Λ. Μαγιάκης: Να μην πληρώσουν οι δημότες τον «λογαριασμό» του κορωνοϊού
Κοινωνία

Λ. Μαγιάκης: Να μην πληρώσουν οι δημότες τον «λογαριασμό» του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι», Λευτέρης Μαγιάκης, κάνει έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις έως σήμερα δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με επιχορηγήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν τους Δήμους της χώρας σε οικονομικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Δήμο Αμαρουσίου.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιάκης στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

»Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού υποχρεώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει και η ίδια μέτρα για την προστασία των δημοτών της, ιδιαίτερα στον τομέα της Καθαριότητας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Πολιτικής Προστασίας.

»Με την τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου προστέθηκαν έκτακτες δαπάνες για τον σκοπό αυτό οι οποίες, προς το παρόν, ανέρχονται σε 400.000 ευρώ, περίπου, δηλαδή ποσοστό 1% των πραγματικών ετήσιων εσόδων του.

»Το ποσό αυτό είναι μικρό και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αυξηθεί λόγω των υψηλών αναγκών που υπαγορεύει η υπάρχουσα υγειονομική κρίση.

»Ταυτόχρονα, λόγω των απαλλαγών από την πληρωμή των ανταποδοτικών τελών των επιχειρήσεων, που έκλεισαν με διοικητική απόφαση της κυβέρνησης, τα πραγματικά έσοδα του Δήμου θα μειωθούν.

»Δεν θα είναι μικρή και η απώλεια εσόδων λόγω αύξησης της ανεργίας στους δημότες ή και της μείωσης των εσόδων τους λόγω της αναστολής των συμβάσεων ή και της εκ περιτροπής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

»Παράλληλα διατυπώνονται και δίκαια αιτήματα από όσους εργάζονται στην Καθαριότητα και στη δομή Βοήθεια στο σπίτι για την καταβολή του δώρου του Πάσχα, κατ’ αναλογία με τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

»Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει για όλες αυτές τις απαραίτητες επί πλέον δαπάνες.

»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που υπέστη τις περισσότερες περικοπές στην κρατική επιχορήγηση τα μνημονιακά χρόνια. Πάνω από 65% περικόπηκαν τα έσοδα της ενώ οι παρακρατηθέντες πόροι, από το 2010 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

»Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται έκτακτη δωρεάν επιχορήγηση στους Δήμους για την αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών λόγω πανδημίας. Πρότεινε ως εναλλακτική λύση την άντληση κονδυλίων από τα δημοτικά τέλη που προορίζονται για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό ή εναλλακτικά, εφόσον αυτά δεν επαρκούν, τη μακροπρόθεσμη δανειοδότηση των Δήμων.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μαγιάκη «τα βάρη της κρίσης φορτώνονται και πάλι στους δημότες οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα».

Όπως, τέλος, σημειώνει «Ο Δήμος Αμαρουσίου και η ΚΕΔΕ συνολικά θα πρέπει να διεκδικήσουν τη γενναία δωρεάν επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών που οφείλονται στις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Να μην πληρώσουν δηλαδή οι δημότες τον λογαριασμό του κορωνοϊού με διάλυση των Δήμων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet