Την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά» επισκέφθηκε η ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου
Κοινωνία

Την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά» επισκέφθηκε η ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου

Την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά» επισκέφθηκε η ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου. Στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής, το οποίο κοσμεί η «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, η περίφημη ταπισερί του 18ου αιώνα η οποία παραχωρήθηκε για ένα έτος από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου υποδέχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ξενάγηση κάλυψε αρχικά την αίθουσα της προεπαναστατικής περιόδου, μέσα από τις συνθήκες που επικρατούσαν στον Ελλαδικό χώρο και τον υπόλοιπο κόσμο, τη φιλελληνική τάση που δημιουργήθηκε, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τη συμβολή των εκπροσώπων του στη διάδοση εθνεγερτικών μηνυμάτων, προετοιμάζοντας έτσι τον υπόδουλο ελληνισμό για ξεσηκωμό.

Στη συνέχεια, μέσω μίας ενότητας για την προετοιμασία του Αγώνα από τη Φιλική Εταιρεία, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου περιηγήθηκαν στην Αίθουσα Τροπαίων, όπου κυριαρχεί η μνημειακή ζωγραφική ζωοφόρος με σκηνές από σημαντικά πολεμικά και διπλωματικά γεγονότα της Επανάστασης, έως και την άφιξη του Όθωνα το 1833.

Τέλος, στην Αίθουσα των Υπασπιστών, μέσα από τις 14 προσωπογραφίες αγωνιστών-πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζονται οι επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες, οι οποίοι με αυταπάρνηση, γενναιότητα και αυτοθυσία ρίχτηκαν στον Αγώνα, προκειμένου να «αντικρίσουν» την Ελευθερία και να μεταβούν από το καθεστώς της δουλείας σε συνθήκες πολιτειότητας.

«Η αναλυτική ξενάγηση και τα σπάνια εκθέματα μάς προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς μας οδήγησε νοερά στις ημέρες εκείνες της Επανάστασης του 1821, του αγώνα των προγόνων μας για το υπέρτατο αγαθό, την Ελευθερία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet