Μ: Διακολιού: Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμη οι αίθουσες της προσχολικής αγωγής δεν υπάρχουν καν
Κοινωνία

Μ: Διακολιού: Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμη οι αίθουσες της προσχολικής αγωγής δεν υπάρχουν καν

Η δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή, Μαίρη Διακολιού, τοποθετείται στο ζήτημα της προσχολικής αγωγής στον Δήμο Αμαρουσίου.

Ειδικότερα, η κ. Διακολιού σημειώνει ότι «ήδη από το έτος 2018, οπότε θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αποτελούσε ευθύνη των Δήμων η εφαρμογή της με κατασκευή αιθουσών, εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων και γενικά συντονισμένες δράσεις προς το σκοπό αυτό», ενώ προσθέτει ότι «ο Δήμος μας, απέφυγε αρχικά την υποχρέωσή του αυτή με αλλεπάλληλες εξαιρέσεις του από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, πλην όμως εν τέλει ανέλαβε να διεκπεραιώσει, έστω και αργά, τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί και στο Μαρούσι, την τρέχουσα σχολική χρονιά, που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020».

«Δυστυχώς», συνεχίζει η δημοτική σύμβουλος, «παρά τις -όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα- κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι “όλα θα είναι έτοιμα”, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα και στην πόλη μας, ότι έχουν βρεθεί και διαμορφώνονται οι χώροι, βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμη οι αίθουσες δεν υπάρχουν καν ή ακόμη κατασκευάζονται».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Διακολιού, η παράταξή Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή έχει γίνει δέκτης καταγγελιών από κατοίκους, σύμφωνα με τις οποίες, στις αίθουσες, που ακόμη σήμερα κατασκευάζονται, δεν προβλέπονται χώροι όπου οι γονείς θα μπορούν με ασφάλεια να σταματούν για να παραδίδουν τα παιδιά τους, τα οποία, όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της παράταξης, «είναι προσχολικής ηλικίας και έχουν ανάγκη συνοδείας για την ασφάλειά τους».

Επιπροσθέτως, η δημοτική σύμβουλος υπογραμμίζει ότι «είναι γνωστή και η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος αναζητεί να χρησιμοποιήσει, ως αίθουσες για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τις αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων των Δημοτικών Σχολείων, αδιαφορώντας παντελώς για ζητήματα όπως η εύρυθμη λειτουργία του ολοήμερου που χρησιμοποιεί τις αίθουσες αυτές ως χώρους συγκέντρωσης και σίτισης, και κυρίως για θέματα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού».

«Ο υπεύθυνος πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αμαρουσίου, κ. Σαγρής, σε άτυπη ενημέρωσή του προς την παράταξή, απέδωσε την καθυστέρηση σε ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών, ως προς την προμήθεια των αιθουσών και τη σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του θέματος. Εκτίμησε δε, ότι η καθυστέρηση θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 14 – 15 Οκτωβρίου 2020», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο κ. Διακολιού απευθύνει στον κ. Σαγρή τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια είναι η συμφωνία που υπεγράφη με τον εργολάβο ως προς την κατασκευή των αιθουσών και τα χρονοδιαγράμματά της; Γιατί έγιναν ανεκτές οι καθυστερήσεις στην κατασκευή; Παρακαλούμε για αντίγραφο της σύμβασης.
  2. Πότε υπεβλήθησαν από τον Δήμο τα αιτήματα για την προμήθεια αιθουσών και την εγκατάσταση συνδέσεων με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό; Παρακαλούμε για αντίγραφα των σχετικών εγγράφων στην ΚΤΥΠ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.
  3. Ποιο είναι συγκεκριμένα το σύνολο των ελλείψεων του Δήμου για να ολοκληρωθούν λειτουργικά οι χώροι όπου θα διεξάγεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;
  4. Ποιες, ονομαστικά, ήταν οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος, εντός του καλοκαιριού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου στο Μαρούσι;
  5. Έγινε πρότερη συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων των οποίων οι αίθουσες υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν;
  6. Πού στηρίζεται η εκτίμηση ότι η χρονική καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet