Video

«Έχουμε όραμα, γνώση και εμπειρία» – VIDEO

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι Λευτέρη Μαγιάκη στο enypografa.gr.

Ποια είναι τα πέντε βασικότερα προβλήματα της πόλης στα οποία ο συνδυασμός σας θα δώσει προτεραιότητα εάν ασκήσει διοίκηση την επόμενη πενταετία;

Πρώτο βασικό θέμα είναι η κοινωνική αλληλεγγύη με έμφαση στην ανακούφιση των ανέργων της πόλης. Οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές της πόλης θα ενισχυθούν. Θα συνεργαστούμε με όλες ανεξαιρέτως τις οργανώσεις αλληλεγγύης, τους τοπικούς συλλόγους και ιδιαίτερα την Εκκλησία που προσφέρει σημαντικό έργο.

Θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην πόλη σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ. Ο Δήμος θα φτιάξει το δικό του γραφείο υποστήριξης των ανέργων σε συνεργασία και με τις επιχειρήσεις της πόλης. Έργα μικρής κλίμακας θα μπορούσαν να εκτελούνται με αυτεπιστασία του Δήμου και από συνεταιρισμούς ανέργων, οι οποίοι θα πρόσφεραν μόνο εργασία με υλικά του Δήμου.

Θα ενισχυθεί η φροντίδα του Δήμου για τα ΑΜΕΑ και τους ψυχικά πάσχοντες και θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τους φορείς τους για ίδρυση στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπως έχει γίνει και σε άλλους Δήμους.

Γενικά η πολιτική μας στην αλληλεγγύη θα κινηθεί με σεβασμό στην αξιοπρέπεια αυτών που ωφελούνται, στην ψυχολογική και κοινωνική τους στήριξη. Θα είναι στον αντίποδα της πολιτικής της σημερινής δημοτικής αρχής που αποσκοπεί στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση των ενεργειών της και την προβολή του δημάρχου προσωπικά.

Καθαριότητα – Διαχείριση απορριμμάτων

Επόμενο σημαντικό θέμα είναι η καθαριότητα της πόλης και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η πολιτική της διοίκησης Πατούλη στον παραπάνω τομέα απέτυχε παταγωδώς. Μετέφερε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη στην αποπληρωμή των χρεών που η ίδια και οι προηγούμενες διοικήσεις συσσώρευσαν στην πόλη. Έδρασε ερασιτεχνικά, χωρίς ίχνος επαγγελματισμού και το σύστημα σήμερα διασώζεται λόγω της υπερπροσπάθειας των στελεχών και των εργαζόμενων της Δ/σης Καθαριότητας.

Εμείς θα αναβαθμίσουμε την Υπηρεσία με τις απαραίτητες επενδύσεις σε κτηριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Θα εγκαταστήσουμε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό οργανωτικό σχήμα, σεβόμενοι τα δικαιώματα των εργαζόμενων χωρίς διακρίσεις και εύνοιες. Θα επιβραβεύσουμε αυτούς που εργάζονται συνειδητά και θα ενθαρρύνουμε το ομαδικό πνεύμα.

Θα βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.

Θα αποτρέψουμε κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης, γιατί αν αυτό συμβεί στο τέλος οι δημότες θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Επιδίωξή μας θα είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Οι οκτάμηνες συμβάσεις και οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν αποτελούν επιλογή μας. Αν υποχρεωθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μεθόδους, εκβιαζόμενοι από την κεντρική εξουσία, δεν θα αφήσουμε την πόλη βρώμικη, αλλά θα δράσουμε με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια και όχι πελατειακά όπως συμβαίνει σήμερα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων.

Τα νοσοκομειακά και τα επικίνδυνα απόβλητα θα διαχειριστούν με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και θα υπάρξει σοβαρός έλεγχος των επιχειρήσεων που τα παράγουν.

Τέλος, με διαδημοτική συνεργασία, θα επιδιώξουμε να επενδύσουμε για τη δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που μπορεί να είναι βιώσιμο, να αποφέρει κέρδη στον Δήμο και να λύσει οριστικά το θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων των χώρων στάθμευσης και συντήρησης του στόλου των οχημάτων του Δήμου.

Λειτουργικότητα της πόλης και υποδομές

Η ένταξη στο σχέδιο όλων των περιοχών εκτός σχεδίου με χρήση αμιγούς κατοικίας αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα που θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την τελική τακτοποίηση της οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς.

Στην πενταετία που έρχεται θα υλοποιήσουμε οπωσδήποτε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης στο οικόπεδο της Κηφισίας, επιδιώκοντας συνεργασία και όχι αντιπαλότητα με το ΙΓΕ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα βιώσιμο και όχι φοροεισπρακτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών του εμπορικού κέντρου.

Για την επίλυση της στάθμευσης θα επιδιώξουμε να χρησιμοποιηθούν οι χώροι του ΟΑΚΑ ως χώροι μετεπιβίβασης προς τον ΗΣΑΠ.

Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος και ιδιαίτερα της διαμπερούς κυκλοφορίας.

Άλλες πολιτικές θα υλοποιηθούν για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών και των ποδηλάτων με την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων, τη συντήρηση των οδοστρωμάτων και την αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας.

Επίσης θα προωθηθούν:

  • Η ολοκλήρωση των δικτύων απορροής των ομβρίων υδάτων σε όλη την πόλη.
  • Η κατασκευή των δύο πεζογεφυρών στην Κηφισίας, με τα μισά λεφτά που στοίχισαν στη διοίκηση Πατούλη.
  • Η κατασκευή του σχολείου στην Αγ. Φιλοθέη και η εξασφάλιση της λειτουργικότητας όλων των σχολικών μονάδων.
  • Η κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Η ιεράρχηση με την ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων όλων των μικρών ή μεγάλων παρεμβάσεων που απαιτούνται στις γειτονιές της πόλης.
Διαφύλαξη και ανάδειξη του δημόσιου χώρου

Αυτό είναι ίσως από τα πιο δισεπίλυτα προβλήματα δεδομένης της σκόπιμης αδράνειας που έχει επιδείξει η διοίκηση Πατούλη στην καταγραφή και τακτοποίηση των δεσμευμένων χώρων. Παρά τις υποσχέσεις, η επιτροπή που είχε αναγγελθεί πριν το 2010 δεν λειτούργησε. Τα λεφτά του πράσινου ταμείου -όσα ελάχιστα δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- δεν διεκδικήθηκαν. Από τις πρώτες ενέργειες που θα κάνουμε θα είναι η καταγραφή του προβλήματος και η εξεύρεση λύσης με τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων και των παρατάξεων.

Θα αποκρούσουμε αγωνιστικά την επέλαση του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρούσι που θέλει να μας κλέψει τη μαρουσιώτικη γη, να τσιμεντοποιήσει περίπου 60 στρέμματα και να ξεπουλήσει το ακίνητο που στεγάζει τον Συνεταιρισμό των Αγγειοπλαστών στην Κηφισσίας.

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του δημόσιου χώρου, πέραν της καθαριότητας και της φροντίδας του πράσινου, θα περιορίσουμε τη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες και τους πεζόδρομους.

Θα αναδείξουμε τα σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και σε συνεννόηση με καλλιτέχνες, θα προβούμε στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου τονίζοντας τη σημασία που έχει στην καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Ανάπτυξη της πόλης

Το αναπτυξιακό μας όραμα για το Μαρούσι είναι στον αντίποδα των μεγάλων υπερτοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων που επικράτησε μέχρι σήμερα.

Στα άδεια κτήρια της Κηφισίας θα δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση μικρών επιχειρήσεων που θα σκοπεύουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας από νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.

Επιδίωξή μας είναι το Μαρούσι από πόλη των Mall να γίνει πολιτιστικό κέντρο για όλα τα Βόρεια Προάστια -και όχι μόνο- με παραγωγή και όχι κατανάλωση πολιτισμού. Στην κατεύθυνση αυτή η ανάδειξη της κεραμικής τέχνης μπορεί να κάνει γνωστό το Μαρούσι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από ποιες πηγές σκοπεύετε να αντλήσετε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρεμβάσεών σας προκειμένου να επιλύσετε τα παραπάνω προβλήματα;

Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων απαιτείται η ποιοτική αναβάθμιση των Υπηρεσιών του Δήμου σε επιστημονικό προσωπικό και η εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων διοίκησης. Επομένως θα αντιταχθούμε στις πολιτικές απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθούνται σήμερα από το μνημονιακό κυβερνητικό μπλόκ.

Έχουμε ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην αποτελεσματική είσπραξη των οφειλών του Δήμου, που μέχρι σήμερα σκόπιμα παραμελείται, δίνοντας έμφαση:

Στον έλεγχο της ορθής καταγραφής των ανταποδοτικών τελών και στην επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Στη διεκδίκηση της επαναφοράς των κρατικών επιχορηγήσεων- σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές- στην τακτοποίηση των δανείων και των οφειλών του παρελθόντος, Μέρος των οφειλών του Δήμου είναι ανάγκη να επιχορηγηθεί ή και να διαγραφεί και αυτό θα είναι κύρια επιδίωξη μας.

Στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) με ώριμες μελέτες και προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και όχι στις ανάγκες του Σγουρού του Πατούλη και των εργολάβων

Ποιο είναι το στοιχείο που πιστεύετε ότι διαφοροποιεί τον δικό σας συνδυασμό από τους υπόλοιπους που επίσης διεκδικούν την ψήφο των δημοτών;

Ο συνδυασμός μας διαφοροποιείται σε σχέση με τους υπόλοιπους συνδυασμούς σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Πρώτον έχει σαφές πολιτικό-και όχι κομματικό-πλαίσιο αρχών. Θεωρεί ότι οι μνημονιακές πολιτικές και ο “Καλλικράτης”, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν υποβαθμίσει την Τοπική Αυτοδιοίηση, καθιστώντας την από δημοκρατικό λαϊκό θεσμό σε αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Η περικοπή των επιχορηγήσεων με ταυτόχρονη απαγόρευση των προσλήψεων -ακόμα και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες- και η προώθηση του θεσμού των ΚΟΙΝΣΕΠ, των ΜΚΟ της κοινωφελούς εργασίας οδηγούν σταθερά και μεθοδικά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών σε βάρος της τσέπης του δημότη και στην απώλεια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου.

Στις πολιτικές αυτές θα αντισταθούμε κινητοποιώντας τους δημότες και συμμετέχοντας στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον δεν περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις και αποδεχόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων με ενότητα, διαφάνεια, συμμετοχή των πολιτών, σκληρή δουλειά, συνέπεια και μεθοδικότητα ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα αφού μέχρι σήμερα δεν ασκήσαμε διοίκηση και δεν φέρουμε πολιτική ευθύνη για τα σημερινά χάλια της πόλης.

Παρατάξεις που υποστηρίζονται από μνημονιακά κόμματα και παρουσιάζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν, είτε με τις πολιτικές που άσκησαν είτε με την ηχηρή απουσία τους τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο των παραπάνω πολιτικών επιλογών καλούμε στη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα με στόχο επιτέλους στο Μαρούσι να υπάρξει τέλος εποχής στις πολιτικές που ασκήθηκαν εδώ και περίπου 24 χρόνια και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο διακύβευμα για την πόλη σας σε αυτές τις εκλογές;

Στα επόμενα πέντε χρόνια κρίνεται το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Απειλείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας ενός κατ΄ εξοχήν δημοκρατικού και λαϊκού θεσμού, που θέλουν να τον οδηγήσουν σε υποβάθμιση μέσω της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του και των κριτηρίων λειτουργίας του.

Από αυτή την εξέλιξη οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι δημότες που θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους και τέλη προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει σήμερα στον χώρο της υγείας, της παιδείας και των υπόλοιπων δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια, το νερό, οι συγκοινωνίες.

Απαιτείται λοιπόν η εκλογή μιας δημοτικής αρχής που θα αντισταθεί σθεναρά σε αυτές τις εξελίξεις αλλά και ταυτόχρονα, με σχέδιο και όραμα, γνώση και εμπειρία, θα διαχειριστεί με χρηστό τρόπο τις τοπικές υποθέσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet