Β. Μπακάλης: Πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην περιοχή Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου
google.com
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Β. Μπακάλης: Πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην περιοχή Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αγίου Νικολάου-ΚΑΤ Αμαρουσίου, Βασίλειος Μπακάλης, παρουσιάζει στο κοινό την κατάσταση κυκλοφοριακής συμφόρησης που υπάρχει καθημερινά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην οδό Άρεως και συγκεκριμένα από το σημείο που γίνεται μονόδρομος προς τον Νότο και το κέντρο του Αμαρουσίου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή Αμαρουσίου να λάβει μέτρα.

Ειδικότερα, ο κ. Μπακάλης αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Η οδός Άρεως, σε έναν άξονα Βορρά-Νότου, ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και τον ομώνυμο κάθετο δρόμο του Δήμου Κηφισιάς και συνεχίζει ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας μέσα από την περιοχή Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου μέχρι την οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου. Από εκεί και έπειτα για τους επόμενους δύο κάθετους δρόμους και μέχρι το τέρμα της στην κάθετη οδό Χαϊμαντά, η οδός Άρεως γίνεται μονόδρομος με κίνηση προς τον Νότο και το κέντρο του Αμαρουσίου. Η οδός Άρεως δέχεται πλήθος οχημάτων από τους όμορους Δήμους Κηφισιάς και Πεύκης, σε βαθμό τέτοιο που πολλές ώρες της ημέρας παρουσιάζει εικόνα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το πλάτος της οδού είναι αρκετά μεγάλο μέχρι το ύψος των οδών Μακεδονίας/Ίριδος. Από εκεί και έπειτα η Άρεως στενεύει πολύ και οι συνθήκες οδικής ασφάλειας επιδεινώνονται δραματικά, κάτι που οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν καταγεγραμμένο.

Κατά το παρελθόν προτάσεις, μελέτες και δημόσιες διαβουλεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και η προηγούμενη δημοτική αρχή απέσυρε τον όποιο σχεδιασμό υπήρχε. Η σημερινή δημοτική αρχή επιχείρησε να βελτιώσει την εικόνα που παρουσιάζει η οδός Άρεως από το ύψος της οδού Κνωσού μέχρι και το ύψος της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου: συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου τοποθέτησαν στις 7.7.2020 ελαστικούς οριοδείκτες επί του οδοστρώματος σε όλο το ανατολικό άκρο της οδού Άρεως, μεταξύ των καθέτων Κνωσού έως Βασ. Αλεξάνδρου. Έτσι αποτρέπεται η στάθμευση στο τμήμα αυτό, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις του ιδιαιτέρως στενού κομματιού της οδού. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής που είδαν να μειώνονται κατά πολύ οι πλέον δυσεύρετες θέσεις στάθμευσης για τα οχήματά τους. Όμως η κίνηση αυτή του Δήμου είναι βεβιασμένη και άστοχη καθώς δεν είναι σύννομη με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των κανόνων που θέτει το υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών. Οι οριοδείκτες αυτοί μπορούν να τοποθετούνται μόνο στις γωνίες των διασταυρώσεων της πορείας της αστικής συγκοινωνίας, κάτι που ο σύλλογός είχε παλαιότερα αιτηθεί. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου οι οριοδείκτες αυτοί να αφαιρεθούν.

Είναι αυτονόητο πως οι υπηρεσίες του Δήμου και η δημοτική αρχή θα επανέλθουν, καθώς υπάρχει μείζον ζήτημα οδικής ασφάλειας. Είναι πιθανό να προωθηθεί μια λύση οδοσήμανσης που να απαγορεύει τη στάθμευση των οχημάτων στο τμήμα αυτό της Άρεως. Αντί για αυτό όμως, για να μπορέσουν να διασωθούν θέσεις στάθμευσης στην περιοχή, αλλά κυρίως γιατί είναι αδιανόητο και εξαιρετικά επικίνδυνο να υπάρχει μέσα σε μια γειτονία ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας με στενότατη διάσταση πλάτους, επαναφέρουμε την πρόταση που υποστηρίζουμε σταθερά από το 2017.

Αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις που άλλαζαν την κατεύθυνση της μονοδρόμησης της Άρεως και επέτρεπαν μόνο την άνοδο προς Βορρά μέχρι και την κάθετη οδό Πίνδου, η πρότασή μας έχει τις ελάχιστα δυνατές μεταβολές. Προωθεί την ήδη υπάρχουσα μονοδρόμηση με φορά προς Νότο από την κάθετη οδό Βασ. Αλεξάνδρου μέχρι και τη διασταύρωση με τις οδούς Μακεδονίας/Ίριδος. Η κάθοδος προς το κέντρο του Αμαρουσίου δεν διαταράσσεται ενώ οι οδηγοί που κατευθύνονται προς Πεύκη συνεχίζουν την πορεία τους δυτικά μέσω της οδού Βασ. Αλεξάνδρου. Οι οδηγοί που επιθυμούν να κατευθυνθούν βόρεια προς την Κηφισιά, θα βρουν πάλι την οδό Άρεως κινούμενοι μέσω των οδών Αισώπου και Πίνδου. Αλλά και οι οδηγοί που φτάνουν μέσω της οδού Μακεδονίας στη διασταύρωση με την οδό Άρεως, μπορούν να κατευθυνθούν τόσο βόρεια όσο και νότια στην οδό Άρεως, όπως ακριβώς γίνεται μέχρι σήμερα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές είναι μια υπόθεση που απαιτεί χρόνο. Επιθυμία μας είναι η πρότασή μας να αξιολογηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή ώστε σύντομα να ξεκινήσουν όλα οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις γειτονιές μας είναι μια σπουδαία υπόθεση για να δώσει κανείς όλες του τις δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet