Ασθενής προσπάθησε να βιάσει νοσηλευόμενη & νοσηλεύτρια στο Σισμανόγλειο
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ασθενής προσπάθησε να βιάσει νοσηλευόμενη & νοσηλεύτρια στο Σισμανόγλειο

Εφιαλτικές στιγμές βίωσαν προσωπικό και ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 22 Μαΐου 2016, όταν ένας 49χρονος ασθενής επιχείρησε να βιάσει μία νοσηλευόμενη, αλλά και μία νοσηλεύτρια.

Ο 49χρονος είχε εισαχθεί το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της κλινικής. Η εισαγωγή του στην Ψυχιατρική Κλινική έγινε με εισαγγελική εντολή -στην ίδια εφημερία άλλοι τέσσερις ψυχικά ασθενείς εισήχθησαν στο Σισμανόγλειο με εισαγγελική εντολή-, αποτελώντας τις λεγόμενες ακούσιες νοσηλείες.

Οι δύο νοσηλευτές που είχαν βραδινή υπηρεσία βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το προσωπικό της υπηρεσίας φύλαξης του νοσοκομείου, για να προλάβουν κάθε ενδεχόμενο.

Τα χαράματα της Κυριακής οι δύο νοσηλευτές (το δίδυμο αποτελούν σε κάθε βάρδια ένας άνδρας και μια γυναίκα) εντόπισαν τον 49χρονο ψυχικά ασθενή να επιχειρεί να βιάσει μια άλλη ασθενή. Έσπευσαν να απομακρύνουν την ασθενή που είχε δεχτεί τη σεξουαλική επίθεση από τον 49χρονο και να καλέσουν βοήθεια από την υπηρεσία φύλαξης. Ωστόσο, ο ασθενής, ευρισκόμενος σε φάση υπερέντασης και διέγερσης, συνέχιζε να επιτίθεται. Το επόμενο θύμα του ήταν η νοσηλεύτρια βάρδιας την οποία, αφού κατάφερε να απομονώσει στον θάλαμό του, επιχείρησε να βιάσει.

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της σκληρής καθημερινότητας που εκτυλίσσεται στις ψυχιατρικές δομές, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη κατάλληλων δομών και η αύξηση των ακούσιων νοσηλειών των ασθενών συνθέτουν σκηνικό αποδιοργάνωσης για ασθενείς και προσωπικό και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια περιστατικά.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αδιαφορία με την οποία διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την καλεί «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να σκύψει με προσοχή και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, γιατί το μόνο που κάνει μέχρι τώρα, είναι να τις εγκαταλείπει στη μοίρα τους, ματαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την πολυθρύλητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και εκθέτοντας ασθενείς και προσωπικό σε σοβαρό κίνδυνο».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet