Στον πρωθυπουργό κάνει έκκληση ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Σικιαρίδειο
Κοινωνία

Στον πρωθυπουργό κάνει έκκληση ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Σικιαρίδειο

Στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, κάνει έκκληση ο Σύλλογος Εργαζομένων Σικιαριδείου Ιδρύματος προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Έπειτα από έκκληση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση (βλέπε δημοσίευμα Έκκληση στον υπουργό Εργασίας να μην κλείσει το Σικιαρίδειο), ο Σύλλογος απευθύνεται, με επιστολή του, στον πρωθυπουργό της χώρας αναλύοντας το ιστορικό της υπόθεσης που οδηγεί στο κλείσιμο ενός Ιδρύματος που επί δεκαετίες υποστηρίζει άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους και επισημαίνει ότι το Ίδρυμα δεν χρωστά χρήματα σε κανέναν φορέα. Καλεί, δε τον κ. Αντώνη Σαμαρά να συμβάλει στην οριστική διευθέτηση του θέματος και στη συνέχεια της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος:

Σύλλογος Εργαζομένων Σικιαριδείου Ιδρύματος
Πεντέλης 58, Μαρούσι
Αρ. Πρωτ. 2091
E-mail Συλλόγου Εργαζομένων: [email protected]
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 8020301

Προς
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Κο Αντώνη Σαμαρά

Θέμα: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το Σικιαρίδειο ίδρυμα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα λειτουργεί στον χώρο της Ειδικής Αγωγής πάνω από 70 χρόνια εκπαιδεύοντας και καταρτίζοντας άτομα με αναπηρίες. Αποτελεί δεκαετίες τώρα πρότυπο κέντρο στήριξης παιδιών με αναπηρία και στεγάζεται σε χώρους που ανακαινίσθηκαν με δημόσια κρατική χρηματοδότηση.

Οι Εργαζόμενοι του Σικιαριδείου Ιδρύματος και τα παιδιά με αναπηρία που παρακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης βρισκόμαστε για άλλη μία φορά την τελευταία διετία αντιμέτωποι με τη πρόθεση του κ. Συμεών Σικιαρίδη (που δηλώνει ότι εκπροσωπεί την οικογένεια Σικιαρίδη) να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Τον Απρίλιο του 2012, εν μέσω εκλογών, υπήρξε αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, για τρεις μήνες, καθώς και ομαδικές απολύσεις, συνολικά 22, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση προσωπικού, η διακοπή φοίτησης και ο κοινωνικός αποκλεισμός των καταρτιζόμενων και των οικογενειών τους.

Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2014 παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ο κ. Σικιαρίδης αφού ζήτησε από το Δ.Σ την αναστολή της λειτουργίας και ο πρόεδρος του Σικιαριδείου κ. Αργυρόπουλος δεν έκανε δεκτή την πρόταση του, ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας την αντικατάσταση του προέδρου, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (υπουργός, υφυπουργός, γ.γ. Πρόνοιας) αφού ενημερώθηκαν για τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων, γονέων και κηδεμόνων και φορέων του αναπηρικού κινήματος (ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΕΣΑμεΑ), από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και από επερωτήσεις βουλευτών, δεν προχώρησε στην αντικατάσταση του κ. Αργυρόπουλου.

Παρόλα αυτά, ο κ. Σικιαρίδης «παραίτησε» τα τρία μέλη της άμεσης επιρροής του (τους κ.κ. Στεφανοπούλου, Κοπανά και Μιναρδάκη και τους αναπληρωματικούς του) με σκοπό την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Σικιαριδείου.

Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από την πλευρά Σικιαρίδη, να προτείνει τρία νέα μέλη για το Δ.Σ. Τις τελευταίες μέρες, ενημερωθήκαμε ότι επανήλθε στην παράλογη απαίτηση του για παύση και του κ. Αργυρόπουλου, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιούνιο του 2015. Συν τοις άλλοις, προτείνει ξανά σαν μέλη του Δ.Σ. τα άτομα που τον Ιούνιο παραιτήθηκαν, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι η παραίτηση ήταν προσχηματική και με μόνο στόχο τη δυσλειτουργία του Ιδρύματος.

Η πρόθεση της πλευράς Σικιαρίδη για αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, προκύπτει από πρακτικά των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Σικιαριδείου καθώς και έγγραφα των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, προς τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση. Επίσης, ο πρόεδρος του Σικιαριδείου και εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν ενημερώσει στις 28/5/2014, τη διαρκή επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για Θέματα Ατόμων με Αναπηρία.

Να σας ενημερώσουμε ότι, το Σικιαρίδειο είναι το πλέον υγιές οικονομικά Ίδρυμα στην επικράτεια και δεν χρωστάει χρήματα σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ως εκ τούτου είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλείσιμο του θα εξυπηρετεί μόνο ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα τα οποία θα παιχτούν εις βάρος καταρτιζόμενων ατόμων και εργαζομένων.

Κύριε πρωθυπουργέ, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για οριστική διευθέτηση του ζητήματος καθώς και να ζητήσετε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, στον οποίο έχει υποβληθεί το αίτημα του κ. Σικιαρίδη, πλήρη ενημέρωση για το θέμα και να μην υποχωρήσει σε καμία απαίτηση της πλευράς Σικιαρίδη.

Κύριε πρωθυπουργέ, σε μία περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης δεν πρέπει με κανένα τρόπο η κυβέρνηση και το Ελληνικό Κράτος να βάλει την «υπογραφή» της σε μία απόφαση κοινωνικής απομόνωσης και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και να οδηγήσει στην ανεργία και την ανέχεια τους 31 εργαζόμενους του Σικιαριδείου και τις οικογένειες τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

Μουτζάλα Όλγα               Σωτηρόπουλος Χρήστος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet