Αθανάσιος Γρίβας: Στραβά ξεκινά για το Μαρούσι το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Αθανάσιος Γρίβας: Στραβά ξεκινά για το Μαρούσι το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο

Ως κάτοικος του Αμαρουσίου εδώ και περίπου 40 χρόνια, αλλά και ως γονέας, καθώς και ως εργαζόμενος στο Μαρούσι στον χώρο της εκπαίδευσης πληροφορήθηκα σήμερα για την ανακοίνωση από το ΥΠΕΠΘ  σχετικά με τις σχολικές μονάδες θα έχουν διευρυμένο ολοήμερο σχολείο, δηλαδή μέχρι τις 5:30.

Γράφει ο Αθανάσιος Γρίβας*

Όπως διάβασα στην ανακοίνωσημ αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό από τη μία μεριά την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών μας, μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και από την άλλη την υποστήριξη της οικογένειας και την επέκταση των δωρεάν παροχών της εκπαίδευσης στους μαθητές.

Στη συνέχεια μπήκα στην απόφαση και τον ορισμό των σχολικών μονάδων με το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου για το 2022-23 για να δω τι γίνεται και στη δική μας περιοχή, στο Μαρούσι μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιοχή του Αμαρουσίου χωρίζεται μέσω του οδικού άξονα της Κηφισίας σε Ανατολικό Μαρούσι και σε Δυτικό Μαρούσι, το σύνολο των σχολείων των δημοτικών τα οποία υπάρχουν στην περιοχή του Αμαρουσίου ανέρχονται σε 14. Από  αυτά  τα 6 βρίσκονται στο Δυτικό Μαρούσι και τα υπόλοιπα 8 στο Ανατολικό.

Δεν μπορώ να καταλάβω βάσει ποιας κατανομής στο Δυτικό Μαρούσι συμπεριλήφθηκαν τα πέντε (5) από τα έξι (6) δημοτικά σχολεία, ένα στο Ανατολικό Μαρούσι, μόνο τα 3 από τα 8 όπου ειδικά στη μεριά του Ανατολικού Αμαρουσίου βρίσκονται τα πιο νεότερα κτήρια.

Δεν γνωρίζω αν κάποιος έχει κάποια μελέτη ότι οι εργαζόμενοι στο Δυτικό Μαρούσι έχουν περισσότερη ανάγκη από τους εργαζόμενους στο Ανατολικό Μαρούσι, θεωρώ όμως ότι ήταν δίκαιο να υπήρχε μία αναλογία ως προς τα σχολεία που θα γινόντουσαν πιλοτικά διευρυμένου ωραρίου, τόσο στο Ανατολικό όσο και στο Δυτικό Μαρούσι.

Δεν μπορώ να  γνωρίζω ποιος και για ποιους λόγους έκανε μια τόσο στρεβλή κατανομή σχετικά με τα σχολεία μας.

Διοικητικά το Μαρούσι υπάγεται στη Διεύθυνση Π.Ε. Β’ Αθήνας, που φαντάζομαι έχει τη χωροταξική κατανομή των σχολείων της περιοχής μας. Ούτε μπορώ να πιστέψω ότι όλα  έγιναν με κάποιο πρόχειρο τρόπο.

Δεύτερο θέμα είναι ότι  δεν είδα στον τόσο σημαντικό αυτό θεσμό να συμπεριλαμβάνονται οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων, που τόσο αυτοί όσο και οι γονείς τους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από αυτή τη στήριξη. Αν δεν κάνω λάθος, το Μαρούσι μας, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα Ειδικά Σχολεία που δέχεται και μαθητές άλλων περιοχών, δεν βρίσκεται μέσα στα σχολεία αυτά.

Τέλος θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα το οποίο πιθανόν θα προκύψει με αυτή την κατανομή: γονέας μαθητή ο οποίος κατοικεί στο Ανατολικό Μαρούσι μπορεί να ζητήσει μεταγραφή του παιδιού του στο Δυτικό Μαρούσι έτσι ώστε να φοιτεί αυτό στο διευρυμένο ολοήμερο σχολείο; Και αν αυτό συμβεί θα έχουμε καταστρατηγήσει τα όρια μεταξύ των σχολείων; Δεν θα  αλλάξει η λειτουργικότητα  αυτών;

Πιστεύοντας ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, φοβάμαι ότι αρχή μάς δείχνει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν κάποιες διορθώσεις, προτού δημιουργηθούν άλλα προβλήματα που θα είναι πιθανόν δυσκολότερα στην αντιμετώπισή τους.

* Διευθυντής 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, κάτοικος Αμαρουσίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet