Διαφωνία εργαζομένων για την ανάθεση σε ιδιώτες της μεταφοράς ογκωδών
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Διαφωνία εργαζομένων για την ανάθεση σε ιδιώτες της μεταφοράς ογκωδών

Τη διαφωνία της με την επιλογή της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου να αναθέσει σε ιδιώτη τη μεταφορά ογκωδών, αλλά με τη γενικότερη πολιτική της στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, εκφράζει με διπλή ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου.

Στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή που ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (που εφάρμοσαν επί χρόνια τακτικές ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας) επανέρχονται στη δημοτική και δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων (βλέποντας, από την εμπειρία τους, τα σημαντικά προβλήματα που οδήγησε η ιδιωτικοποίηση όπου εφαρμόστηκε).

Ο Δήμος Αμαρουσίου, σπεύδοντας να εφαρμόσει από τους πρώτους στην Ελλάδα τις μνημονιακές πολιτικές ιδιωτικοποίησης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει επιχειρήσει αρκετές φορές την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου μας.

Την Τρίτη 31/3/2015 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας έφερε, για ακόμη μια φορά, το θέμα της μεταφοράς των ογκωδών να δοθεί σε εργολάβο ιδιώτη.

Ξεχνά η δημοτική αρχή πόσα χρήματα έχει πληρώσει ο δημότης για την απόκτηση 2 μεγάλων φορτηγών για τη μεταφορά των απορριμμάτων και των ογκωδών στον ΧΥΤΑ.

Ξεχνά η δημοτική αρχή πόσα χρήματα ξόδεψε για να κλειστεί ο χώρος μεταφόρτωσης (ογκωδών) στην Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41 και να διαχωρίσει τον χώρο εργασίας των συναδέλφων από τα απορρίμματα.

Ξεχνά η δημοτική αρχή τι χρήματα έδωσε ο Δήμος για να κόψουν δύο press container και να τα κάνει κάδο μεταφοράς ογκωδών.

Οι αποφάσεις αυτές δεν βασίζονται σε καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ωφέλεια του Δήμου και των δημοτών (πώς μπορούσε άλλωστε;). Αποτελεί συνειδητή κομματική επιλογή των κομμάτων της απερχόμενης συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ( μέσω των εκφραστών τους στον Δήμο Αμαρουσίου ), κατ΄ εντολή της «Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» του Φούχτελ, με αγωνία να προλάβει να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα μακριά από τα συμφέροντα των δημοτών.

Αφού επιτηδευμένα απαξίωσαν τις υπηρεσίες καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες, τώρα επιδεικνύουν ιδιαίτερη σπουδή να μην τους προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις, με την απομάκρυνση της καταστροφικής για τον τόπο συγκυβέρνησης. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση των δημοτικών τελών, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της διαδικασίας περισυλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών (μη ικανοποιητικός έλεγχος απομάκρυνσης των επικίνδυνων, νοσοκομειακών κ.λπ. απορριμμάτων), σε κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους (με την πιθανότατη εναλλαγή εργολάβων στη διαχείριση, μη απόκτηση τεχνογνωσίας από ανειδίκευτο προσωπικό κ.λπ.). Ουσιαστικά απεμπολείται η δυνατότητα του Δήμου για πρωτογενή τοπική διαχείριση των απορριμμάτων.

Καλούμε τους εργαζομένους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ανατροπή των λογικών να χαριστούν υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες εργολάβους, μετακυλώντας το κόστος στους δημότες.

Στη δεύτερη ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων θέτει τα εξής ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή:

Τον Δεκέμβριο του 2013 (Αριθ. Πρωτ.: 093065-/25/11/2013 και ΑΔΑ: ΒΛ1ΤΩΨ9-ΟΘΕ), με απόφαση του αντιδημάρχου Καθαριότητας και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της υπηρεσίας Καθαριότητας, ενώ ο Δήμος διέθετε από ό,τι γνωρίζουμε δύο σκάφες μεταφόρτωσης  ογκωδών, έξι press container μεταφοράς απορριμμάτων, δύο μεγάλα φορτηγά μεταφοράς αυτών, καθώς και μονάδα συμπίεσης απορριμμάτων, αναθέτει την μετατροπή δυο press container σε κάδους μεταφοράς ογκωδών απορριμμάτων με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 92792 / 22-11-2013 απόφαση του αρμοδίου αντιδημάρχου  στην εταιρεία με την επωνυμία «ROLAND VAS. LICO» για το συνολικό ποσό των € 19.999,98 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), σύμφωνα με την κατατεθείσα προσφορά.

Ερωτάμε τη δημοτική αρχή Αμαρουσίου:

  • Έκανε έρευνα αγοράς πόσο κοστίζουν να αγοραστούν 2 καινούργιες σκάφες της ίδιας χωρητικότητας με τα press container που πληρώσαμε για να κοπούν;
  • Πόσα  δρομολόγια έχουν πραγματοποιήσει τα δύο μεγάλα φορτηγά μεταφοράς που διαθέτει ο Δήμος  με αριθμό κυκλοφορίας ΙΕΙ 8249 και ΙΕΙ 8250 , από εργαζομένους του Δήμου, από το 2007 μέχρι και σήμερα;
  • Για πόσο διάστημα ήταν σε ακινησία το ένα ή και τα δύο παραπάνω οχήματα και για ποιον λόγο;
  • Είχαν εκχωρηθεί ποτέ σε ιδιώτη εργολάβο να  δουλεύει  τα δύο παραπάνω οχήματα για τη μεταφορά των ογκωδών στον ΧΥΤΑ και με ποια απόφαση;
  • Το ένα κουτί μεταφοράς ογκωδών βρίσκετε στο οικόπεδο στην οδό Μεσογείων στο Μαρούσι. Γιατί μέχρι και σήμερα δεν το έχουμε πάρει από εκεί προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε στη μεταφορά των ογκωδών;
  • Μετά τη δολιοφθορά που έγινε στο ένα από τα δύο η και στα δύο οχήματα μεταφοράς ογκωδών σε ποιες ενέργειες προχώρησε η διεύθυνση Καθαριότητας Δήμου Αμαρουσίου;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet