Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις κεραίες κινητής ζητεί η Ενότητα
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις κεραίες κινητής ζητεί η Ενότητα

Αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα την αλλαγή του νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 έξω από την ΕΡΤ και διοργανώθηκε από επιτροπές κατοίκων από το Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, τον Χολαργό – Παπάγου και τα Γλυκά Νερά.

Οι αντιπρόσωποι από τις επιτροπές κατοίκων κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τους αγώνες ενάντια στις παράνομες τοποθετήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τα αιτήματα του κινήματος που συνοψίζονται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης, «στην άμεση αλλαγή του κάκιστου νομοθετικού πλαισίου που ισχύει».

Η μείωση των ορίων της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες, που σήμερα είναι, σύμφωνα με την παράταξη, «εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από αυτά που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και η θέσπιση του επιτρεπόμενου ορίου της απόστασης των κεραιών από σχολεία πάνω από τα 300 μέτρα είναι τα κυριότερα αιτήματα του κινήματος των πολιτών.

«Η αγωνία  των κατοίκων για την υγεία τους είναι και δική μας αγωνία», αναφέρει η παράταξη, η οποία συμπαρατάσσεται με τις επιτροπές κατοίκων του Αμαρουσίου στον αγώνα τους. Οι επιτροπές, σύμφωνα με την παράταξη, διεκδικούν:

  • Την ουσιαστική αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τα όρια της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, Την αλλαγή  της  διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  • Τον πλήρη επανασχεδιασμό της εγκατάστασης των κεραιών, που θα περιλαμβάνει και τις ήδη εγκατεστημένες.

Ο αγώνας για τον εντοπισμό και την αποξήλωση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που δρουν ερήμην των πολιτών, είναι δύσκολος και πολυδάπανος, αναφέρει η παράταξη και παραθέτει ως παράδειγμα δήλωση του εκπροσώπου των κατοίκων Βριλησσίων ο οποίος τόνισε ότι ο δήμαρχός τους ανέλαβε όλα τα δικαστικά έξοδα των κατοίκων κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής δήλωσε, επίσης, ότι ο δήμαρχός τους με τις τρίμηνες αναστολές εγκατάστασης κεραιών τους έχει προστατεύσει με τον τρόπο του από δύο επί πλέον κεραίες.

Η Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι δηλώνει «παρούσα και ανυποχώρητη» και ζητά:

  • Τον πλήρη έλεγχο των φακέλων όλων των κεραιών για τη νόμιμη και ασφαλή λειτουργία τους.  
  • Τον τακτικό έλεγχο της ακτινοβολίας, που εκπέμπουν και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
  • Αυστηρές κυρώσεις και αναστολή της λειτουργίας σε περιπτώσεις παραβάσεων.
  • Την κατοχύρωση της γνωμοδότησης των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους για την εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet