Οι κατασχέσεις λογαριασμών πολιτών απασχόλησαν το Δ.Σ. Αμαρουσίου
Κοινωνία

Οι κατασχέσεις λογαριασμών πολιτών απασχόλησαν το Δ.Σ. Αμαρουσίου

Το θέμα των κατασχέσεων λογαριασμών πολιτών από τις συστημικές τράπεζες για απλήρωτες κλήσεις τροχονομικών παραβάσεων, αλλά και οφειλές προς τον Δήμο Αμαρουσίου, που πήρε διαστάσεις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (Εξώδικο Δήμου Αμαρουσίου στις συστημικές τράπεζες για τις κατασχέσεις), απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Ιανουαρίου 2017.

Ταλαιπωρία μεν, νόμιμη δε…
Σπύρος Σταθούλης

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, όντως υπήρξε ταλαιπωρία για ορισμένους πολίτες -η πλειονότητα των οποίων δεν είναι δημότες Αμαρουσίου- οι οποίοι υπέστησαν κατασχέσεις λογαριασμών τους, κυρίως για κλήσεις που δόθηκαν από την Τροχαία για παράνομη στάθμευση κατά την περίοδο που άνοιξε το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο The Mall Athens. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, η υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας «λειτούργησε αυτοβούλως», αλλά στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς προϊσταμένους της.

Γιώργος Διδασκάλου

Την ίδια στιγμή, πάντως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Διδασκάλου, σημείωσαν ότι ήδη υπήρξε έγγραφη προειδοποίηση από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς η μη τήρηση της σχετικής διαδικασίας είσπραξης των συγκεκριμένων οφειλών στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος και επιφέρει ποινικές κυρώσεις για τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Και οι δύο εκπρόσωποι της διοίκησης υποστήριξαν ότι η όλη διαδικασία που επιβάλλει ο νόμος είναι «στρεβλή», καθώς υποχρεώνει τους δήμους να μετατρέπονται σε «εισπράκτορες» της κεντρικής διοίκησης, ενώ ευθύνες έριξαν και στις τράπεζες για το γεγονός ότι δέσμευσαν το σύνολο των λογαριασμών των οφειλετών και όχι μόνο το ποσό που αντιστοιχούσε στην οφειλή, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που για την ίδια οφειλή έγιναν αναλήψεις από διαφορετικούς λογαριασμούς του ίδιου οφειλέτη.

Έχει χαθεί η… μπάλα
Λευτέρης Μαγιάκης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος κι έθεσε το όλο θέμα, έκανε λόγο για «κακοδιοίκηση», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δημοτική Αρχή «έχει χάσει την μπάλα» εάν μπορούν οι υπάλληλοι να λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών προϊσταμένων τους. Μάλιστα, ζήτησε από τον Δήμο να βγει και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη «για την ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλε τους πολίτες».

Τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση κυρίως του γενικού γραμματέα, ο οποίος -αφού επανέλαβε τις ποινικές κυρώσεις με τις οποίες απειλούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι, εάν δεν ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται- αναρωτήθηκε γιατί δεν θα πρέπει να καταβάλλουν τις οφειλές τους ορισμένοι «κακοπληρωτές» για πρόστιμα που έχουν να κάνουν με αυθαιρεσίες, όπως αυτή της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων πέραν των προβλεπόμενων χώρων.

«Ο νόμος είναι νόμος…»
Θανάσης Βλαχοπιώτης

Στη συζήτηση επενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Βλαχοπιώτης ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν ο Δήμος οφείλει “μισή” συγγνώμη, την υπόλοιπη “μισή” την οφείλει η κυβέρνηση που έχει επιβάλει στους δήμους τη σχετική διαδικασία». Επίσης, αν και θεώρησε «άκομψο» τον τρόπο είσπραξης, τόνισε ότι «ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται», ιδιαίτερα όταν η μη εφαρμογή του ενέχει ποινικές ευθύνες για τους υπαλλήλους.

«Σας τα λέγαμε, αλλά δεν ακούγατε…»
Θανάσης Φωτόπουλος

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος σημείωσε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα με τις κατασχέσεις τα έχει εδώ και καιρό προβλέψει η παράταξή του, συμπληρώνοντας ότι κακώς εγκαλούνται οι υπάλληλοι, αφού είναι «δεμένοι χειροπόδαρα» εξαιτίας των όσων έχει επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πρότεινε δε, ν’ αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο την ευθύνη ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις, καλύπτοντας τις ευθύνες των υπαλλήλων, «όπως γίνεται σε δήμους όπου τη διοίκηση έχουν κομμουνιστές δήμαρχοι», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προέτρεψε τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ (σ.σ.: απουσίαζε εκείνη τη στιγμή από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου) να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να τεθεί υψηλότερο όριο για τις κατασχέσεις λογαριασμών, ώστε να «πιαστούν» οι πραγματικοί μεγαλο-οφειλέτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet