«Βράζουν» στο Μαρούσι για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και τους ΧΕΥ
Κοινωνία

«Βράζουν» στο Μαρούσι για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και τους ΧΕΥ

Πάνω από μία ώρα καθυστέρησε η έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, στην πρώτη μετεκλογική συνάθροιση των μελών του. Ο λόγος ήταν η μη συμπλήρωση του απαραίτητου για την απαρτία αριθμού δημοτικών συμβούλων, γεγονός που στηλίτευσε στην πρώτη του παρέμβαση ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για κάποιους που δεν σέβονται τον ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι πολίτες και ο οποίος – όπως είπε – ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, καθώς η τριπλή συνεδρίαση που είχε ορισθεί για τη συγκεκριμένη μέρα περιλάμβανε την έγκριση του πρακτικού της διαπαραταξιακής για τη διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Ιουλίου, συζήτηση για τα μείζονα θέματα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του ΧΕΥ της Λ. Κηφισιάς, καθώς και τον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2018.

Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου.

Αναμφίβολα, πάντως, το ενδιαφέρον της συνεδρίασης εστιάστηκε στα δύο σημαντικά κοινωνικά θέματα που προαναφέραμε, τα οποία και ανέδειξαν – για άλλη μια φορά – τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου (διαχρονικά) από τις τοπικές κοινωνίες…

«Υποδείξτε τις αίθουσες, για να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλιώς θα μας βρείτε απέναντι»

Στο θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, που έχει αναστατώσεις πάρα πολλούς ελληνικούς Δήμους, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου έστειλε το μήνυμα ότι θα εφαρμόσει τον σχετικό νόμο μόνο εάν υποδειχθούν οι χώροι που θα φιλοξενήσουν με ασφάλεια, επάρκεια και ποιότητα τα μικρά παιδιά.

Όλες οι πλευρές τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της δημόσιας παιδείας, ωστόσο επέρριψαν σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιχειρεί να εφαρμόσει το μέτρο με προχειρότητα, μην λαμβάνοντας υπόψη ούτε τι θα προκαλέσει σε κάποια παιδιά που βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητη ηλικία, αλλά και ούτε την αγωνία των γονιών που θα βρεθούν «ξεκρέμαστοι», καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δεν θα γνωρίζουν πού θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους.

Όπως ειπώθηκε, για την εφαρμογή του νόμου στο Μαρούσι απαιτούνται τουλάχιστον 12 αίθουσες, οι οποίες προς το παρόν δεν… προκύπτουν από πουθενά, ενώ ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μετακινούνται μαθητές από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο, «μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μικρές συντεχνιακές ομάδες και να αλιεύσουν κάποιοι μερικά ψηφαλάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, ο κ. Πατούλης δέχθηκε και αντιπολιτευτικά πυρά από συμβούλους που τον κατηγόρησαν είτε ότι ο ίδιος – και  με τη θεσμική ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ – αντιστρατεύθηκε εξ αρχής τον νόμο, είτε ότι κι αυτός «κάνει τα στραβά μάτια» στους ιδιώτες. Επίσης, από μέρος της μειοψηφίας ειπώθηκε ότι ουσιαστικά η διοίκηση του Δήμου ζητεί την αναστολή εφαρμογής του μέτρου (ζητήθηκε παράταση τουλάχιστον ενός έτους) όχι για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, αλλά με την προσδοκία ότι μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης θα οδηγήσει σε κατάργηση του νόμου.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Στο θέμα παρενέβη και ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Αμπατζόγλου, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί ο νόμος την 1η Σεπτεμβρίου, ζητώντας κι αυτός αναστολή εφαρμογής, ώστε η νέα διοίκηση των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) «να κόψει το κεφάλι της» να βρει χώρους που να διασφαλίσουν τη φιλοξενία των παιδιών.

Το θέμα, πάντως, θα απασχολήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού εάν τελικώς δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι εκ μέρους των αρμοδίων, το Σώμα θα συνέλθει και πάλι για να αποφασίσει τις περαιτέρω δράσεις.

«Απαράδεκτη η υπουργική απόφαση Σταθάκη για τον ΧΕΥ Κηφισιάς»

Κοινή – και ομόφωνη – ήταν η καταδίκη της υπουργικής απόφασης του κ. Γιώργου Σταθάκη, λίγο πριν παραδώσει, για τους όρους δόμησης και χρήσης γης στον ΧΕΥ 7 Λ. Κηφισιάς, η οποία και χαρακτηρίστηκε «κατάπτυστη». Μάλιστα, από πολλές πλευρές ειπώθηκε ότι είναι «αντιγραφή» της αντίστοιχης «κατάπτυστης» απόφασης του πρώην αν. υπουργού Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Νικόλαου Ταγαρά, με την οποία – και πάλι παραμονές εκλογών – είχε μπει «ταφόπλακα» στον ΧΕΥ της Νερατζιώτισσας.

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε τόσο η τεράστια πολεοδομική υποβάθμιση που έχει υποστεί το Μαρούσι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από κατασκευές υπερτοπικών χρήσεων (The Mall Athens, Golden Hall κ.λπ.), όσο και από τους μεγάλους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τα σχέδια για μεταφορά του Καζίνο της Πάρνηθας, αλλά και της εκμετάλλευσης των ΧΕΥ. Μάλιστα, όλοι συμφώνησαν ότι το επόμενο «θύμα» θα είναι ο ΧΕΥ Λ. Κύμης, για τον λόγο αυτό διατυπώθηκε η πρόταση να τεθούν χρήσεις γης και πολεοδομικοί περιορισμοί που θα αποτρέψουν ανάλογες δυσάρεστες εξελίξεις.

Πάντως, διατυπώθηκε η αισιοδοξία ότι οι δύο προσφυγές που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης Σταθάκη (από τον Δήμο Αμαρουσίου και την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας) έχουν αρκετές ελπίδες να ευοδωθούν, αφού – εκτός των άλλων – η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο για την αξιοποίηση των ΧΕΥ ως χώρων στάθμευσης.

Πάντως, από αρκετές πλευρές της μειοψηφίας τονίστηκε ότι δεν αρκούν μόνο οι νομικές διαδικασίες, αλλά απαιτείται μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, κάτι για το οποίο δεν φρόντισε μέχρι σήμερα η διοίκηση του Δήμου, όπως ειπώθηκε.

Τέλος, στο τραπέζι τέθηκε από πλευράς δημάρχου και το θέμα των κεφαλαίων που έχουν δεσμευθεί από τον Δήμο για τον Πράσινο Ταμείο και τα οποία ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ. Ο κ. Πατούλης ζήτησε αυτά να αποδοθούν στον Δήμο, προκειμένου να αποκτηθούν και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, προκειμένου να επέλθει ισοσκέλιση στο διαταραγμένο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης.

Είναι ενδεικτικό ότι για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν, το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε σε πλήρη σύμπνοια, αφού οι προτάσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι» έτυχαν καθολικής αποδοχής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet