Εξώδικο Δήμου Αμαρουσίου στις συστημικές τράπεζες για τις κατασχέσεις
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Εξώδικο Δήμου Αμαρουσίου στις συστημικές τράπεζες για τις κατασχέσεις

Εξώδικο απέστειλε σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, ο Δήμος Αμαρουσίου σε όλες τις συστημικές τράπεζες της χώρας, με το οποίο τους ζητά να εφαρμόσουν την ισχύουσα Νομοθεσία και να μην δεσμεύουν το σύνολο των λογαριασμών των πολιτών, για τους οποίους έχει βεβαιωθεί οφειλή προς τον Δήμο, παρά μόνον το ποσό της οφειλής.

Ο Δήμος Αμαρουσίου υποχρεώθηκε, όπως ενημερώνει, να προχωρήσει σε αυτή τη νομική διαδικασία, για να πάψει η ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες πολίτες που είδαν να δεσμεύονται αδικαιολόγητα οι λογαριασμοί τους από κάποιες τράπεζες, εξαιτίας του γεγονότος ότι οφείλουν κάποια ποσά στον Δήμο από πρόστιμα του παρελθόντος.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου το προηγούμενο διάστημα, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, απέστειλαν προς τις τράπεζες τον πίνακα των οφειλετών και τα ποσά που εκείνοι οφείλουν, προκειμένου να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές μέσα από τους λογαριασμούς τους.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος, «δυστυχώς, και χωρίς να έχει ευθύνη ο Δήμος Αμαρουσίου, κάποιες τράπεζες αντί να δεσμεύσουν μόνον το ποσό της οφειλής, προχώρησαν στη δέσμευση του συνόλου του λογαριασμού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να μπορέσουν να αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς τους, αφού πρώτα αποπλήρωσαν την οφειλή τους».

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό στις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου η αυθαίρετη, όπως τη χαρακτηρίζει ο Δήμος, αυτή πρακτική από πλευράς κάποιων τραπεζών, η Νομική Υπηρεσία συνέταξε εξώδικο με το οποίο καλεί τις τράπεζες να συμμορφωθούν και να μην υποβάλλουν τους πολίτες σε άσκοπη ταλαιπωρία.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Αμαρουσίου σημειώνει:

«Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά πως δεν αποτελεί επιλογή της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου να είναι ο θεσμός αυτός που μέσω των μηχανισμών που διαθέτει, να εισπράττει για λογαριασμό του κράτους τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πολίτες για διάφορες παραβάσεις τους. Η κεντρική εξουσία είναι αυτή που νομοθέτησε την υποχρέωση να μετατραπούν οι Δήμοι, χωρίς ποτέ να ερωτηθούν, σε εισπράκτορες του κράτους.

»Η κεντρική εξουσία είναι εκείνη που νομοθέτησε την υποχρέωση των Δήμων να προχωρούν σε δέσμευση λογαριασμών και καταθέσεων των οφειλετών προστίμων. Και μάλιστα πρόβλεψε πολύ αυστηρές ποινές τόσο για τους αιρετούς δημάρχους, όσο και για τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων, αν δεν προχωρούν στη δέσμευση των λογαριασμών αυτών. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο κάθε δήμαρχος μπορεί να παυθεί των καθηκόντων του και ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών να παραπεμφθεί για απιστία, αν δεν εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ουσιαστικά το κράτος, η κεντρική εξουσία, πέταξε στους Δήμους το “μπαλάκι” των ευθυνών για την είσπραξη των εσόδων του».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, έχει ζητήσει εδώ και καιρό, με επιστολή που απέστειλε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να μην προχωρούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιών στις περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet