Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά
Κοινωνία

Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά

Τους «μύθους και τις αλήθειες» όσον αφορά στη γνώση μας για τα αντιβιοτικά και την ευθύνη που έχουμε όλοι ώστε να μην κάνουμε κατάχρησή τους, με κίνδυνο για την υγεία μας, αλλά και για να μην σπαταλούμε τα πολύτιμα αυτά όπλα για την υγεία μας χωρίς να χρειάζεται επεσήμανε σε πολυπληθές ακροατήριο η καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου. Τη διάλεξη που προλόγισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, πραγματοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών.

Προσφωνώντας την καθηγήτρια Ε. Γιαμαρέλλου, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, εστιάζοντας στη λαθεμένη στάση που ακολουθεί η πλειονότητα των Ελλήνων απέναντι στη χρήση τους. «Η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει οδηγήσει τη χώρα μας πανευρωπαϊκά στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας, με τα νέα αντιβιοτικά συνεχώς να μειώνονται και τα μικρόβια να αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής, και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημόσια Υγεία όπως πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία. Για αυτό και είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο τόσο την προστασία της δημόσιας Υγείας όσο και τη βιωσιμότητα των αντιβιοτικών».

Σε αυτό το πνεύμα της αφύπνισης και της διαπαιδαγώγησης σε θέματα ορθής χρήσης των αντιβιοτικών εντάσσονται και οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για γονείς, όπως ενημέρωσε ο κ. Γ. Πατούλης, που προγραμματίζει ο Δήμος σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, προκειμένου να ενημερωθούν για όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα αντιβιοτικά, τη φύση, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματική χρήση τους. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο Δήμος, επίσης, εκστρατεία για την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης για τη γρίπη, ενώ θα δρομολογηθούν και ενέργειες για την προώθηση της χρήσης του Strep Test από τους γιατρούς του Αμαρουσίου που ασκούν πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία των αντιβιοτικών από την ανακάλυψη της πενικιλίνης μέχρι την «εκρηκτική» παραγωγή νέων αντιμικροβιακών ουσιών από το 1950 και για τα επόμενα 40 χρόνια, η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου ανέφερε: «Η ζωή της ανθρωπότητας άλλαξε σημαντικά γιατί με τα αντιβιοτικά κατέστη δυνατή η αντιμετώπιση θανατηφόρων μέχρι τότε μικροβιακών λοιμώξεων». Μιλώντας για το πότε ενδείκνυται η λήψη τους, η κ. Ε. Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι η χρήση τους αφορά αποκλειστικά τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς με συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό –κάτω από 38 βαθμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ανέφερε με έμφαση, το σύνθημα που πρέπει καθένας μας να κρατήσει στο μυαλό του είναι: «βήχας – πονόλαιμος – συνάχι, ιός είναι θα περάσει». «Αντίθετα, ο πυρετός που γίνεται υψηλός κατά τη διαδρομή μιας ίωσης χαρακτηρίζει μικροβιακή λοίμωξη και τότε ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου.

Καταρρίπτοντας μία σειρά από μύθους για τα αντιβιοτικά και τη χρήση τους, η ομιλήτρια κατέστησε σαφές, επίσης, ότι ήδη από 20ετίας έχει επέλθει το τέλος των αντιβιοτικών και μαζί με αυτά έχουν λιγοστέψει τα όπλα στη φαρέτρα υγείας των ασθενών. Έτσι παραμένουμε απροστάτευτοι απέναντι στα μικρόβια που αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής όσο συνεχίζουμε την κατάχρηση των αντιβιοτικών και οι κλινικές έρευνες δεν φέρνουν στο προσκήνιο νέους δραστικούς αναστολείς

Στη διάλεξη παρέστησαν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρλαύτης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet