Κληροδοτήματος» καταλήγει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, στην επιστολή του.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Δωροθέα Κωνσταντοπαίδου

    Αντίγραφο πήραν οι κύριοι που την τοποθέτησαν και εξακολουθούν να την κρατούν στη θέση της;; Η θα έπρεπε να πάει κάπου που θα έβλεπαν το πρόβλημα αμερόληπτα;

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet