Εκτός των Τειχών: Απαράδεκτη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του Σικιαριδείου
Κοινωνία

Εκτός των Τειχών: Απαράδεκτη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του Σικιαριδείου

Ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο που στεγάζονται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα εξέδωσε η δημοτική κίνηση Εκτός των Τειχών.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ζητεί να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών, ενώ εξαπολύει επίθεση κατά της ακολουθούμενης πολιτικής της συγκυβέρνησης στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας κι αλληλεγγύης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης:

Η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής και των πολιτικών κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης συνεχίζεται και υλοποιείται από τη συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), χάρη στις πολιτικές των μνημονίων που υιοθέτησαν και επέβαλαν οι κυβερνήσεις του «ευρωμονόδρομου», με στόχαστρο τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας (μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία, ασφάλεια, κοινωνική μέριμνα κ.ά.), προς χάρη των τραπεζών και των ξένων δανειστών, με κύριο θύμα τους τη δημόσια και δωρεάν κοινωνική μέριμνα.

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, που λειτουργεί από το 1939 στην πόλη μας και φιλοξενεί πολλά παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες (κυρίως εκπαίδευσης), εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και περικοπών των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και την πλήρη έλλειψη πολιτικής βούλησης οδηγείται σταδιακά και μεθοδευμένα στη μετάλλαξή του και την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του.

Από το 2012 η διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος μετέρχεται διάφορες απαράδεκτες μεθόδους, επιστρατεύοντας ακόμα και το ψεύδος για να αλλάξει τη φυσιογνωμία και τους σκοπούς του ιδρύματος, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και τη μετατροπή του ιδρύματος σε «εταιρεία» παροχής εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε ΑΜΕΑ (χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος να εκβάλει από τους χώρους του το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα κτήρια των σχολικών μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2012, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει τις σχολικές μονάδες του Δημοσίου να αποχωρήσουν, διότι αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο στα σχέδια «αξιοποίησης» της περιουσίας του Ιδρύματος, δηλ. της πλήρους ιδιωτικοποίησης του μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.λπ.).

Με πρόσφατη επιστολή του προς τα Ειδικά Δημόσια Εκπαιδευτήρια (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο) το Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος ζητά την άμεση αποχώρησή τους από τις κτηριακές εγκαταστάσεις που τα φιλοξενούν προκειμένου να χρησιμοποιήσει το κτήριο των σχολείων για τη δημιουργία δομής υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, έχοντας στόχο την αύξηση των «εσόδων» του ιδρύματος, παρά το γεγονός ότι το καταστατικό του ιδρύματος αναφέρεται ρητά ότι το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι χώρος προστασίας και αποκατάστασης των απροσάρμοστων παίδων και όχι των ενηλίκων. Όμως το χρώμα του «χρήματος» είναι εξαιρετικά θελκτικότερο ακόμα και από τις καταστατικές αρχές και τη βούληση του ιδρυτή του Σικιαριδείου σε ό,τι αφορά τις επιλογές των «φιλάνθρωπων» κυρίων μελών του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος.

Αυτή τη στιγμή κανένας αρμόδιος φορέας δεν παίρνει την ευθύνη να απαντήσει για το τι θα γίνει σχετικά με τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων (Δημοτικό & Νηπιαγωγείο) του Υπουργείου Παιδείας (στα οποία φοιτούν 66 παιδιά) που στεγάζονται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, με αποτέλεσμα η λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα ειδικά Δημοτικά Σχολεία (διαδημοτικού χαρακτήρα) της χώρας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες π ου φοιτούν στο σχολείο και νηπιαγωγείο που στεγάζονται στους χώρους του. Δυστυχώς την εκδίωξη από τους χωρούς του Σικιαριδείου ιδρύματος των Δημόσιων Σχολικών Μονάδων ενστερνίζονται και υποστηρίζουν και κάποιες δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας.   

Αυτό είναι αποτέλεσμα της περικοπής, μέχρις εξαφανίσεως, των παροχών προς τα ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας από την κεντρική κυβέρνηση, αφού οι πολιτικές των μνημονίων δεν αφήνουν περιθώρια για δαπάνες κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για τη «σωτηρία» μας.

Η καταστροφή της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων είναι το μόνο σίγουρο από την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων που προέρχονται από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία των εργαζομένων είναι η ανατροπή τους.

Είναι ντροπή για όλους αυτούς που μας κυβερνούν και με κάθε ευκαιρία δεν παραλείπουν να δείχνουν την «ευαισθησία» τους και τα «φιλάνθρωπα» αισθήματά τους, να αποδέχονται και να σιωπούν μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων (Ν.Δ. – ΛΑΟΣ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.), οδηγώντας τώρα στον… Καιάδα εκατοντάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Αναρωτήθηκε κανείς τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) όταν δε θα υπάρχει κτήριο μέσα στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα για να φοιτήσουν και να υποστηριχθούν; Μήπως και σε αυτή την περίπτωση εφαρμοστεί η γνωστή συνταγή της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα όποιος έχει να πληρώσει, από τους γονείς αυτών των παιδιών, να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο για την εκπαίδευση και ανακούφιση του παιδιού του και όποιος δεν έχει την ανάλογη οικονομική δυνατότητα θα αναγκάζεται να κρατήσει το παιδί του στο σπίτι του;

Αν αυτό είναι το μέλλον που προετοιμάζει η μνημονιακή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.) για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να ξέρει ότι θα μας βρει μπροστά της.

Καλούμε την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε γενναία αύξηση των κονδυλίων για τις δομές ειδικής αγωγής. Άμεσα επίσης να αντιμετωπίσει τις όποιες οικονομικές εκκρεμότητες, ώστε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα να μην οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να εξευρεθεί και η προσφορότερη λύση για τη δημιουργία δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ σε αυτό, χωρίς τη μετάλλαξη των σκοπών του ιδρύματος και με την παραμονή και λειτουργία εντός του Σικιαριδείου Ιδρύματος των Ειδικών Δημόσιων Σχολικών μονάδων, τα οποία αποτελούν οργανικό τμήμα του Σικιαριδείου Ιδρύματος. 

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου που στεγάζεται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή Αμαρουσίου και τις δημοτικές παρατάξεις να προχωρήσουμε σε ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η μετάλλαξη και ιδιωτικοποίηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δημόσιων Σχολικών μονάδων (Δημοτικού & Νηπιαγωγείου) που στεγάζονται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet