Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση στο Μαρούσι
Κοινωνία

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση στο Μαρούσι

Μια πολύ σημαντική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση πολιτών διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στο δημαρχείο Αμαρουσίου. Η εκδήλωση είχε θέμα «Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Αλήθειες ή Ψέμματα».

Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι «Οι προοπτικές που δημιουργούν οι καινοτομίες στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι σπουδαίες για τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας. Μέσα από ένα οργανωμένο και λειτουργικά δομημένο πλαίσιο ιατρικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής των τουριστών υγείας σε επιλεγμένα ξενοδοχεία, μπορούν να επωφεληθούν από τις εξειδικευμένες τεχνικές και τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χιλιάδες γυναίκες που ξεκινούν τη διαδικασία της εξωσωματικής. Η Ελλάδα, παρόλη την οικονομική κρίση, μπορεί σε αυτόν τον τομέα να θέσει αναπτυξιακούς στόχους και να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην Υγεία της Ευρώπης, αλλά και της Ομογένειας.

»Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το υπέροχο μεσογειακό περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο, το ήπιο κλίμα και την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που μπορούν να στηρίξουν κάθε εθνική πρωτοβουλία ιατρικού τουρισμού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα διέθετε και διαθέτει διαχρονικά επιστήμονες παγκοσμίως αναγνωρισμένους και καταξιωμένους, οι οποίοι μπορούν να σταθούν επάξια και ανταγωνιστικά στο διεθνές στερέωμα».

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο γαστρεντερολόγος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αμαρουσίου, Στέφανος Τσιπουράκης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου και προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Τσιπουράκης ευχαρίστησε τον κεντρικό ομιλητή της ημερίδας δρ. Βασίλειο Αθανασίου, μαιευτήρα – χειρουργό –γυναικολόγο, υπεύθυνο του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, καθώς και όλους τους ομιλητές του πάνελ, ιατρούς του Κέντρου, για τη θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου και την υψηλού επιπέδου ενημέρωση που προσφέρουν στο πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο δρ. Βασίλειος Αθανασίου, κατά την κεντρική ομιλία της ημερίδας, παρουσίασε όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την κατανόηση της παθοφυσιολογίας της γονιμότητας, τη δημιουργία φιλικών φαρμάκων, την εξέλιξη της τεχνολογίας, τις τεχνικές, το εργαστήριο και την εξατομίκευση της θεραπείας. Λόγω των εξελίξεων αυτών, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον περισσότερο απλή και φιλική για τη γυναίκα από ποτέ. Η εξωσωματική, όπως τόνισε ο ομιλητής, είναι μία μέθοδος που μπορεί να εκπληρώσει το όνειρο για την απόκτηση οικογένειας με τρόπο ασφαλή και με υψηλά αποτελέσματα επιτυχίας.

Στη συνέχεια οι δρ. Γιώργος Ντούτσουλης και δρ. Αλέξης Ζερβάκης, μαιευτήρες – χειρουργοί – γυναικολόγοι, εξειδικευθέντες στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ανέπτυξαν το θέμα της επικινδυνότητας της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τη μελλοντική υγεία της γυναίκας. Κατά την παρουσίαση έγινε σαφές ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως τα φάρμακα των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετίζονται με ανάπτυξη κακοήθειας.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο δρ. Δημήτριος Κωστομένος, μαιευτήρ – χειρούργος – γυναικολόγος, εξειδικευθείς στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ο οποίος παρουσίασε το θέμα της θρομβοφιλίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο κ. Κωστομένος εξήγησε ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται από οργανωμένη μονάδα υπό τις οδηγίες και την συστηματική παρακολούθηση γυναικολόγου, ενδοκρινολόγου και αιματολόγου.

Τέλος, η δρ. Μαρία Σακελλαρίου, ESHRE senior embryologist, υπεύθυνη Εργαστηρίου του «Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών», στην ομιλία της με τίτλο «Το εργαστήριο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση» μίλησε για την τεράστια συμβολή του εμβρυολογικού εργαστηρίου στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις άριστες προδιαγραφές που αυτό πρέπει να διαθέτει για την επίτευξη του στόχου του, που είναι τα υγιή έμβρυα.

Τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία LEO Pharma Ελλάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet