Λαϊκή Συσπείρωση: «Φοροληστεία» των λαϊκών στρωμάτων στο Μαρούσι μέσω των τελών καθαριότητας
Κοινωνία

Λαϊκή Συσπείρωση: «Φοροληστεία» των λαϊκών στρωμάτων στο Μαρούσι μέσω των τελών καθαριότητας

Για «φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων στο Μαρούσι μέσω των τελών καθαριότητας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει λογιστικές αλχημείες και «κρυφές» επιβαρύνσεις, σημειώνοντας:

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την 27.11.18 οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση αποκάλυψαν, με βάση στοιχεία της ίδιας της δημοτικής αρχής, το μέγεθος της φοροληστείας, που συντελούνταν επί χρόνια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προ πολλού αποκαλύψει έναν προσφιλή μηχανισμό προκειμένου να εμφανιστούν αυξημένες οι προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο των ανταποδοτικών δαπανών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, ώστε τα ανταποδοτικά τέλη να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα: Είναι η πρόβλεψη εργασιών και προμηθειών, που δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν, «φουσκώνοντας έτσι» πλασματικά τα έξοδά της. 

Αποκαλύπτεται τώρα ότι μέχρι και τα μέσα του 2018 λειτουργούσε επί σειρά ετών και ένας δεύτερος μηχανισμός για την πλασματική αύξηση των ανταποδοτικών δαπανών. Πρόκειται για το «βάφτισμα» ως «ανταποδοτικών» του μεγαλύτερου μέρους των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, ως «υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης» της Υπηρεσίας Καθαριότητας! Με την αιτιολογία αυτή, το 2017 διοικητικές δαπάνες εκτός της Υπηρεσίας Καθαριότητας ύψους 3.899.021€ χρεώθηκαν ως «ανταποδοτικές», επιβαρύνοντας ανάλογα τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Σαν να λέμε ότι δίπλα στην Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργούσε και ένα πρόσθετο επιτελείο διοικητικής υποστήριξης 130 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης(!), υποθέτοντας ότι σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν 30.000€ τον χρόνο.

Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε και για το 2018, όπου μόνο για το πρώτο 7μηνο στις απολογιστικές δαπάνες της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ύψους  7.774.145€, προστέθηκαν άλλα 2.840.212€ (πλασματική διόγκωση κατά 36,5%) ως διοικητική υποστήριξη. Ποσό που παραπέμπει σε ένα «επιτελείο» (φανταστικό φυσικά) 162, τώρα, ατόμων από το υπάρχον διοικητικό προσωπικό του Δήμου! 

Μετά την καθυστερημένη απόρριψη της «λογιστικής» αυτής από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ελέγχου, που τα προηγούμενα χρόνια την αποδέχονταν, το πρόσθετο αυτό ποσό πέφτει ως διά μαγείας στα 771.318€, για όλο το 2018 (!) αφού, όμως, προηγούμενα (το 2017) είχε αξιοποιηθεί για το «φούσκωμα» των ανταποδοτικών δαπανών καθαριότητας του 2018.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί για το 2018 ένα λογιστικό πλεόνασμα εσόδων για την Υπηρεσία Καθαριότητας ύψους 7.602.256€, από την εφαρμογή των δύο πιο πάνω μηχανισμών, προερχόμενο από την τεχνητή διόγκωση των ανταποδοτικών τελών. Πλεόνασμα που δεν υπάρχει πια, αφού έχει ήδη απορροφηθεί (στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του) σε αλλότριες δραστηριότητες της δημοτικής αρχής. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και προκειμένου να εμφανίσει ισοσκελισμένα για το 2019 τα πλασματικά διογκωμένα έσοδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας (25.946.453€, λόγω του πιο πάνω πλεονάσματος του 2018) με τα έξοδά της, η δημοτική αρχή καταφεύγει: Από τη μια μεριά στη μείωση των εσόδων, μέσω πραγματικής μείωσης των ανταποδοτικών τελών κατά 15% (δεν αποκλείεται να πανηγυρίσει κι όλας γι’ αυτό) και από την άλλη στη θηριώδη αύξηση των δαπανών καθαριότητας, εικονική φυσικά, αφού το «πλεόνασμα» που θα μπορούσε να τις καλύψει, έχει ήδη καταναλωθεί και μόνο για λογιστικούς λόγους καταγράφεται ως έσοδο μεταφερόμενο για το 2019. 

Έτσι, το σύνολο των χαρακτηρισμένων  ως ανταποδοτικών εξόδων για τις υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, από 16.471.318€ το 2018, σκαρφαλώνουν – μαζί με διάφορες ταχυδακτυλουργίες – στα 25.946.453€ για το 2019 (αύξηση +57,5%!), ώστε να συμπέσουν με τα εμφανιζόμενα έσοδα. 

Αυτό όμως που είναι το βασικό σημείο, που ο καθένας πάνω απ’ απ’ όλα πρέπει να αξιολογήσει, είναι ο προκλητικός αν όχι εχθρικός σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων τρόπος, που η διοίκηση Πατούλη προχωρά στους παραπάνω χειρισμούς: Αντί η μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού να είναι ακόμη μεγαλύτερη και, κυρίως, να κατευθυνθεί αποκλειστικά στα λαϊκά στρώματα, πραγματοποιεί μια «οριζόντια» μείωση κατά 15% τόσο για τη λαϊκή οικογένεια όσο και, κυρίως, για το μεγάλο κεφάλαιο. 

Έτσι, με βάση τα εμβαδά του 2018, οι κατοικίες στο σύνολό τους θα επωφεληθούν μόνο τα 995.778€ της μείωσης αυτής, ενώ το κεφάλαιο τα 3.171.884€! Και αξίζει να θυμηθούμε ότι η «τακτοποίηση» αυτή έρχεται ύστερα από μια προηγούμενη γενναία μείωση των τελών υπέρ του κεφαλαίου από την ίδια δημοτική αρχή. Ένα ακόμη χειροπιαστό παράδειγμα μιας πολιτικής, έκφραση σε τοπικό επίπεδο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων της άρχουσας τάξης, που σε όλες της εκδοχές της προτάσσει πάντα τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Και για να μην αδικούμε κανέναν, πρέπει να πούμε ότι όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 348/26.11.2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της «Ενότητας Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι».

Εντέλει, δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα σε σχέση με όλα τα παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή τα συμπεράσματα προκύπτουν από μόνα τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet