«Να ληφθεί υπόψη η άποψη των δήμων στις παρεμβάσεις στη Λ. Κηφισίας»
Ποιότητα Ζωής

«Να ληφθεί υπόψη η άποψη των δήμων στις παρεμβάσεις στη Λ. Κηφισίας»

Να ληφθεί υπόψη και η άποψη των δήμων σε κάθε παρέμβαση που σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής επί της Λεωφόρου Κηφισίας ζητεί ο Δήμος Αμαρουσίου, με αφορμή αλλαγές σε φανάρια στο ύψος του δάσους Συγγρού (βλέπε δημοσίευμα Αλλαγές σε φανάρια της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι).

Ο Δήμος χαρακτηρίζει ως «θετικό βήμα» τις αλλαγές που αποφάσισε η Περιφέρεια στα φανάρια στο ύψος του Δάσους Συγγρού, αλλά σημειώνει ότι «χρειάζονται πιο δραστικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε άμεσες αλλαγές σε φανάρια επί της Λ. Κηφισίας και συγκεκριμένα στο ύψος του δάσους Συγγρού, με στόχο την ασφαλέστερη διέλευση των πεζών, ο Δήμος Αμαρουσίου επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Μας βρίσκουν καταρχήν σύμφωνους οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη του Βόρειου Τομέα. Η ασφαλής κίνηση και διέλευση των πεζών κατά μήκος της Λ. Κηφισίας, καθώς και από τις δύο εκατέρωθεν πλευρές της, αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας.

2. Θεωρούμε ότι οι θετικές αυτές παρεμβάσεις πρέπει να αποτελούν το πρώτο, από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Χρειάζεται η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες με πιο δραστικές και πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις.

3. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και τη διευκόλυνση της ασφαλούς κίνησης των πεζών, ο Δήμος Αμαρουσίου τα προηγούμενα χρόνια αξιοποίησε εθνικούς πόρους και τοποθέτησε στο ύψος της Λ. Κηφισίας δύο πεζογέφυρες, σε σημεία που τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημειωθεί πολλά ατυχήματα. Παράλληλα, προετοιμάζει μελέτες τις οποίες θα καταθέσει για χρηματοδότηση, με σκοπό την τοποθέτηση δύο ακόμη πεζογεφυρών επί της Λ. Κηφισίας. Η μία, στη συμβολή της Κηφισίας με την Αγίου Κωνσταντίνου. Η δεύτερη, στο ύψος του δάσους Συγγρού, απέναντι από το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται επί της Κηφισίας.

4. Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να αξιοποιήσει τα χρήματα που έχει στο «ταμείο» της και να κάνει έργα. Να χρηματοδοτήσει με αυτά τα χρήματα πέραν των άλλων, την κατασκευή και τοποθέτηση αυτών των δύο πεζογεφυρών, αφού πρόκειται για έργα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της και αφορούν παρεμβάσεις τοπικής κλίμακας με περιφερειακή διάσταση. Οι πεζογέφυρες καθιστούν και τις μετακινήσεις των πεζών ασφαλείς σε οδικούς κόμβους με τον κυκλοφοριακό φόρτο της Λ. Κηφισίας, αλλά και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

5. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στις νησίδες της Κηφισίας, μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Αρκεί να μην περιοριστεί η Περιφέρεια μόνον σε αυτές, αλλά να προχωρήσει επιπλέον και στον τακτικό και μόνιμο καθαρισμό όλων των νησίδων και διαζωμάτων της Λ. Κηφισίας, που αποτελεί άλλωστε κι αρμοδιότητά της. Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν οι νησίδες ενός από τους πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της Αττικής δεν είναι αυτή που μας αξίζει. Δεν ανταποκρίνεται στην αισθητική των κατοίκων και στην εικόνα των προαστίων που διασχίζει η συγκεκριμένη Λεωφόρος. Και είμαστε βέβαιοι ότι δεν ικανοποιεί και τη διοίκηση της Περιφέρειας η εικόνα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ωφέλιμη κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας στην κίνηση πεζών κι οχημάτων στα όρια των πόλεων μας.

Θα ήταν όμως ακόμη πιο χρήσιμο οι όποιες πρωτοβουλίες, να λαμβάνονται μελλοντικά μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων.

Η αξιοποίηση της εμπειρίας που διαθέτουμε θα καταστήσει τις όποιες μελλοντικές παρεμβάσεις και έργα ακόμη πιο αποτελεσματικές και πιθανόν, να μας δοθεί η δυνατότητα να εξοικονομήσουμε και πολύτιμους πόρους, που θα κατευθυνθούν σε άλλα απαραίτητα έργα.

Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη και η άποψη των Δήμων σε κάθε παρέμβαση που σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής, επί της Λ. Κηφισίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet