Λαϊκή Συσπείρωση: Το ξεπούλημα δημόσιας γης συνεχίζεται με τον ΧΕΥ Κηφισιάς
Κοινωνία

Λαϊκή Συσπείρωση: Το ξεπούλημα δημόσιας γης συνεχίζεται με τον ΧΕΥ Κηφισιάς

Παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει με τον τον ΧΕΥ της Λ. Κηφισιάς στο Μαρούσι πραγματοποιεί η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον Θανάση Φωτόπουλο.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη κάνει λόγο για «άσφαιρες απειλές» εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αλλά και των «ανεξάρτητων» παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον λαό να τους καταδικάσει, διεκδικώντας το δικαίωμα για μια καλύτερη διαβίωση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

Η πρόσφατη αποκάλυψη για τη μετατροπή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε «φιλέτο» προς πώληση του ΧΕΥ Κηφισίας στο Μαρούσι, ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου 4,5 στρεμμάτων δίπλα στο «δαχτυλίδι», ξεσήκωσε και πάλι ένα ορυμαγδό υποκριτικών δηλώσεων από τη δημοτική Αρχή και τις «ανεξάρτητες» δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝ.ΑΛ. Δηλώσεις που το μόνο που κάνουν είναι να αναμασούν τα ίδια αναθέματα, να δίνουν τις ίδιες υποσχέσεις, να εκτοξεύουν τις ίδιες άσφαιρες απειλές, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Και στο τέλος, να τα βρίσκουν μεταξύ τους μέσα από «διαδημοτικές παρατάξεις» και κάποια γενικόλογα ψηφίσματα, με μοναδικό πρακτικό αποτέλεσμα να προχωρούν ανεμπόδιστα οι καταστροφικές για τα λαϊκά στρώματα της πόλης επιλογές της αστικής τάξης.

Αυτά έκαναν στην περίπτωση του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας (βλ. Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης – Φλεβάρης 2016). Αυτά έκαναν στην περίπτωση της παράδοσης και του υπολειπόμενου τμήματος του Golden Hall στον όμιλο Λάτση (βλ. ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης – Σεπτέμβρης 2016) τα σχετικά έργα επέκτασης του οποίου ήδη προωθούνται μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης δόμησης. Αυτά έκαναν στην περίπτωση της νομιμοποίησης του Μall, του «μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης», έναντι παραβόλου 10.000 ευρώ[!] (βλ. ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης – Δεκέμβρη 2016). Αυτά έκαναν στην περίπτωση της προωθούμενης μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη (βλ. Σχέδιο Ψηφίσματος της Λ.Σ. στο Δ.Σ. – 12.3.19).

  • Νομίζουν, φαίνεται, ότι μια τέτοια ταχτική αποδίδει γιατί το ίδιο κάνουν τώρα και στην περίπτωση του ΧΕΥ Κηφισίας, που πρόσφατα η κυβέρνηση προίκισε με χρήσεις γης γενικής κατοικίας, όπου χωράνε τα πάντα, και όρους δόμησης που επιτρέπουν κτηριακούς χώρους κύριας χρήσης εμβαδού 3.600τ.μ. Φιλέτο, δηλαδή, έτοιμο για ξεπούλημα στο κεφάλαιο.

Απέναντι στο νέο υπό εκκόλαψη υπερτοπικό συγκρότημα ο κ. Πατούλης κραδαίνει το όπλο του: Θα προχωρήσει, λέει, «σε κάθε νομική διαδικασία για την προάσπιση της δίκαιης διεκδίκηση της πόλης μας». Με άλλα λόγια ο πιο ασφαλής και δοκιμασμένος τρόπος να προχωρήσει το έργο και με τις ευλογίες της αστικής δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει «από πού εκπορεύεται η βούληση… για την παραχώρηση ενός ακόμη ΧΕΥ προς ιδιωτική εκμετάλλευση». Μα από που αλλού, από εκεί που εκπορεύεται και η δική του βούληση για το ξεπούλημα, μεταξύ άλλων, και δημοτικών ελεύθερων χώρων. Από την αδήριτη, δηλαδή, ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος να ανοίγει δρόμους στο κεφάλαιο για την επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του.

Γνωστό είναι άλλωστε ότι σε μια τέτοια κατεύθυνση έχει δρομολογηθεί και ο ρόλος του Μαρουσιού στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, του λεγόμενου ΡΣΑ 21. Εκεί όπου το Μαρούσι αναδεικνύεται ως ένας από τους τρεις «Πόλους εθνικής και μητροπολιτικής εμβέλειας» της Αττικής «με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση», πάνω στη διασταύρωση των δύο (από τους τρεις προβλεπόμενους στην Αττική) «αναπτυξιακούς Άξονες διεθνούς και εθνικής εμβέλειας», φορτωμένους με αντίστοιχης βαρύτητας χρήσεις γης.

  • Γνωστό είναι ότι και στο «αναπτυξιακό όραμα» της δημοτικής Αρχής για το Μαρούσι, όπως διατυπώνεται στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2015 – 2019, μεταξύ των «στρατηγικών κατευθύνσεων» περιλαμβάνονται και «Πρωτοβουλίες ανάδειξης και προβολής της πόλης ως τουριστικού και επιχειρηματικού προορισμού, μέσα από διεθνείς συνεργασίες, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών αλλά και νέων επισκεπτών».
  • Γνωστό, τέλος, είναι ότι στον ίδιο «Στρατηγικό Σχεδιασμό» περιλαμβάνεται η εκχώρηση μέσω ΣΔΙΤ πλήθους ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση: Από το κτήμα Καρέλλα μέχρι την Πλατεία της Νέας Λέσβου και από τον χώρο της πρώην ΕΤΕΒΑ στον Άγιο Θωμά μέχρι τον χώρο του πρώην ΙΓΕ στη Λ. Κηφισίας.

Φυσικά τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Πατούλης, απλά προσπαθεί να κρύψει ότι τις ίδιες στρατηγικές κατευθύνσεις και πολιτικές υπηρετούν, κυβέρνηση και δημοτική Αρχή, ο καθένας από το δικό του πόστο. Να κρύψει ότι οι όποιες διαφορές ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της αντιλαϊκής, φιλομονοπωλιακής τους πολιτικής αλλά με δευτερεύουσες πλευρές της.

Τα γνωρίζουν και οι δημοτικές παρατάξεις των αστικών κομμάτων, που πρόθυμα προσφέρουν άλλοθι στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών με τη συμμετοχή τους, όπως και στην περίπτωση του ΧΕΥ Κηφισίας, σε διαπαραταξιακές επιτροπές και σε άνευρα ψηφίσματα, που δείχνουν το δέντρο για να κρύψουν το δάσος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι Κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, όπως με συνέπεια έχουν πράξει μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να πράττουν, δεν πρόκειται να συμπράξουν σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Αντίθετα καλούν τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν μπροστά στη νέα αυτή επίθεση ότι η «υγιής επιχειρηματικότητα», με άλλα λόγια η πάση θυσία εξασφάλιση του επιδιωκόμενου από το κεφάλαιο ποσοστού κέρδους, αποτελεί μόνιμη εστία ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος τους: Στέρηση πολύτιμου ελεύθερου χώρου, κυκλοφοριακή συμφόρηση, θόρυβος, επιδείνωση της ήδη φονικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παραπέρα συμπίεση της τοπικής παραδοσιακής αγοράς, πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα. Και στο βάθος, το Δάσος Συγγρού να προβάλλει σαν το επόμενο θύμα της εμπορευματοποίησης των πάντων.

  • Να συνειδητοποιήσουν ότι τα διάφορα επενδυτικά σχέδια και η ανάγκη των ομίλων για κερδοφορία απαιτούν την ιδιωτικοποίηση των τελευταίων μεγάλων και μικρότερων ελεύθερων χώρων της πόλης μας για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, καταδικάζοντας σε απόλυτη αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Και να πράξουν ανάλογα, προτάσσοντας και διεκδικώντας αγωνιστικά το δικαίωμά τους για καλύτερους όρους διαβίωσης, ανοίγοντας παραπέρα τον δρόμο για πιο μεγάλες κατακτήσεις.

Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν αυτή την… ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet