Συνεργασία Δήμου Αμαρουσίου και ΟΑΕΔ κατά της τοπικής ανεργίας
Επιχειρήσεις – Αγορά

Συνεργασία Δήμου Αμαρουσίου και ΟΑΕΔ κατά της τοπικής ανεργίας

Ο Δήμος Αμαρουσίου και ο ΟΑΕΔ προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα. Τη συμφωνία υπέγραψαν στις 25/2, στα γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη ανάλογη συμφωνία που υπογράφει ο ΟΑΕΔ, καθώς προηγήθηκαν οι αντίστοιχες με τους Δήμους Κορυδαλλού και Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά στη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου στο νέο διετές πιλοτικό πρόγραμμα σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας, που αποσκοπεί στη διάγνωση των αναγκών στις τοπικές αγορές εργασίας και την προώθηση δράσεων και προγραμμάτων για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης. Η νέα πρωτοβουλία υλοποιείται σε επίπεδο Δήμων και περιλαμβάνει:

  1. Τη σύζευξη προσφοράς – ζήτησης εργασίας μέσω του ΟΑΕ∆, με συνδρομή των δήμων και των τοπικών επιχειρήσεων.
  2. Την καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων για κενές θέσεις εργασίας.
  3. Τον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης με βάση τις τοπικές ανάγκες σε δεξιότητες.
  4. Την ενημέρωση και τη διάδοση των νέων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ (όπως η Μονάδα Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι Εργασιακοί Σύμβουλοι Εργοδοτών) προς τους τοπικούς εργοδότες και την ανάπτυξη συνεργασιών.
  5. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης βασισμένων στις τοπικές και τομεακές ανάγκες των επιχειρήσεων.
  6. Την προώθηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων για την απασχόλησή τους στις τοπικές επιχειρήσεις.
  7. Τη διασύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων με τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικές Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ, για την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.
  8. Την πραγματοποίηση δράσεων συμβουλευτικής ανέργων και την ενδεχομένη αναβάθμιση δεξιοτήτων και απόκτηση προσόντων υψηλού επιπέδου (upskilling) των επιχειρήσεων.
  9. Την πραγματοποίηση συμβουλευτικής σε επιχειρήσεις και την ανάλυση των αναγκών τους για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού τους.

Ως συντονιστής του έργου, ο ΟΑΕΔ θα συνδράμει και μέσω του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης του Αμαρουσίου, στην ανάλυση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας, στην παροχή συμβουλευτικής ανέργων και εργοδοτών και στη διασύνδεση των ανέργων της περιοχής με ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης στις τοπικές επιχειρήσεις. Ο Δήμος Αμαρουσίου θα αξιοποιήσει το δίκτυό του με τις τοπικές επιχειρήσεις, θα παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση για το πρόγραμμα και θα οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες. Ο σχεδιασμός των δράσεων και των προγραμμάτων θα γίνει από κοινού, έτσι ώστε να είναι συγχρονισμένοι και συντονισμένοι με τις ανάγκες του Αμαρουσίου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας:

«Χαιρετίζω την απόφαση του ΟΑΕΔ να εντάξει στα πιλοτικά προγράμματά του το Μαρούσι και ακόμη δύο Δήμους της Μάνδρας – Ειδυλλίας και του Κορυδαλλού, προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα επιστημονικά και τεχνικά εργαλεία για τη σύζευξη τοπικών επιχειρήσεων και ανέργων. Είναι μία ανάγκη που είχα διαγνώσει από την προϋπηρεσία μου στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, ωστόσο τότε, λόγω της μεγάλης κρίσης, έπρεπε να δημιουργήσουμε κατά προτεραιότητα άλλα υποστηρικτικά εργαλεία.

»Τώρα όμως, παίρνει σάρκα και οστά και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο που από τη θέση του δημάρχου θα μπορέσω να το υλοποιήσω. Ειδικά για το Μαρούσι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο Δήμος μας συγκεντρώνει το ¼ του επιχειρηματικού ΑΕΠ της χώρας και ως εκ τούτου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πετύχει.

»Ευχαριστώ τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και που θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Πιστεύουμε όλοι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα μας. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το σκοπό αυτό, δήμοι και κεντρικοί φορείς του κράτους».

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε από την πλευρά του:

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι κομβικός και το νέο πιλοτικό πρόγραμμα συμπράξεων με δήμους αποτελεί σημαντικό βήμα στη δημιουργία στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η νέα συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, έτσι ώστε να βρούμε δουλειά στους ανέργους της περιοχής και αντίστοιχα να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό.

»Ο πόλεμος κατά της ανεργίας απαιτεί τη συμμετοχή όλων των φορέων και θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο για τη διάθεση που έδειξε από την αρχή να υποστηρίξει έμπρακτα αυτή τη κοινή μας προσπάθεια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet