Πέντε μεγάλες παρεμβάσεις διεκδικεί το Μαρούσι
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Πέντε μεγάλες παρεμβάσεις διεκδικεί το Μαρούσι

Πέντε μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη του Αμαρουσίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία, και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων υπερτοπικών εγκαταστάσεων θέτει ως άμεση προτεραιότητα ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Η εν λόγω επιστολή του κ. Γ. Πατούλη εστάλη με αφορμή την αποστολή στον Δήμο Αμαρουσίου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά την πολεοδομική «τακτοποίηση» του Mall, στο πλαίσιο τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, στην οποία επιστολή επισημαίνεται η μεγάλη σημασία που έχει για τον Δήμο Αμαρουσίου το ζήτημα αυτό.

Όπως υπογραμμίζεται, «μία σειρά από πράξεις και παρεμβάσεις της κεντρικής εξουσίας διαχρονικά, οι οποίες επέτρεψαν την κατασκευή και λειτουργία υπερτοπικών εγκαταστάσεων, αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του προαστίου κι επιβάρυναν περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την πόλη σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι ιδιαίτερα για την περίπτωση του Mall, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου «δεν έχει ούτε τη νομοθετική δυνατότητα, αλλά ούτε και την πολιτική πρόθεση να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε αυθαιρεσία», ενώ αφήνει ανοικτό το ζήτημα της είσπραξης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης του Mall, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Μέχρι να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά, αν ποτέ εισπραχθούν από το κράτος, ώστε να “επιστρέψουν” στο Μαρούσι για να χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα προβάλλει τις μόνιμες κι αδιαπραγμάτευτες διεκδικήσεις» τονίζεται στην επιστολή.

Όπως σημειώνεται, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου, από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων υπερτοπικών εγκαταστάσεων είναι ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα από τη σημερινή κυβέρνηση πέντε μεγάλες παρεμβάσεις:

  1. Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης, προκειμένου να από-συμφορηθεί κυκλοφοριακά η Π.Ε. του Ψαλιδίου που βρίσκεται δίπλα στο Mall.
  2. H επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό στον άξονα της Λ. Κηφισίας και η σύνδεσή του με τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση του προαστίου.
  3. Η παραχώρηση από το Δημόσιο στον Δήμο Αμαρουσίου όλων των ΧΕΥ που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, παράλληλα με τους πόρους που απαιτούνται για να διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Είναι μια παρέμβαση που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο και ακολουθεί το πετυχημένο παράδειγμα της παραχώρησης των παραλιών από την ΕΤΑΔ στους Δήμους του παράλιου μετώπου της Αττικής.
  4. Η δημιουργία άνωθεν της Αττικής Οδού, σε τμήματα που διέρχονται το Μαρούσι, ελεύθερων χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως έχει γίνει σε τμήματα της Αττικής Οδού που διέρχονται από γειτονικούς Δήμους.
  5. Η κατασκευή δύο τουλάχιστον νέων πεζογεφυρών στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η μετακίνηση των πεζών μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης.

Τέλος επισημαίνεται ότι «η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου πιστεύει ότι το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά οφείλουν πολλά στην πόλη και τους κατοίκους της. Τώρα ήλθε η ώρα του λογαριασμού. Και θα απαιτήσουμε ο λογαριασμός αυτός να πληρωθεί, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet