Τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων τίμησε το Μαρούσι
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων τίμησε το Μαρούσι

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε την Κυριακή 15 Μαΐου για τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, στην πλατεία που βρίσκεται η προτομή του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, στο Μαρούσι, από τον π. Σταύρο του Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρη Κοσμίδη, όπου μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες των Ποντίων τους παρέδωσαν το δάφνινο στεφάνι.

Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε σχετικά: «Ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε, σύμφωνα με σχέδιο των Νεότουρκων, ώστε να υπάρξει τελειωτική εξόντωσή τους όπως και των Αρμενίων. Στηρίζουμε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου της πόλης μας, που σκοπό έχουν να διατηρήσουν την κληρονομιά των Ποντίων που συνάμα αποτελεί εθνική κληρονομιά. Τα τελευταία λόγια του ήρωα Νίκου Καπετανίδη πριν την εκτέλεση, θα είναι αυτά που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας και θα δείχνουν στους νεότερους πως τον αγώνα για την ελευθερία ούτε ο θάνατος δεν τον σταματά: “θα μάθετε από τους ολίγους που θα περισωθούν, ότι μήτε το θάρρος μήτε η ψυχραιμία μ’ εγκατέλειψαν ως την τελευταία μου στιγμή… Εντούτοις η ψυχή μου βαρύτατα πενθεί διότι σας αφήνω για πάντα… Τέτοιος θάνατος σαν τον δικό μου είναι ωραίος, δοξασμένος… Γι’ αυτό μη λυπηθήτε…”.».

Με τη σειρά του ο κ. Κοσμίδης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αμαρουσίου για την άψογη συνεργασία τους, όπως ανέφερε και τόνισε το ρόλο των Συλλόγων «μέσα σε έναν Δήμο, ο οποίος εκτός των άλλων κρατά ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό ενός λαού».

Μικρή σύντομη ιστορική αναδρομή για τους Έλληνες του Πόντου έκανε η γενική γραμματέας του Συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης» Παρασκευή Βανδώρου, ενώ, επίσης, ανακοίνωσε την Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι αντιδήμαρχοι Στέφανος Τσιπουράκης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Γιάννης Νικολαράκος, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας & εντεταλμένη σύμβουλος Αθλητισμού Ελένη Λέκκα και η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet