42χρονος άρπαζε τσάντες από γυναίκες οδηγούς σε διάφορες περιοχές της Αττικής – Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψή του
Φωτογραφία: freepik.com
Κοινωνία

42χρονος άρπαζε τσάντες από γυναίκες οδηγούς σε διάφορες περιοχές της Αττικής – Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψή του

Επεισοδιακή ήταν η σύλληψη ενός 42χρονου που προέβαινε συστηματικά σε αρπαγές τσαντών από γυναίκες οδηγούς που επέβαιναν στα αυτοκίνητα τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Χαρακτηριστικό της εγκληματικής δράσης του ήταν ότι δεν δίσταζε να τραυματίσει όσες γυναίκες αντιστέκονταν, ενώ διέπραττε διαδοχικές κλοπές ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα, με χαρακτηριστική περίπτωση τις αρπαγές πέντε τσαντών σε διάστημα πέντε ωρών σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία.

Ωστόσο, η δράση του έλαβε τέλος το πρωί της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου, στην Αγία Βαρβάρα, όταν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αναζητούσαν κλεμμένη μηχανή, την οποία και χρησιμοποιούσε ο δράστης. Στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει τον έλεγχο, με τους αστυνομικούς να τον καταδιώκουν. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη μηχανή σε πυλωτή πολυκατοικίας και εισήλθε σε αυτή προκειμένου να χάσουν τα ίχνη του, πλην όμως ακινητοποιήθηκε μετά από λίγο και συνελήφθη, προβάλλοντας ωστόσο σθεναρή αντίσταση.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης του, ο 42χρονος, κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούνταν με δίκυκλο, αναζητώντας γυναίκες οδηγούς που μετακινούνταν με τα αυτοκίνητα τους και είχαν εναποθέσει τις τσάντες τους στο κάθισμα του συνοδηγού. Ακολούθως, τις προσέγγιζε με χαμηλή ταχύτητα από την πλευρά του συνοδηγού και όταν οι γυναίκες ακινητοποιούσαν προσωρινά το όχημα, κατά κύριο λόγο σε ερυθρό σηματοδότη, εκμεταλλευόμενος το ανοιχτό παράθυρο του συνοδηγού, αφαιρούσε αιφνιδιαστικά τις τσάντες τους. Έπειτα, τρεπόταν σε φυγή με την ευελιξία που του παρείχε το δίκυκλο στην επικρατούσα κυκλοφοριακή συμφόρηση, αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα.

Οι «επιχειρησιακές» μηχανές που χρησιμοποιούσε κατά τη διάπραξη των κλοπών-ληστειών είτε δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, είτε είχαν κλαπεί σε προγενέστερο χρόνο. Επίσης, φορούσε κράνος ή καπέλο με σκοπό να καλύψει τα χαρακτηριστικά του και να δυσχεράνει την επακόλουθη ταυτοποίησή του από τις αστυνομικές αρχές, καθώς είχε ποινικό παρελθόν και ενδεχομένως οι παθούσες να τον αναγνώριζαν από τις φωτογραφίες υπόπτων.

Η σκληρότητα που επιδείκνυε στα θύματά του αποτυπώνεται σε δύο περιπτώσεις που οι γυναίκες είχαν σταθμεύσει προσωρινά τα αυτοκίνητά τους έξω από περίπτερα και προσπάθησαν να ανακτήσουν τις τσάντες τους. Στην πρώτη περίπτωση, η οποία σημειώθηκε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νίκαια, η παθούσα αντιλήφθηκε την κλοπή της τσάντας της από το αυτοκίνητο, προσπάθησε να αποτρέψει τον δράστη, με τον 42χρονο να της ασκεί σωματική βία, ενώ κατά τη διαφυγή του την πάτησε στον δεξιό αστράγαλο με τη ρόδα του κλεμμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε αυτή τη φορά ως μέσο τέλεσης της πράξης του.

Στη δεύτερη περίπτωση, που έλαβε χώρα μέσα Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι, η παθούσα αποπειράθηκε να τον εμποδίσει να ολοκληρώσει τον εγκληματικό σκοπό του, με τον 42χρονο να θέτει σε λειτουργία το δίκυκλο και να την παρασύρει, τραυματίζοντας την.

Από την προανακριτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας, εξακριβώθηκε η εμπλοκή του 42χρονου σε 24 κλοπές τσαντών με την παραπάνω μεθοδολογία, 2 ληστείες και 5 κλοπές αυτοκινήτων, πράξεις που τελέστηκαν από τα μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Από τις διενεργηθείσες έρευνες κατασχέθηκαν το κράνος που φορούσε, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά τη τέλεση των πράξεων και το «επιχειρησιακό» δίκυκλο (τύπου scooter).

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών από άτομο που ενεργεί τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή στοιχείων: Ελληνική Αστυνομία

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet