Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa

Ο Δήμος Αμαρουσίου ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa (Energy Efficiency Project Development for South Attica), το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και ακόμη έξι Δήμων της Αττικής, στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις, ενημερώνει η διοίκηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ένας από τους κύριους σκοπούς του προγράμματος, είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών των κοινόχρηστων δημοτικών κτηρίων και η εν δυνάμει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στις κατοικίες των πολιτών, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων πάνω σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

 Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο υλοποίησης επεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης στα δημοτικά κτήρια. Το σχέδιο περιλαμβάνει μία προκαταρκτική τεχνοοικονομική μελέτη των επεμβάσεων αυτών και προτάσεις χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης. Το σχέδιο εφαρμόζεται  ακολουθώντας την μεθοδολογία που αναπτύσσεται από το πρόγραμμα ProDeSa.

Έως σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ακολουθήσει όλα τα βήματα που προβλέπονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις συναντήσεις των συμμετεχόντων που έλαβαν χώρα σε διάφορους προορισμούς και παρουσιάζοντας κάθε φορά την εξέλιξη των εκπονημένων μελετών, σημειώνει η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, υπογραμμίζει:

«Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχουμε σε αυτό το σημαντικό καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και το οποίο μελετά για την υλοποίησή τους μεγάλου ενδιαφέροντος θέματα που αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

»Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος, ενώνει τις προσπάθειες του με ακόμη έξι Δήμους της Αττικής, ώστε με τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και υπό την καθοδήγηση του ProDeSa να αναπτύξει το δικό σχέδιο για την ανάπτυξη μιας σειράς έργων ενεργειακής απόδοσης.

»Με προσήλωση στον σκοπό μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας δίνοντας προτεραιότητα και σε όλα τα άλλα πεδία που αφορούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος, όπως η ανακύκλωση, η καθαριότητα, η προστασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της  ποιότητας ζωής της τοπικής μας κοινωνίας».

Τα έργα του προγράμματος PRODESA περιλαμβάνουν επεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης σε 116 δημοτικά κτήρια των εταίρων του προγράμματος, ένταξη φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 3,2 MW στις στέγες αυτών των κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του δημοτικού οδοφωτισμού. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας είναι 45,6 GWh/έτος και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές είναι 4,8 GWh/έτος. Το συνολικό κόστος των επεμβάσεων είναι 20,24 εκατ. ευρώ.

Για την επίτευξη των σκοπών του προγράμματος, το έργο θα επικεντρωθεί στη βέλτιστη ομαδοποίηση των μεμονωμένων δημοτικών έργων, ώστε να επιτευχθεί σημαντικό μέγεθος, εύλογος χρόνος αποπληρωμής, διαφοροποίηση των κινδύνων αλλά και μείωση του κόστους, μειώνοντας το κόστος προετοιμασίας και επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας, επισημαίνει η διοίκηση.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης σημειώνεται ότι διερευνάται επίσης η δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς και για τη διασφάλιση μεγάλης συμμετοχής των ESCOs στις προκηρύξεις υλοποίησης των έργων. Το νέο Εθνικό Ανακυκλούμενο Ταμείο για την Ενεργειακή Απόδοση και το Χρηματοδοτικό Ταμείο των παρόχων ενέργειας για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών θα αποτελέσουν μέρος της διερεύνησης, ενώ η συγκέντρωση πόρων από διάφορες πηγές θα διευκολύνει την χρήση καινοτόμων σχεδίων χρηματοδότησης, υπογραμμίζει η δημοτική αρχή.

«Ο Δήμος Αμαρουσίου ενώνει τις δυνάμεις του με τους άλλους έξι Δήμους της Αττικής σε αυτό το σημαντικό έργο που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως σκοπό να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη επιδεικτικών έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν, η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από βασικούς παράγοντες, όπως το Εθνικό Κέντρο για την ενεργειακή απόδοση, ΚΑΠΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Crowdfunding  και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς με τη σχετική τεχνική, οικονομική και νομική εμπειρογνωμοσύνη», όπως ενημερώνει η διοίκηση.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στην κοινοπραξία ως παρατηρητής μαζί με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και υποστηρίζονται από το πρόγραμμα, ώστε να αναπτύξουν το δικό τους σχέδιο ανακαινίσεων και να προετοιμασθούν για την υλοποίησή του, ενώ στη συνέχεια θα αναπαράγουν τα αποτελέσματα του ProDeSa».

Τέλος, ο Δήμος Αμαρουσίου αναφέρει τα εξής:

«Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 ελληνικών Δήμων που θα υποστηριχθούν για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων του έργου.

»Το έργο ξεκίνησε το Μάιο του 2017 και αρχικά είχε διάρκεια 49 μήνες με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα HORIZON 2020.

»Στον ενημερωτικό ιστότοπο https://www.prodesa.eu/ μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ProDeSa».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet