Δημιουργία Φόρουμ Νέων στο Μαρούσι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο
Κοινωνία

Δημιουργία Φόρουμ Νέων στο Μαρούσι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Τη δημιουργία Φόρουμ Νέων στο Μαρούσι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής, εγκρίνοντας παράλληλα και το καταστατικό λειτουργίας του, κατά την τακτική συνεδρίαση στις 23 Φεβρουαρίου 2021.

Το Φόρουμ Νέων του Δήμου Αμαρουσίου, όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, θα έχει ως κύριο σκοπό του την ενεργοποίηση των νέων ως πολιτών στην πόλη που ζουν, θα αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και παρεμβάσεων. Επίσης Θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν θεμελιώδεις αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα και ο εθελοντισμός, να σχεδιάσουν δράσεις σε τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της πληροφόρησης, της τεχνολογίας και ενός ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, αξιοποιώντας μέσω του συλλογικού τους οργάνου όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, θα προσφέρει, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες προβληματισμού, διάλογο και συμμετοχή.     

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, επέλεξε έναν νέο άνθρωπο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, τον δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Ιωαννίδη, εντεταλμένο σύμβουλο του Γραφείου Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς και του Γραφείου Απασχόλησης και Εταιρικής Ευθύνης.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, η ίδια η δημοκρατία απαιτεί την ενεργή παρουσία και ελεύθερη έκφραση των νέων ανθρώπων, αναζητώντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους και δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των γενεών. Θέλουμε το πιο ενεργό και δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας μας κοντά μας. Να τους ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, να γίνομαι κοινωνοί των ανησυχιών τους και να προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε λύσεις. Το Φόρουμ Νέων του Δήμου δίνει βήμα στους νέους της πόλης μας, εξυπηρετώντας ακριβώς αυτό το στόχο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το Φόρουμ Νέων υπήρξε στις προεκλογικές δηλώσεις του δημάρχου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Σήμερα, με την εισήγηση αυτή αποδεικνύουμε ότι κάνουμε πράξη μια-μια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

»Το Φόρουμ  Νέων ή η διαβούλευση νεολαίας, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμο, αποτελεί μια από τις κατευθυντήριες επιλογές- προτεραιότητες του Δήμου και η εμπλοκή της νεολαίας αναφέρεται σε διάφορες άξονες. Πρόκειται να αποτελέσει μια δημόσια διαβούλευση Νέων ανθρώπων, ένα πραγματικό βήμα έκφρασης και δημιουργίας.Οι νέοι άνθρωποι με την φρέσκια ματιά τους και το πλεονέκτημα να βρίσκονται κοντά στην πληροφορία μπορούν να βοηθήσουν τον Δήμο και να συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική για τους Νέους.

Σκοπός είναι δηλαδή οι νέοι να χαράξουν την στρατηγική για τους νέους μέσα από τις πραγματικές τους ανάγκες.

Το Γραφείο εθελοντισμού και Νέας Γενιάς  πρόκειται να στηρίξει την πολιτική του στις αποφάσεις του Φόρουμ, γεγονός που αναδεικνύει ένα νέο και πρωτότυπο τρόπο σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων».

Στο Φόρουμ Νέων του Δήμου Αμαρουσίου μπορούν να συμμετέχουν νέοι που διαμένουν στον Δήμο, με ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων ηλικίας 15-30 ετών, που θα συνεδριάζουν σε Ολομέλεια, αλλά και σε Επιτροπές, όπως:

  • Περιβάλλον-Κλιματική Αλλαγή.
  • Εκπαίδευση και απασχόληση.
  • Ευρωπαϊκών και εγχώριων προγραμμάτων.
  • Πολιτισμός –Αθλητισμός.
  • Διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.
  • Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εθελοντισμός.
  • Ενεργοποίηση νέων Επιτροπών σύμφωνα με τις ανάγκες.

Το Φόρουμ Νέων θα είναι 25μελές, με 25 αναπληρωματικά μέλη. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν κλήρωσης, ενώ θα συμμετέχουν ex-officio οι δημοτικοί σύμβουλοι κάτω των 40 ετών.

Ο ρόλος του Φόρουμ Νέων θα έχει χαρακτήρα γνωμοδοτικό και οι αποφάσεις του θα μπορούν να εκφράζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω των εκπροσώπων του. Παράλληλα, οι αποφάσεις του θα μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά προς το Δήμαρχο και τη Διοίκηση για θέματα νεολαίας.                           

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet