Ενότητα: Να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δημόσιων ακινήτων στο Υπερταμείο
Ποιότητα Ζωής

Ενότητα: Να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δημόσιων ακινήτων στο Υπερταμείο

Να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δημόσιων ακινήτων στο Υπερταμείο ζητεί η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της παράταξης που διεξήχθη στις 7 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συζήτηση για το θέμα της μεταφοράς 10.119 δημόσιων ακινήτων στο Υπερταμείο.

Ο κ. Στάθης Γκότσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – ΕΕΣΥΠ) από το 3ο μνημόνιο του Αυγούστου 2015 και στον ιδρυτικό του νόμο 4389/2016, σύμφωνα με τον οποίο, όπως σημειώνει η παράταξη, «έγινε τον Ιούνιο 2018, με διαδικασίες εξπρές και εν κρυπτώ, η μεταβίβαση 10.119 συνολικά ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου».

Ο κ. Γκότσης παρουσίασε συνοπτικά το περιεχόμενο της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε ο ΣΕΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις σχετικές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών, δεδομένου ότι στη λίστα των μεταβιβαζόμενων ακινήτων περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.000 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στα οποία και εμβληματικά μνημεία και χώροι (λ.χ. ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων των Αιγών – Βεργίνα, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, το παλαιό και νέο Φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας, τμήματα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, το ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας, οι αστικές πύλες του Πειραιά), αλλά και αρχαιολογικά μουσεία (π.χ. Ηρακλείου, Σπάρτης, Καλαμάτας, Αργοστολίου, Πάτρας, Μυτιλήνης, της Χαλκίδας).

Τόνισε, επίσης, ότι «για την ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώνεται απαιτείται η πλατιά ενημέρωση και η ενεργοποίηση και κινητοποίηση συλλόγων, φορέων, κινήσεων και πολιτών σε ένα ευρύ μέτωπο αγώνα».

Στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Αικ. Ψάλτη ανέφερε ότι συνολικά σε όλη την Ελλάδα μεταβιβάστηκαν 511.357.451 τ.μ. γης και 22.601 τ.μ. δομημένης επιφάνειας, τα οποία είναι άμεσα κατασχέσιμα σε περίπτωση μη πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Τα 163 δημόσια ακίνητα του Αμαρουσίου που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο παρουσιάστηκαν σε χάρτη της πόλης που αναρτήθηκε στην αίθουσα της συνέλευσης.

Τα κυριότερα εξ αυτών είναι το Δάσος Συγγρού, τμήμα του κτήματος Καρέλα, το άλσος Παραδείσου, το πάρκο Ελευθερίας στην Αγ. Φιλοθέη, τα πάρκινγκ του ΟΑΚΑ, η ΑΣΠΑΙΤΕ (Κληροδότημα Χαϊμαντά), τα ΧΕΥ στην Κύμης και στον κόμβο Κηφισίας, παραρεμάτιες περιοχές στο ρέμα Σαπφούς και Χαλανδρίου, δύο ναοί, πλατείες και πολλά άλλα μικρότερης έκτασης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις νομικές επιπλοκές που υπάρχουν σχετικά με τη μεταβίβαση των κληροδοτημάτων, όπως είναι το Δάσος Συγγρού και το κληροδότημα Χαϊμαντά, αλλά και ιδιωτικών αμφισβητούμενων ακινήτων.

Τόνισε ακόμη ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια και δεν έχει συγκαλέσει τη διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Οκτωβρίου 2018.

Σε αντίθεση, όπως ενημέρωσε, οι όμοροι Δήμοι, αλλά και άλλοι Δήμοι στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ.

Κλείνοντας ζήτησε, ανεξάρτητα από τις νομικές ενέργειες, να κινητοποιηθεί η κοινωνία για να μην χαθούν εκτάσεις που τις έχουμε ανάγκη στην καθημερινή μας ζωή.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε στάχτη στις επόμενες γενιές!» τόνισε.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στις 10:30 το πρωί στην είσοδο του Δάσους Συγγρού επί της Λεωφόρου Κηφισίας (φανάρια ΚΑΤ).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet