Ημερίδα για την ορθή χρήση αντιβιοτικών πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι
Κοινωνία

Ημερίδα για την ορθή χρήση αντιβιοτικών πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι

Την πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να κατέχει και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων επισημάνθηκε στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας σε όλη την Ελλάδα για τις επιπτώσεις της ασύδοτης και ανεξέλεγκτης χρήσης αντιβιοτικών και τους κινδύνους που εγκυμονεί, την οποία διοργανώνουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, υπό την επίβλεψη των προέδρων των φορέων, της καθηγήτριας Παθολογίας- Λοιμώξεων Ελένης Γιαμαρέλλου και του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Αθανάσιου Σκουτέλη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε:

«Από τις ευπαθείς ομάδες εμβολιάστηκε μόνο το 7% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 60%. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν 150 και πλέον θάνατοι στη χώρα μας από τον ιό Η1Ν1 όταν στη Μεγάλη Βρετανία ήταν μηδέν.

Προχωρούμε σε μία πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών με στόχο την καταπολέμηση μιας σύγχρονης και μεγάλης απειλής για τη Δημόσια Υγεία: την ανθεκτικότητα των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Παράλληλα προσφέρουμε στον πολίτη, μέσω των ομιλιών που πραγματοποιούνται στους Δήμους, σωστή ενημέρωση για την πρόληψη μέσω των εμβολιασμών σοβαρών και επικίνδυνων νοσημάτων, όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουμε αύξηση των ιώσεων και των λοιμώξεων».

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, γενική γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου. Η κ. Κανελλακοπούλου αναφέρθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι «είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους».

Στο τέλος, η κ. Κανελλακοπούλου αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του γιατρού.

Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε μια μεγάλη αλήθεια: «μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet