Δράση κατά της κατάθλιψης με μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων
Κοινωνία

Δράση κατά της κατάθλιψης με μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κατάθλιψης πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων δράση ενημέρωσης προς τους μαθητές για τη νόσο από  το Γραφείο Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε, ας βοηθήσουμε», μια δράση από την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να γνωριστούν και να κουβεντιάσουν, μέσα από την άσκηση με περπάτημα στο όμορφο περιβάλλον του Άλσους Συγγρού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιπλέον των 322 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη και 250 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές άγχους μεταξύ αυτών και παιδιά.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατάθλιψη, η συζήτηση, η ενημέρωσή τους για αυτό το σύνθετο φαινόμενο και ταυτόχρονα, η σωματική τους άσκηση και η ψυχική τους ευεξία. Το πρώτο βασικό βήμα για να βγει η κατάθλιψη από τη σκιά, είναι να μπορούμε να μιλάμε για αυτήν και επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι η φυσική άσκηση βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Την Ανάπτυξη του θέματος στους μαθητές έκανε η συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, υπεύθυνη Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Αμαρουσίου, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Χριστίνα Γαλανοπούλου και η κοινωνιολόγος, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος σε αυτή τη δράση επισήμανε ότι: «Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί και πρέπει να θεραπεύεται, όμως δυστυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό έως και 25% των ασθενών υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του καταστάσεις άγχους και stress, καταστάσεις εντάσεων και πολλών άλλων συνθηκών κι έρχεται έτσι αντιμέτωπος με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα. Η ανθρώπινη υπόσταση είναι σύνθετη κι έρχεται σε σχέση μ΄ αυτές τις καταστάσεις ως αντίδραση που στη συγκεκριμένη περίπτωση χαρακτηρίζεται ως ψυχοβιολογική. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει σε μία δύσκολη στιγμή ασθένειας, ατυχήματος, θανάτου η ψυχή ν΄ αντιδράσει με κάποιον τρόπο. Εκεί ακριβώς είναι λογικό να βρούμε μπροστά μας την θλίψη ενώ η κατάθλιψη παίρνει σάρκα και οστά ως η συνεχόμενη θλίψη, η παρατεταμένη θλίψη εκεί δηλαδή που η ψυχή δεν μπορεί να ανακάμψει, να το ξεπεράσει. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και κατ’ επέκταση η θεραπεία της έχει να κάνει λοιπόν πρώτα με την αναγνώριση της ασθένειας κι από εκεί και πέρα είναι φυσικά θέμα του ειδικού ιατρού. 

»Ειδικά στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενότητα στην κοινωνία μας και σύμπνοια μεταξύ των συνανθρώπων μας» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Νώντας Γαρδέλης, με την πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αμαρουσίου, Ελένη Βλάχου-Σταματάκη, οι όποιοι μίλησαν στα παιδιά για τη σοβαρότητα της νόσου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet