Όλοι Μαζί για το Μαρούσι και εκπρόσωποι γονέων τριών νηπιαγωγείων συναντήθηκαν με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.
Κοινωνία

Όλοι Μαζί για το Μαρούσι και εκπρόσωποι γονέων τριών νηπιαγωγείων συναντήθηκαν με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης Όλοι Μαζί για το Μαρούσι, έλαβε χώρα συνάντηση εκπροσώπων γονέων τριών νηπιαγωγείων του Αμαρουσίου που αντιμετωπίζουν έντονα κτηριακά προβλήματα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.), Γιάννη Χαρωνίτη.

Στη συνάντηση, τη δημοτική κίνηση Όλοι Μαζί για το Μαρούσι εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Πέτρος Κούκουζας, την Ένωση Γονέων Αμαρουσίου ο πρόεδρός της, Βασίλης Μπούρας και η γενική γραμματέας της, Λουΐζα Πάπαρου, το 10ο Νηπιαγωγείο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κώστας Χροναίος, το 18ο Νηπιαγωγείο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Καραντάκη Μαρία, συνοδευόμενη από την κ. Γεράκη Μαρία, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και το 13ο Νηπιαγωγείο ο κ. Γιαννέλας Γιάννης, πρόεδρος του 5ου Δημοτικού Σχολείου, με το οποίο συστεγάζεται το 13ο Νηπιαγωγείο.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των γονέων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί κατά τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και κυρίως το οξύτατο πρόβλημα της ασφάλειας των νηπίων που οφείλεται στη συστέγασή τους με άλλα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

  • Το 10ο Νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το 16ο Δημοτικό και στον αύλειο χώρο που αντιστοιχεί σε 2τ.μ. ανά παιδί συνωστίζονται νήπια με παιδιά έως 10 χρονών. Σύμφωνα με τη ευρωπαϊκή νομοθεσία ο κατάλληλος αύλειος χώρος του κάθε σχολείου πρέπει να είναι αντίστοιχος με 3,5τ.μ./παιδί ανοικτός ελεύθερος χώρος, 1,5τ.μ./παιδί στεγασμένος ελεύθερος χώρος και 2τ.μ./παιδί φυτεμένο πράσινο. Δηλαδή συνολικά περίπου 6τ.μ./παιδί. Πάνω από έναν χρόνο ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει καταφέρει να βρει άλλο χώρο εγκατάστασης του 10ου Νηπιαγωγείου, παρά τις πολλές υποσχέσεις τόσο του δημάρχου κ. Πατούλη όσο και των κατά καιρούς προέδρων της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ολυμπίας και Εφήβων (Ο.Τ. Γ’ 786)  είναι χαρακτηρισμένο ως σχολείο. Παρόλα αυτά η διοίκηση του Δήμου δεν έχει προβεί  σε καμία ενέργεια ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίησή του για την κατασκευή του 10ου Νηπιαγωγείου.
  • Το 18ο Νηπιαγωγείο συστεγάζεται από φέτος με το 8ο Νηπιαγωγείο. Λόγω του περιορισμένου χώρου (1 αίθουσα διδασκαλίας), εξυπηρετεί μόνο 25 παιδιά από τα 44 που είχαν εγγραφεί. Τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων και προνήπια που δεν έγιναν δεκτά στο 18ο, αναγκάστηκαν να μετεγγραφούν στο 7ο νηπιαγωγείο. Εξαιτίας της αδιαφορίας του Δήμου Αμαρουσίου και των παλαιότερων διοικήσεων της ΚΤ.ΥΠ., ο χώρος εντός του οικοπέδου του 18ου Δημοτικού που προορίζεται για την κατασκευή του 18ου Νηπιαγωγείου δεν έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η διοίκηση της ΚΤ.ΥΠ. υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την κατασκευή του νηπιαγωγείου, ώστε να αρχίσει να κατασκευάζεται αμέσως μετά, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η μεταγραφή του οικοπέδου από την «Ελεήμων Εταιρεία» στην ΚΤ.ΥΠ.
  • Το 13ο Νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το 5ο Δημοτικό σχολείο με εμφανέστατα λειτουργικά προβλήματα. Τα δύο οικόπεδα, που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα από τον Δήμο Αμαρουσίου, χωρίς να έχουν γίνει όμως οι κατάλληλες ενέργειες για την απαλλοτρίωσή τους, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και περισσότερο αύλειο χώρο για το 5ο Δημοτικό και τον απαραίτητο χώρο για την κατασκευή του 13ου Νηπιαγωγείου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. ανέφερε ότι για την κατασκευή των σχολείων, τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχουν οι δήμοι. Οφείλουν να εξασφαλίσουν τη ρυμοτόμηση των συγκεκριμένων οικοπέδων που προορίζονται για την κατασκευή των σχολείων, να επιταχύνουν την απόφαση της επιτροπής καταλληλότητας και αφού το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει την αναγκαιότητα κατασκευής, να προβούν στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και στην κατασκευή του σχολείου ή, στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα ανωτέρω με ίδια κεφάλαια, να αιτηθούν προς την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., ζητώντας την απαλλοτρίωση του χώρου και την αρωγή της στην κατασκευή του σχολείου. 

«Ένας σύγχρονος δήμος, με εμπνευσμένη πολιτική ηγεσία, που έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών και την εξασφάλιση σύγχρονων σχολικών κτηρίων, είναι αυτονόητο ότι θα προχωρούσε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τεχνοκρατικές και πολιτικές, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την κατασκευή των αναγκαίων σχολείων» τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Θα έκανε δηλαδή ό,τι δεν κάνει η διοίκηση Πατούλη, που δεν κατάφερε να κτιστεί ούτε ένα καινούργιο νηπιαγωγείο στην πόλη μας.  

»Για κάθε καλοπροαίρετο κάτοικο της πόλης που αναρωτιέται για τους λόγους της έλλειψης δραστηριοποίησης της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων στην πόλη μας, η απάντηση βρίσκεται στην πολεμική αντίθεση, προσωπικά του κ. Πατούλη, στη νομοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet