Ενημερωτική ημερίδα για τα τελικά στάδια υλοποίησης του πρότυπου χώρου αστικού πρασίνου στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ενημερωτική ημερίδα για τα τελικά στάδια υλοποίησης του πρότυπου χώρου αστικού πρασίνου στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου

Παρουσία του δημάρχου Αμαρουσίου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στον πρότυπο χώρο πρασίνου (στο τμήμα του καλυμμένου ρέματος Σαπφούς στην περιοχή του Αγίου Θωμά, Οδός Πρωταγόρα) την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LifeGrIn» για την προώθηση ενσωμάτωσης των αστικών χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και η μετατροπή τους σε πολύτιμους πόρους για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Αμπατζόγλου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του συντονιστή εταίρου του «Life Grin» (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων – ΙΜΔΟ) και από τις υπηρεσίες του Δήμου, για την πρόοδο του έργου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Συγκεκριμένα, συνομίλησε με τη διευθύντρια Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ειδική στο αντικείμενο της βιοκλιματολογίας & συντονίστρια του ευρωπαϊκού «LifeGrin», δρ. Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, την εντεταλμένη ερευνήτρια στη Βιοποικιλότητα δρ. Αλεξάνδρα Σολωμού, τον διευθυντή Ερευνών Δασικής & Βοτανικής Καλλιέργειας δρ. Γεώργιο Καρέτσο.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου σε δηλώσεις μετά το πέρας της ενημέρωσης και περιήγησης στον χώρο ανέφερε:

«Ένας μεγάλος χώρος 15 στρεμμάτων, που ήταν εγκαταλειμμένος σιγά-σιγά μετατρέπεται σε μία βάση πρασίνου. Το πρόγραμμα LifeGrIn, που επιδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αρμόδιο για τη μετατροπή ελεύθερων-άγονων χώρων σε χώρους αστικού πρασίνου. Ο Δήμος Αμαρουσίου γίνεται πρότυπο για όλους τους Δήμους, με τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα που μετατρέπει ένα κομμάτι γης σε χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε έναν χώρο καλής διαχείρισης του πρασίνου και του νερού, σε έναν χώρο πράσινων προορισμών για τους κατοίκους, σε έναν χώρο για τα παιδιά μας. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και σε αυτή τη λογική θα πορευθούμε».

Με τη σειρά της η κ. Τσαγκάρη σημείωσε:

«Η πόλη του Αμαρουσίου είναι περιοχή με μεγάλη πυκνότητα κόσμου και οι πράσινοι αυτοί χώροι θα αναδείξουν πόσο σημαντικά μπορούν να συνεισφέρουν και να δημιουργήσουν ένα μικροπεριβάλλον το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων. Η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου είναι εξαιρετική και τα αποτελέσματα είναι ορατά».

Στην ενημερωτική ημερίδα παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Δημήτρης Σμυρνής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Στέφανος Τσιπουράκης, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού, Γιάννης Νικολαράκος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Ευάγγελος Κάββαλος.

Ακόμη στο πρόγραμμα του «ΙΜΔΟ» συμμετέχουν οι εντεταλμένοι ερευνητές δρ. Ευαγγελία Κορακάκη, δρ. Ευαγγελία Αβραμίδου, δρ. Νικόλαος Προύτσος, ο δασολόγος Γεώργιος Μάντακας.

Η διοίκηση του Δήμου σημειώνει πως οι εργασίες του έργου στην οδό Πρωταγόρα, αναμένεται να υλοποιηθούν και να παραδοθούν στο διάστημα των δύο επόμενων μηνών. Ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά και άλλοι παρόμοιοι που πρόκειται να δημιουργηθούν, θα συντηρούνται με μετρήσεις, οι οποίες έχουν προβλεφθεί με την εγκατάσταση ειδικού μετεωρολογικού σταθμού. Αυτές θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό τη βελτίωση του αστικού τοπίου, του μικροκλίματος, των ρύπων, των καυσαερίων, του θορύβου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet