Δήμος Αμαρουσίου προς Ρ. Δούρου: Αν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές στο Μαρούσι η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας
Κοινωνία

Δήμος Αμαρουσίου προς Ρ. Δούρου: Αν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές στο Μαρούσι η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας

Να ολοκληρώσει άμεσα τη δημοπράτηση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς καλεί την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου τονίζοντας ότι «αν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές στο Μαρούσι η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική της».

Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου, Βαγγέλης Κάββαλος, έστειλε σχετική επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής, όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωση του Δήμου:

Γ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου: Tα ψέματα τελείωσαν, ολοκληρώστε άμεσα κ.Δούρου τη δημοπράτηση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς
Αν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές στο Μαρούσι η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας

Επιστολή απέστειλε σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Β. Κάββαλου, μια μέρα μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Μαρούσι.

Με την επιστολή αυτή ζητά από την Περιφέρεια Αττικής να ολοκληρώσει άμεσα όλες τις διαδικασίες έγκρισης των απαραίτητων μελετών για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, καθώς και να προβεί επιτέλους στη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου.

Ποιες ενέργειες έγιναν από τον Δήμο Αμαρουσίου

Στην επιστολή περιγράφονται αναλυτικά  όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου μέχρι σήμερα για να προχωρήσει το έργο.

Ενέργειες που ξεκινούν το 2011 με την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς, η οποία – μελέτη – δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 438 τ.Δ΄ 24-9-2014.

Στη συνέχεια, δεδομένου του εξαιρετικά επείγοντος της αντιπλημμυρικής προστασίας και των σχετικών εργασιών συντήρησης, που αποτελούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος Αμαρουσίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνδράμει τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στη σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου διευθέτησης του ρέματος (που ήταν αρμοδιότητα υπαγόμενη, εκ του νόμου, στην Περιφέρεια), η οποία ολοκληρώθηκε και απεστάλη τον Ιούνιο του 2016, ώστε, η Περιφέρεια Αττικής να προβεί στην δημοπράτηση και εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο.

Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής, και παρά τις κατ΄ επανάληψη οχλήσεις του Δήμου μας, αναλώθηκε σε «παρατηρήσεις» επί της άνω μελέτης, με αποτέλεσμα, μέχρι και σήμερα, να υπάρχει μόνο διακίνηση εγγράφων.

Απαιτούμε την άμεση δημοπράτηση του έργου

Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσει το έργο, περισσότερα κι από όσα προβλέπει η νομοθεσία. Πλέον, μετά τη χθεσινή βροχόπτωση, ο «κόμπος έφτασε στο χτένι», γι΄ αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου απαιτεί να ολοκληρωθούν άμεσα από την Περιφέρεια όλες οι διαδικασίες έγκρισης των απαραίτητων μελετών για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, καθώς και να προχωρήσει στη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου. Ζητά επίσης να ενημερωθεί επίσημα για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών από πλευράς υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής.

RED ALERT για τον καθαρισμό του ρέματος

Με αφορμή τις τελευταίες βροχοπτώσεις, στην ίδια επιστολή ο Δήμος Αμαρουσίου υπογραμμίζει την ευθύνη της Περιφέρειας να προχωρήσει άμεσα και στον καθαρισμό του ρέματος και στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ τονίζει ότι είναι αναγκαίο να μεριμνήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για διάθεση προσωπικού και μέσων, που θα είναι σε συνεχή επιφυλακή για τη φύλαξη του ρέματος, κάθε φορά που σύμφωνα με τα δελτία της ΕΜΥ, ανακοινώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.  

Η Περιφέρεια καθυστερεί αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Ο Δήμος Αμαρουσίου ότι ανέλαβε, το ολοκλήρωσε

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι:

  • Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν καθυστερήσει απελπιστικά να ολοκληρώσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις Π.Ε. Σωρού, Κοκκινιάς και Αναβρύτων, που σύμφωνα με τα 77/30-12-2011 και 82/5-4-2013 πρακτικά της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΚΣΕ) έχει ανατεθεί η κατασκευή τους στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Σε αντίθεση με τα αντιπλημμυρικά έργα στις Πολεοδομικές Ενότητες Ψαλίδι, Στούντιο Α και Ν. Λέσβο, που αποτελούσαν, με το ίδιο άνω πρακτικό της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΚΣΕ). αρμοδιότητα του Δήμου μας, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Με αφορμή την επιστολή του Δήμου Αμαρουσίου, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης δήλωσε:  

«Tα ψέματα τελείωσαν, καλώ την κ. Δούρου να ολοκληρώσει άμεσα τη δημοπράτηση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς. Τους δώσαμε έτοιμες τις μελέτες. Τι άλλο θέλει για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, απέναντι στους πολίτες του Αμαρουσίου; Να ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει ούτε με την εικόνα της πόλης μας, ούτε με την αξιοπρέπεια του μαρουσιώτικου λαού. Ως δήμαρχος δεν θα επιτρέψω το Μαρούσι να γίνει Μάνδρα. Αν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet