Θ. Αμπατζόγλου: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτονόητη υποχρέωση του καθενός ξεχωριστά
Κοινωνία

Θ. Αμπατζόγλου: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτονόητη υποχρέωση του καθενός ξεχωριστά

Συνάντηση του δημάρχου Αμαρουσίου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, πραγματοποιήθηκε με την πρόεδρο Μαρίνα Σμαραγδή και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, παρουσία των αντιδημάρχων Κωνσταντίνου Ρώτα και Ευάγγελου Κάββαλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η φύτευση χώρου παρακείμενου της οδού Φραγκοκλησιάς, η κατάσταση της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και ειδικότερα το σημείο που αφορά το Μαρούσι, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και ζητήματα των εκτάσεων που ανήκουν στην Α’ ζώνη προστασίας της Ρεματιάς και μεταβιβάστηκαν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  1. Η επίσπευση των διαδικασιών για τη φύτευση χώρου – ιδιοκτησίας Δημοσίου-  παρά την οδό Φραγκοκκλησιάς, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στη φετινή φυτευτική περίοδο.
  2. Η κακή κατάσταση του ρέματος στην περιοχή, κυρίως του Ν. Αμαρουσίου (ανεξέλεγκτες χρήσεις, υποσκαφές, καταπτώσεις πρανών) και η «απαραίτητη» υλοποίηση από πλευράς Δήμου της Πράξης Εφαρμογής του ΓΠΣ 11Ο.Τ. για τη διάνοιξη της παραρεμάτιας οδού,  όπως προβλέπει το Π.Δ./1995.
  3. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το οποίο ζητήθηκε να προσκληθεί  ο Σύλλογος στις επόμενες (Β’ και Γ’) φάσεις της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να καταθέσει τις προτάσεις του -εάν χρειαστεί- με την ενσωμάτωση σε αυτό των προβλέψεων του Π.Δ./1995.
  4. Ζητήματα εκτάσεων (14 ΚΑΕΚ) που ανήκουν στην Α’ ζώνη προστασίας της Ρεματιάς και μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε., για τα οποία ζητήθηκαν ενέργειες από πλευράς Δήμου για την επιστροφή τους, καθώς  σε αυτές δεν επιτρέπεται «καμία χρήση».
  5. Τη  δυνατότητα σύστασης διαβαθμιδικού συνδέσμου (βάσει των άρθρων 105 και 106 του ν. 3852/2010) από την Περιφέρεια και τους 4 παραρεμάτιους Δήμους, αντί του φορέα διαχείρισης που προβλέπεται από το Π.Δ./1995, η σύσταση του οποίου αντιμετωπίζει προβλήματα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε: «Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών των παραρεμάτιων περιοχών. Οι απόψεις μας ταυτίζονται.

»Για εμάς η ασφάλεια των πολιτών και η διαβίωσή τους σε ένα χώρους με περισσότερο πράσινο και λιγότερο τσιμέντο, αποτελεί προτεραιότητα. Προχωρούμε ταχύτατα με το ΣΒΑΚ της πόλης μας, γεγονός που θα δώσει μία νέα επιστημονική αποτύπωση και άρα δυνατότητα για λύση των αστικών προβλημάτων του Αμαρουσίου. Σε ότι αφορά τη Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου, θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Αττικής και τα συναρμόδια υπουργεία για επιτάχυνση των απαραίτητων δομικών έργων της περιοχής.

»Όσο αφορά τον Δήμο μας, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις στα σημεία που μας έχουν υποδειχθεί. Από την άλλη θα πρέπει να επισημάνουμε πως παρατηρείται η μη συμμόρφωση εκείνων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη συγκεκριμένη Ρεματιά αλλά και ομοίως άλλους κοινόχρηστους χώρους, με ογκώδη και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσχέρεια στην ελεύθερη διέλευση των υδάτων. Για μία ακόμη φορά θέλω να τονίσω την απαραίτητη και αυτονόητη προστασία του χώρου που ζούμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου Ρούλα Καϊμάκη και Δημήτρης Στάμελος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet