Λ. Μαγιάκης: Διαρκής λιτότητα στο Μαρούσι για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα
Κοινωνία

Λ. Μαγιάκης: Διαρκής λιτότητα στο Μαρούσι για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα

Εισάγεται για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 20 Μαΐου 2020 το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραμμα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2021-2024 ∆ήµου Αµαρουσίου (ΜΠΔΣ)

Το ΜΠΔΣ 2021-2024 Δήμου Αμαρουσίου συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών ( 11884/18-2-2020) και «αποκαλύπτει ανάγλυφα τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίες συνεχίζονται, παρά το γεγονός “ότι τα μνημόνια έληξαν τον Αύγουστο του 2018”», όπως σημειώνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Μαγιάκη, τα πραγματικά έσοδα του Δήμου παραμένουν σχεδόν στάσιμα γύρω στα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ είναι εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων. Επομένως τα πραγματικά έσοδα ετήσια του Δήμου ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ προσθέτει ο ίδιος.

Εξ αυτών, συνεχίζει ο κ. Μαγιάκης, μόνο τα 8 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική επιχορήγηση, ήτοι το 18,6%, η οποία μάλιστα στα επόμενα χρόνια 2021, 2022, 2023, 2024 μειώνεται κατά 9%, περίπου, δηλαδή στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Με βάση πάντα τα στοιχεία του επικεφαλής της παράταξη:

  • Τα δημοτικά τέλη σε βάθος τετραετίας αυξάνονται κατά 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 8,3%.
  • Οι δαπάνες μισθοδοσίας παραμένουν σταθερές γύρω στα 17 εκατ. ευρώ, «γεγονός που σημαίνει ότι δεν προγραμματίζονται νέες προσλήψεις, παρά μόνο αντικατάσταση όσων φεύγουν με σύνταξη».
  • Τα τοκοχρεολύσια ανέρχονται σε ετήσια βάση σε 6 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, δηλαδή το 14% των πραγματικών εσόδων του Δήμου χρησιμοποιείται για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων του παρελθόντος. «Αυτό αναδεικνύει την αφαίμαξη των πολιτών προς όφελος των Τραπεζών, αν συγκριθεί με τις επενδύσεις του Δήμου που κυμαίνονται μόλις στα 4,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή στο 10% των πραγματικών εσόδων του Δήμου».
  • Οι μεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις) του Δήμου προς τρίτους (Σχολικές Επιτροπές, Κοινωνική πολιτική, Πολιτισμός Αθλητισμός) παραμένουν σταθερές γύρω στα 7,6 εκατ. ευρώ.
  • Το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου στο τέλος της τετραετίας μειώνεται από τα 33 στα 20 εκατ. ευρώ, «προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των εσόδων και να παρουσιάζεται ο Δήμος με πλεονασματικές τις χρήσεις 2020-2024».

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιάκη, είναι τα παρακάτω:

  • Ο Δήμος Αμαρουσίου για τα επόμενα 4 χρόνια θα παρουσιάσει μια στασιμότητα σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές του δαπάνες, δηλαδή τις μεταβιβάσεις προς τρίτους που αφορούν κυρίως την Παιδεία, την Κοινωνική Πολιτική και τον Πολιτισμό – Αθλητισμό και τις επενδύσεις για νέα έργα.
  • Το προσωπικό, παρά τις μεγάλες ελλείψεις, θα παραμείνει σταθερό και δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις.
  • Η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων θα παραμείνει υψηλή, γύρω στο 14% των πραγματικών εσόδων του Δήμου.
  • Για να καλυφθεί η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και μάλιστα για να υπάρχουν και ετησίως πλεονάσματα χρήσης, θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και θα μειωθεί, στο τέλος της τετραετίας, κατά 13 εκατ. ευρώ το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ο Δήμος Αμαρουσίου ειδικότερα, «κάτω από αυτές τις συνθήκες διαρκούς λιτότητας σε βάρος των δημοτών τους, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Να σχεδιάσει το μέλλον της και να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές, κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και προστασία του περιβάλλοντος. Να συντηρήσει τις υπάρχουσες υποδομές και να ανατάξει την πολεοδομική αναρχία και το κυκλοφοριακό χάος, να ανεβάσει το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη. Να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων» τονίζει ο κ. Μαγιάκης και προσθέτει:.

«Αντιθέτως, κάθε φορά μπροστά στο δίλημμα “ανάπτυξη” ή λιγότερα έσοδα θα υποχωρεί σε κάθε είδους πιέσεις για “επενδύσεις” τύπου Καζίνο της Πάρνηθας, που θα επιδεινώνουν την κατάσταση.

»Η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από το Κράτος προς την Τ.Α., που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και η αύξηση της συνταγματικά  κατοχυρωμένης κρατικής επιχορήγησης.

»Ειδικά για τον Δήμο Αμαρουσίου, που εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένος, η διαγραφή μέρους των χρεών του αποτελεί αναπόδραστη αναγκαιότητα. 

»Η διοίκηση Αμπατζόγλου αποδέχεται τα τετελεσμένα των τραπεζών και των funds και δεν διεκδικεί από την κυβέρνηση τη διαγραφή χρεών του Δήμου, ακριβώς όπως έγινε το 2014  με τα χρέη του Δήμου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.

»Καλούμε τους πολίτες του Αμαρουσίου, αφού ενημερωθούν, να αντιδράσουν σε αυτές τις πολιτικές λιτότητας που τους αποστερούν το δικαίωμα να ζουν σε μια πόλη περιβαλλοντικά και λειτουργικά βιώσιμη, με κοινωνικές και πολιτιστικές παροχές που να καλύπτουν  τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet