Τρεις προτάσεις του δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου για την ανάπτυξη των Δήμων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τρεις προτάσεις του δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου για την ανάπτυξη των Δήμων

Την ανάγκη χάραξης του οδικού χάρτη, ώστε η σημαντική εισροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να οδηγηθεί στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, είτε αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι ο πρώτος άξονας πολιτικής διοίκησης και αμεσότερος στον πολίτη, είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, επεσήμανε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου, χαιρετίζοντας την διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ».

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με σκοπό την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη βέλτιστη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως εταίρος του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή Αμαρουσίου.

Την ημερίδα χαιρέτησαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του ΙΤΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος, δήμαρχοι, μέλη της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ κ.ά., ενώ τοποθετήσεις έκαναν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός γραμματέας Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, κ.ά.   

Ο κ. Αμπατζόγλου στην παρέμβασή του τόνισε ότι «η ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μας στο επόμενο διάστημα είναι μια  σπάνια ευκαιρία που θα πρέπει όλοι να την αξιοποιήσουμε ώστε να οδηγηθούμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τοπική διακυβέρνηση».

«Η κατεύθυνση των κονδυλίων θα πρέπει να είναι στοχευμένη, αλλά και με προτεραιότητες, που σχετίζονται με την ευημερία και την ορθή λειτουργία των πόλεων. Οι χρηματοδοτήσεις δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν δεν συνοδευτούν από τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος Αμαρουσίου.

Ο κ. Αμπατζόγλου κατέθεσε για το θέμα αυτό τρεις καίριες προτάσεις:

  1. Ο τρόπος κατανομής των πόρων στους Δήμους από τις Περιφέρειες θα πρέπει να γίνει βάσει «Κλείδας», δηλαδή στο πλαίσιο ενός αντικειμενικού κριτηρίου που πρωτίστως είναι ο γεωγραφικός πληθυσμός κάθε Δήμου.
  2. Άμεση ενίσχυση των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων με ένα οριζόντιο μέτρο για την αύξηση στελεχών των οργανικών θέσεων.
  3.  Ο εκσυγχρονισμός του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Εσωτερικής  Υπηρεσίας των ΟΤΑ.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΤΑ, κλείνοντας τον χαιρετισμό του εξέφρασε τη βούληση να συμβάλλει σε έναν δημιουργικό διάλογο από τις θέσεις ευθύνης που υπηρετεί για την στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet