Σύλλογος Πολυδρόσου: «Μισό βήμα» η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σύλλογος Πολυδρόσου: «Μισό βήμα» η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολυδρόσου θεωρεί ότι η ανάληψη από το υπουργείου Υποδομών της δημοπράτησης και κατασκευής του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς είναι μόνο το «μισό βήμα» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, αφού -όπως υποστηρίζει-  «χρειάζεται η συνολική αντιμετώπιση όλης της λεκάνης του Ποδονίφτη».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Παναγιώτης Πάντος, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

Οι δύο φονικότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει την Αττική από το 1960. Είναι και οι δύο μήνα Νοέμβριο!

Πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα «Τα Νέα» στις 7/11/1967.

6 Νοεμβρίου 1961, 43 νεκροί. Έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των καταιγίδων», με το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να πέφτει επί 10 συνεχόμενες ώρες. Ο Κηφισός φούσκωσε ξανά και στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφτασε τα 2μ., ενώ 400 σπίτια κατέρρευσαν. Εκατοντάδες οι οικογένειες που έμειναν άστεγες, ενώ περισσότερα από 4.000 σπίτια πλημμύρισαν.

2 Νοεμβρίου 1977, 37 νεκροί. Βροχόπτωση μεγάλης έντασης επί μιάμιση ώρα πλήττει το κέντρο της Αθήνας, αλλά και πολλές περιοχές στον Πειραιά, που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πλημμύρισαν περισσότερα από 1.900 υπόγεια, σπίτια και καταστήματα, 172 οχήματα παρασύρθηκαν, ενώ οι καταστροφές στους δρόμους ήταν τεράστιες.

Υπερχείλιση ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου (φωτό 1)
Υπερχείλιση ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου (φωτό 2)
Υπερχείλιση ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου (φωτό 3)
Υπερχείλιση ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου (φωτό 4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι 4 φωτογραφίες από την υπερχείλιση της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου όταν δεν ήταν υπογειοποιημένη στη Λεωφόρο Κηφισίας, 2 Νοεμβρίου 1977, στο ύψος του ΥΓΕΙΑ.

Οι καταστροφές αυτές καταγράφηκαν με πληθυσμό πολύ λιγότερο από το μισό του σημερινού στο Λεκανοπέδιο, τα Βόρεια Προάστια με ελάχιστη ανοικοδόμηση και με τους περιβάλλοντες ορεινούς όγκους Υμηττού, Πεντέλης, Πάρνηθας και όρους Αιγάλεω με δασοκάλυψη, που καταστράφηκε διαχρονικά από αλλεπάλληλες πυρκαγιές, πολύ μεγαλύτερη της σημερινής.

Οι παρακάτω φωτογραφίες από τις πλημμύρες σε Μαρούσι και Χαλάνδρι στην καρδιά  του καλοκαιριού (Ιούλιος 2018), μετά από έντονες βροχοπτώσεις μικρής χρονικής διάρκειας.

Κηφισίας δίπλα από τη Wind  (26-7-2018).
Χαλάνδρι 28-7-2018…Οδός Αγίας Βαρβάρας… (φωτό1)
Χαλάνδρι 28-7-2018…Οδός Αγίας Βαρβάρας… (φωτό2)

Ο σύλλογός μας από το καλοκαίρι του 2015, συντονισμένα και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους όμορων περιοχών και άλλων που ασχολούνται με τα ρέματα και τη χρησιμότητά τους, προσπάθησε και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την περιφερειάρχη Αττικής, τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, τους δημάρχους  Αμαρουσίου, Πεντέλης, Φιλοθέης –  Ψυχικού, Χαλανδρίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της συνολικής αντιμετώπισης της αντιπλημμυρικής θωράκισης των γειτονιών των Δήμων, με πλήρη και ενιαία έργα δικτύων ομβρίων, αλλά κυρίως τη συνολική και κεντρική σχεδίαση σε σχέση όλων των ρεμάτων της ευρύτερης λεκάνης που καταλήγουν στον Ποδονίφτη.

Διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, σε σύσκεψη την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Δέδες, και οι υπηρεσίες του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αμαρουσίου και την ΕΥΔΑΠ αποφάσισαν ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει πλέον τη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.

Θετικό βήμα αλλά μισό, χρειάζεται η συνολική αντιμετώπιση όλης της λεκάνης του Ποδονίφτη, από τον τελευταίο δρόμο γειτονιάς των Δήμων μέχρι τη συμβολή του στον Κηφισό.

Η επικρατούσα αντίληψη δεν βοηθά, χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντιμετώπιση της πρόεδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου υπέρ των ρεμάτων, ΡΟΗ, Χριστίνας Φίλιππα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου τον περασμένο Ιανουάριο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Βραχνό, τον γ.γ. του Δήμου, Γ. Διδασκάλου και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Κ. Ρώτα, όταν μίλησε για την αναγκαιότητα της συνολικής σχεδίασης περιοχής πλημμυρικής λεκάνης και την αποσπασματικότητα της σχεδίασης και παράνομης κατασκευής έργων με ελλιπείς μελέτες.

Την ίδια ή παρόμοια αντιμετώπιση είχαν όσοι μίλησαν για χαμηλότερης προτεραιότητας θέματα, όπως π.χ. για την εξαίρεση της οδού Ακακιών από την κατασκευή αγωγών ομβρίων Πολυδρόσου ή την ανεφάρμοστη μελέτη ομβρίων του Παραδείσου, εξαιτίας της ασυνεννοησίας και μη συνεργασίας των δυο Δήμων που διασχίζει και της έντεχνης αποχής της Περιφέρειας Αττικής να συντονίσει, ως εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη.

Η Αττική Οδός, η οποία διασχίζει τις περιοχές της λεκάνης του Ποδονίφτη, από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα οδικά έργα των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρη τη χώρα, υψηλότατων προδιαγραφών, παρέχει υψηλή ασφάλεια στους εκατοντάδες χιλιάδες ημερήσιους χρήστες της, χωρίς να επηρεάζεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την ίδια ώρα που δίπλα της δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τις περιούσιες τους ή κινδυνεύουν οι ζωές τους.

Το έργο της Αττικής Οδού μάς δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε, η εμπειρία, η γνώση και οι τεχνικές δυνατότητες είναι διαθέσιμες…

Καλούμε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, να ολοκληρώσουν το μισό βήμα που έγινε. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών Αμαρουσίου, Πεντέλης, Χαλανδρίου, με έγγραφό του από τον Φεβρουάριο 2018, περιγράφει τη σοβαρότητα της κατάστασης, το πώς και τι πρέπει να γίνει.

Χρειάζεται πολιτική βούληση και χρόνος που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Μας χωρίζουν 57 χρόνια από το 1961, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, το στατιστικά αναμενόμενο μέγιστο πλημμυρικό φαινόμενο της 50ετίας δεν έχει συμβεί, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει όταν συμβεί σε όλους εμάς τους απλούς πολίτες, μπορεί όμως να είναι και φέτος…!!!

Να ευχηθούμε ότι οι ενέργειες όλων των πολιτικών αρμοδίων θα αντιμετωπίσουν άμεσα το θέμα της ευρύτερης λεκάνης του Ποδονίφτη και των γειτονιών μας, για να μη γίνει αυτό το δημοσίευμα προφητικό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet